Ειδήσεις

Ένας στους δύο πολίτες δεν εμπιστεύεται το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα

Αμφισβητεί την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, με έναν στους δύο πολίτες να προτιμά την ιδιωτική ασφάλιση και σχεδόν το 84% του πληθυσμού να εκτιμά ότι το κρατικό ασφαλισιτκό σύστημα δεν είναι ασφαλές. Κι όλα αυτά παρά την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις στο κρατικό ασφαλιστικό σύστημα και τη δραματική μείωση των συντάξεων.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα της MRB η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σύμφωνα με την Καθημερινή, ένας στους δύο (το 49%), εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρείες για την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων του. Αντίθετα, μόλις το 13% του ερωτηθέντων του δείγματος θεωρεί ότι τα χρήματά του αξιοποιούνται καλύτερα όταν τα διαχειρίζεται το κράτος, ενώ το 28% θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων.

Με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα «Απόψεις και αντιλήψεις στην ασφαλιστική αγορά», έντονη είναι η πεποίθηση (με ποσοστό 85%) ότι οι κρατικές συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω. Η ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα η ανάγκη για καλύψεις υγείας αναδεικνύονται ως τρίτη βασική προτεραιότητα στην κατηγορία ιεράρχησης των προβλημάτων ενός μέσου νοικοκυριού, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα πληθυσμού 1.000 ατόμων, με αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά, καθώς συμπεριέλαβε άνδρες και γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 25-54 χρόνων σε πανελλαδική κλίμακα. Η δυσπιστία ως προς τη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης, αλλά και η ανάγκη για την ιδιωτική ασφάλιση είναι διάχυτη στο συντριπτικό τμήμα του πληθυσμού, που σε ποσοστό:

 • 86% εκτιμούν ότι τα κρατικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι ασφαλές.
 • 78% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
 • 84% φοβούνται ότι τα Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον.
 • 89% αναμένουν μείωση των κρατικών συντάξεων.
 • 91% θεωρούν ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξη για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
 • 62% δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κρατικές παροχές υγείας και
 • 7 στους 10 αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρης Μαζαράκης υπογράμμισε τη σημασία των συμπερασμάτων για τη χάραξη της αναγκαίας στρατηγικής από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου οι υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλισης να «απαντήσουν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες θα επέλεγαν ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό προϊόν ποικίλλει. Οι απαντήσεις, ωστόσο, συγκλίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιλαμβάνεται την ιδιωτική ασφάλιση ως αναγκαιότητα. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό:

 • 25% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θεωρούν την ιδιωτική ασφάλιση ως λύση για την εξασφάλιση των ιδίων και των οικογενειών τους, ποσοστό που φθάνει το 45% εάν υπολογιστεί η απάντηση αυτή ως δεύτερη επιλογή.
 • 20% έως 30% ότι είναι αναγκαίο κακό.
 • 14% έως 32% ότι εξασφαλίζει προστασία.
 • 13% έως 27% ότι καλύπτει κάποια ανάγκη.
 • 11% έως 22% ότι συνιστά υπευθυνότητα και πρόνοια για το μέλλον.
 • 7% έως 12% ότι πρόκειται για πολυτέλεια.
 • 6% έως 13% ότι συνιστά επένδυση.
 • 5% έως 8% ότι είναι σπατάλη.

Έκδηλη είναι και η απογοήτευση από τις παροχές του ΕΣΥ, με την υγεία να καταγράφεται ψηλά στις προτεραιότητες των αναγκών των πολιτών, που με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα έρχεται ως πρώτη επιλογή στο ερώτημα για το κατά πόσον είναι πιθανό να αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα το 44% απαντά ότι είναι πολύ πιθανό ή σχεδόν πιθανό να καταφύγει στο άμεσο μέλλον σε ένα ασφαλιστικό προϊόν υγείας, ενώ οριακά χαμηλότερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ζωής που ακολουθούν με 40% και τα προγράμματα σύνταξης με 39%. Το κρατικό σύστημα υγείας αξιολογείται από το 62% του πληθυσμού ως καθόλου ικανοποιητικό ή λίγο ικανοποιητικό, ενώ απογοήτευση εκφράζει το 66% του πληθυσμού, που θεωρεί ότι οι ιατρικές παροχές υγείας θα μειωθούν στο μέλλον, έναντι 26% που θεωρεί ότι θα αυξηθούν. Υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων –συγκεκριμένα 7 στους 10– που απαντούν ότι θα ήθελαν να εξασφαλίσουν καλύτερες παροχές υγείας μέσω ενός ιδιωτικού προγράμματος περίθαλψης. Να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν δίνονται με βάση την οικονομική τους δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, καθώς η έρευνα αξιολογεί τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις. Ετσι η επαλήθευση αυτών των προσδοκιών συνδέεται με τη βελτίωση των εισοδημάτων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

matrix24.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου