Ειδήσεις

Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης

Αντισυνταγματικός κρίθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας (αριθμ. 2563/2015) ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς στο σκέλος που αφορά τα τεκμήρια για αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη κλπ.

Η εισφορά επιβλήθηκε με την υπουργική απόφαση 1167/2-8-2011 και το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να τη θεώρησε ως νόμιμες όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις μετά το 2011 , γλιτώνοντας το δημόσιο από τυχόν δημοσιονομικές τρύπες πλην έκρινε πως ο υπολογισμός της εισφοράς στο σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος είναι αντισυνταγματικός. Συγκεκριμένα θεωρεί το δικαστήριο ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του 2011 που ορίζουν ότι η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται σε όλο το τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να τις μειώσεις που προβλέπονται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο φορολογούμενος επικαλείται παλιότερες αποταμιεύσεις και ανάλωση προϋπαρχόντων κεφαλαίων.

Θα ζητήσουν πίσω χρήματα

Ουσιαστικά το ΣτΕ δίνει το δικαίωμα σε χιλιάδες φορολογούμενους να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ολόκληρου ή μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν πληρώσει από το 2011 μέχρι σήμερα. Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η κρινομένη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει και να ακυρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 1 εδαφ.6 της προσβαλλομένης υπουργικής αποφάσεως, που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παρ. 2 εδαφ. ζ (ανάλωση Κεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία, κατά τα ανωτέρω γενόμενα δεκτά, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική”.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του δικηγόρου Άγγελου Τσιγκρή (πρώην γγ του Υπουργείου Δικαιοσύνης) , κατά της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης.

… και οι συνταξιούχοι

Πάντως και η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα έχει κριθεί από τον περασμένο Μάιο, συνολικά αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά). Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έκρινε με οριακή πλειοψηφία αυτή τη φορά (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου