Τοπικές Ειδήσεις

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά και την ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων από τα Πρωτοδικεία.
Σε 27 ημέρες οι κάλπες θα ανοίξουν για τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι Ροδίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον δήμαρχο που θα αναλάβει τα ηνία του Δήμου Ρόδου για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανάμεσα στους κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη, Αλέξανδρο Κολιάδη, Νίκο Γερονικόλα και Τάκη Πότσο.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποψήφιοι είναι ο σημερινός περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο κ. Νικηφόρος Παπανικόλας από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Χρύσα Καραγιάννη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γιάννης Αγγέλου από το ΚΚΕ.
Η ανακήρυξη των συνδυασμών γύρισε ανάποδα την κλεψύδρα για τον χρόνο των εκλογών και μαζί με το σχολικό κουδούνι χθες, ήχησε και ο συναγερμός στα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών οι οποίοι πλέον υλοποιούν τους τελευταίους σχεδιασμούς της προεκλογικής τους καμπάνιας με ορόσημο την πρώτη Κυριακή των εκλογών, στις 8 Οκτωβρίου.

Οι πέντε μεγάλες
αλλαγές
Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, οι οποίες εισήχθησαν με τον ν.4804/2021 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021.
Ειδικότερα:
1. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.
2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου.
4. Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου Δήμου.
Για πρώτη φορά οι συνδυασμοί κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων».
Οι νέες έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου θα αποτελείται από 43 μέλη από το 2024, οι έδρες αυτού κατανέμονται ανά Δ.Ε. ως εξής:
– Δ.Ε. Αρχαγγέλου 3 έδρες,
-Δ.Ε. Αταβύρου 1 έδρα,
-Δ.Ε. Αφάντου 3 έδρες,
-Δ.Ε. Ιαλυσού 4 έδρες,
-Δ.Ε. Καλλιθέας 4 έδρες,
-Δ.Ε. Καμείρου 1 έδρα,
-Δ.Ε. Λινδίων 2 έδρες,
-Δ.Ε. Νότιας Ρόδου 1 έδρα,
-Δ.Ε. Πεταλούδων 5 έδρες και
-Δ.Ε. Ρόδου 19 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Δ.Ε. Ρόδου έχει 21 έδρες, η Δ.Ε. Ιαλυσού 5, η Δ.Ε. Καμείρου 2, η ΔΕ Νότιας Ρόδου 2 και η ΔΕ Πεταλούδων σήμερα έχει 6 έδρες.

Πώς ψηφίζουμε
– Σε αυτές τις εκλογές η θέση σταυρού προτίμησης στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους είναι ενιαία στο ψηφοδέλτιο, ανεξαρτήτως της εκλογικής περιφέρειας που θέτουν υποψηφιότητα (κατάργηση διασταυρούμενης ψήφου).
– Υποβολή σε ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφιότητας για τα αξιώματα του δημάρχου, δημοτικού συμβούλου, συμβούλου δημοτικής κοινότητας και προέδρου δημοτικής κοινότητας.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου