Στα έργα τα οποία προγραμματίζει, είτε εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε χτες εκτενώς σε συνέντευξη Τύπου , ο ειδικός συνεργάτης του περιφερειάρχη σε τεχνικά έργα, κ. Στέργος Στάγκας.
«Κάποιοι ενοχλούνται επειδή η περιφερειακή αρχή κάνει έργα. Θέλω να ενημερώσω τους κατοίκους των νησιών πως από τον Σεπτέμβρη του 2016, όπου προβλέπονταν να βγουν στον ‘αέρα’ γύρω στα 20 έργα, με αναδρομική ισχύ ανακλήθηκαν όλοι οι διαγωνισμοί για να εφαρμοστεί και να ενσωματωθεί μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία για πρώτη φορά είχαμε εμείς ήδη εφαρμόσει σχετικά με την διαδικασία του Φράγματος Γαδουρά. Αυτό, μας καθυστέρησε σχεδόν οκτώ μήνες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Στο τέλος Ιουνίου 2017, σταμάτησαν όλα και πάλι, διότι άλλη οδηγία ζητούσε να κάνουμε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (με ό,τι αυτό συνεπάγεται με νέες μελέτες, οδηγίες, πιστοποίηση μελετητών, μηχανικών κ.λπ.). Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη (μόνον για τα Δωδεκάνησα) 80 έργα», όπως είπε.
Οι καθαρισμοί
των ρεμάτων
Ο κ. Στάγκας, αναφέρθηκε και στην νέα αρμοδιότητα που δόθηκε στις περιφέρειες της χώρας για τους καθαρισμούς ρεμάτων, από το τέλος του Ιουλίου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως είπε, έσπευσε να ενημερώσει εξ αρχής όλους τους δήμους στην περιοχή ευθύνης της, τόσο σε Κυκλάδες όσο και σε Δωδεκάνησα, ζητώντας να δώσουν στοιχεία για την κατάσταση των ρεμάτων, εάν υπάρχουν έτοιμες μελέτες εάν έχουν καθαριστεί και σε ποια κατάσταση βρίσκονται.
«Για το νησί της Ρόδου, με δεδομένο ότι η ΠΝΑΙ διαθέτει 10εκ. ευρώ για τα αντιπλημμυρικά, δεν έχουν γίνει ακόμη οι οριοθετήσεις των συγκεκριμένων ρεμάτων. Κι έτσι καθυστερούν αυτά τα έργα ενώ είναι προγραμματισμένα εδώ και 4-5 χρόνια. Όσον αφορά την αρμοδιότητα, αυτή καθαυτή, οι μελέτες για τους πρώην δέκα δήμους στην Ρόδο οι οποίες έγιναν πράξη την περίοδο 2014 – 2015 από την ΠΝΑΙ, εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
Επιπλέον, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για τα Επαρχεία: Κάσου – Καρπάθου, Κω – Νισύρου, Λέρου – Καλύμνου και των λοιπών νήσων καθώς κι ακόμη μία μελέτη για τα λοιπά νησιά της Επαρχίας Ρόδου: Χάλκη, Τήλος, Σύμη και Καστελλόριζο. Μόνον για την Ρόδο θα διατεθούν 2εκ. ευρώ, για όλα τα υπόλοιπα νησιά είναι επιπλέον 1,2εκ. ευρώ. Με εντολή του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, εργάζονται πυρετωδώς οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για να έρθουν σύντομα προς έγκριση και αυτές οι μελέτες στην Οικονομική Επιτροπή, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τις εργοληπτικές εταιρείες στο σύνολο των νησιών για τα αντίστοιχα έργα».
Ο κ. Στάγκας, υπογράμμισε πως η ΠΝΑΙ δεν διαθέτει δικά της μηχανήματα, εργατοτεχνικό προσωπικό, χειριστές μηχανημάτων κ.λπ.
Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, την σήμανση του οδικού δικτύου Καρπάθου –Κάσου με προϋπολογισμό 1.415.000 ευρώ με τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και σήμανσης καθώς και στο Καστελλόριζο, όπου θα γίνει ένα κομμάτι από το αεροδρόμιο προς το λιμάνι με 620.000 ευρώ. Τα έργα θα περάσουν από την Οικονομική Επιτροπή για τις περαιτέρω διαδικασίες.

