ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυβερνήσεις πολιορκούν την Google για δεδομένα χρηστών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
google

Κατά 150% αυ­ξή­θη­καν μέσα στην τε­λευ­ταία πε­ντα­ε­τία τα αι­τή­μα­τα των κυ­βερ­νή­σε­ων του πλα­νή­τη προς τη Google να τους δώσει στοι­χεία σχε­τι­κά με χρή­στες της, οι οποί­οι θε­ω­ρού­νται εμπλε­κό­με­νοι σε διά­φο­ρες εγκλη­μα­τι­κές ή αντε­θνι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Τα αι­τή­μα­τα αφο­ρούν τις ανα­ζη­τή­σεις των χρη­στών, το λο­γα­ρια­σμό ηλε­κτρο­νι­κού τα­χυ­δρο­μεί­ου, το YouTube κ.α.

Την απο­κά­λυ­ψη έκανε η ίδια η αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία, στο πλαί­σιο της «έκ­θε­σης δια­φά­νειας» που δη­μο­σιο­ποιεί ανά εξά­μη­νο. Ο επι­κε­φα­λής του νο­μι­κού τμή­μα­τος της Google, Ρί­τσαρντ Σαλ­γά­δο, δή­λω­σε ότι «υπήρ­ξε μια αύ­ξη­ση (αι­τη­μά­των) κατά 15% σε σχέση με το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2013 και μια αλ­μα­τώ­δης άνο­δος κατά 150% από τότε που αρ­χί­σα­με να δη­μο­σιο­ποιού­με τα σχε­τι­κά στοι­χεία το 2009».

Από τις ΗΠΑ ει­δι­κά, τα αντί­στοι­χα αι­τή­μα­τα αυ­ξή­θη­καν κατά 19% (το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2013) και 250% (από το 2009), χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται τα σχε­τι­κά μυ­στι­κά αι­τή­μα­τα εκ μέ­ρους του FBI ή αμε­ρι­κα­νι­κών ει­δι­κών δι­κα­στη­ρί­ων για λό­γους εθνι­κής ασφά­λειας.

Η Google έκανε γνω­στό ότι δέ­χτη­κε συ­νο­λι­κά 31.698 αι­τή­μα­τα από διά­φο­ρες κυ­βερ­νή­σεις εντός του πρώ­του εξα­μή­νου του 2014, τα οποία αφο­ρού­σαν πε­ρί­που 48.000 λο­γα­ρια­σμούς χρη­στών. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα (12.539 ή πε­ρί­που το 40%) προ­έρ­χο­νταν από τις ΗΠΑ και ακο­λου­θού­σαν Γερ­μα­νία (3.338) και Γαλ­λία (3.002). Η εται­ρεία αντα­πο­κρί­θη­κε θε­τι­κά -εν όλω ή εν μέρει- στο 65% των πε­ρι­πτώ­σε­ων. Εννέα χώρες ζή­τη­σαν στοι­χεία για πρώτη φορά, με­τα­ξύ των οποί­ων η Αλ­βα­νία, η Αί­γυ­πτος και το Λου­ξεμ­βούρ­γο.

H Google, καθώς και άλλοι τε­χνο­λο­γι­κοί γί­γα­ντες, όπως η Microsoft και το Facebook, εκ­δη­λώ­νουν την προ­θυ­μία τους να απο­κα­λύ­ψουν πε­ρισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τα αι­τή­μα­τα των κυ­βερ­νή­σε­ων, καθώς θέ­λουν να κα­θη­συ­χά­σουν τις ανη­συ­χί­ες των χρη­στών τους, μετά τις απα­νω­τές απο­κα­λύ­ψεις για τα μυ­στι­κά προ­γράμ­μα­τα πα­ρα­κο­λού­θη­σης του δια­δι­κτύ­ου από τις μυ­στι­κές υπη­ρε­σί­ες δια­φό­ρων κρα­τών.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.