Οι διαγραμμίσεις και η
ταλαιπωρία του κοινού
Ο κ. Στάγκας, μίλησε και για τις διαγραμμίσεις στο οδικό δίκτυο της Ρόδου, που εκτελούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
«Οι διαγραμμίσεις, γίνονται στο πλαίσιο των εργασιών συντηρήσεων και βελτιώσεων του εθνικού και επαρχιακού δικτύου Νήσου Ρόδου. Ήδη έχουν γίνει στους πρώην δήμους Λινδίων και Νότιας Ρόδου, στις περιοχές: Είσοδος Πυλώνας (όπου ολοκληρώθηκαν και οι αντίστοιχες ασφαλτοστρώσεις), Λάρδος, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Γεννάδι, Κατταβιά και Αρνίθα. Παράλληλα, εκτελούνται οι εργασίες στην περιοχή Γράμματα της δημοτικής ενότητας Λάρδου, στο δίκτυο ομβρίων το οποίο καταστράφηκε λόγω των βροχοπτώσεων. Επιπλέον, ολοκληρώνονται οι εργασίες σε δίκτυα ομβρίων, στην περιοχή Καταραμένος (μεταξύ Αρνίθας και Ιστρίου) όπου έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών 100 μέτρα καθώς και 600 μέτρα για στηθαία ασφαλείας. Το σύνολο των εργασιών ολοκληρώνονται με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Πλατεία Λίνδου, στους Πεύκους, στον Ψάλτο και 200 μέτρα για στηθαία ασφαλείας, στην περιοχή κοντά στο γήπεδο Λίνδου. Με τις υπόλοιπες εργολαβίες, έχουν εκτελεστεί οι διαγραμμίσεις στο κεφάλαιο Τσαΐρι – Αεροδρόμιο, από τον κόμβο στο Τσαΐρι έως την διασταύρωση στην Εθνική Οδό που οδηγεί στα Μαριτσά – Κρεμαστή (φανάρια). Έχουν τοποθετηθεί στηθαία ασφαλείας, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και υπολείπονται κάποια σημεία.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαγραμμίσεις από την έξοδο στα Κρητικά, στο επαρχιακό δίκτυο μέχρι και τον κόμβο πριν από το αεροδρόμιο Ρόδου (πριν την γέφυρα). Οι αντίστοιχες εργασίες θα συνεχιστούν στο εθνικό δίκτυο την επόμενη εβδομάδα, στην περιοχή Λίνδου -από τα όρια του Δήμου Ρόδου, έως Κολύμπια».
Οι παρεμβάσεις αυτές, θα συμπληρωθούν από τα μεγάλα έργα της τάξης των 3,6 εκ. ευρώ που για πρώτη φορά γίνεται στο σύνολο των νησιών του Νομού Δωδεκανήσου και βεβαίως, στο μεγαλύτερο τμήμα του βορείου τριγώνου στο νησί της Ρόδου.
Για το συγκεκριμένο έργο με τις διαγραμμίσεις, θα χρησιμοποιηθεί η νέα, σύγχρονη τεχνική με θερμοπλαστικό – ψυχροπλαστικό που έχει μακροχρόνια διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων ετών.
Ο κ. Στάγκας είπε ακόμη πως από την επόμενη εβδομάδα, θα γίνουν διαγραμμίσεις από την Ρόδο προς τα Κολύμπια και προς την Λίνδο ενώ ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπολίτες μας για την ταλαιπωρία που υπέστησαν αυτές τις ημέρες στον δρόμο από τα Κρητικά έως το αεροδρόμιο:
«Δεν προβήκαμε στο κλείσιμο της αντίστοιχης οδού, διότι αυτή είναι η μοναδική περίοδος που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις εργασίες. Να κλείναμε τον δρόμο και να διοχετεύαμε την κυκλοφορία από άλλη οδό (παραλία Ιαλυσού ή Τρεις), δεν θεωρήθηκε σωστό διότι τα ξενοδοχεία είναι ακόμη ανοιχτά». Όπως διευκρίνισε, το μηχάνημα που χρησιμοποιείται κατασκευάζει τις διαγραμμίσεις ‘οπτικά’ και δεν μπορεί να λειτουργήσει τις νυχτερινές ώρες.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών είναι μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ θα ξεκινήσουν οι εργασίες την επόμενη εβδομάδα στο δίκτυο προς την Λίνδο.
Ο κ. Στάγκας, είπε ακόμη ότι «εκτελούνται έργα όχι μόνον για την ΠΝΑΙ αλλά και για τον Δήμο Ρόδου. Για παράδειγμα την προσεχή Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες για ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, χώροι στάθμευσης στην Βρουλιά (Νότια Ρόδος) ενώ είναι σε εξέλιξη και το έργο για τον Άγιο Θωμά, στ’ Αφάντου, στην Ψίνθο.
«Αυτά είναι έργα αρμοδιότητας του Δήμου Ρόδου. Εμείς έχοντας καλή σχέση με όλους τους δήμους, προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπου μπορούμε με τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την εκτέλεση αθλητικών έργων με εγκεκριμένο κονδύλι 6 εκ. ευρώ για τα Δωδεκάνησα. Θα προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις σε 40 γήπεδα (εκ των οποίων τα 34 είναι στην Ρόδο). Προτεραιότητα δίνουμε στα γήπεδα Αφάντου και Έμπωνας, που εγκρίθηκαν ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και προχωρούμε στις επόμενες διαδικασίες».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