Συνεντεύξεις

«Το 2021 είναι μια χρονιά που μας φέρνει πιο κοντά στην κανονικότητα»

Η τουριστική σεζόν εξελίσσεται για τη Ρόδο καλύτερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα σε επίπεδο εισπρακτικό. Ακόμη και το 60% των εσόδων του 2019, που φαίνεται ότι ο προορισμός θα καταφέρει να εξασφαλίσει, δεν εγγυάται την βιωσιμότητα του κλάδου της φιλοξενίας. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα μεγάλα ξενοδοχειακά deals που έχουν πραγματοποιηθεί ή που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα.
Όλα τα καίρια ζητήματα και οι προκλήσεις θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου τον Οκτώβριο που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Μία γενική συνέλευση που βρίσκει την ΕΞΡ ενωμένη και συσπειρωμένη, όσο ποτέ άλλοτε.
• Κύριε Μαρκόπουλε, η αύξηση κατά 100% των τουριστικών αφίξεων τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία. Ποιο είναι γενικότερα το σχόλιό σας για την πορεία της σεζόν;
Η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο ήταν εξαιρετική. Υπήρξαν μεγάλες ροές επισκεπτών από πολλές αγορές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία της Ρόδου ήταν ανοιχτά, ενώ πέρυσι λειτούργησε το 50%.
Τα πράγματα κύλησαν σαφώς καλύτερα από ό,τι περιμέναμε και αυτό οφείλεται προφανώς στην πολύ καλή διαχείριση που υπήρξε το 2020 σε επίπεδο προορισμού αλλά και ευρύτερα, σε επίπεδο χώρας.
Η περσινή επιτυχής διαχείριση της κρίσης, η άψογη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και από ένα σημαντικό μέρος της αγοράς γενικότερα συνετέλεσαν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των επισκεπτών. Παράλληλα, η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών συνέβαλε στην αύξηση του επιπέδου ικανοποίησης.
Εξελίσσεται λοιπόν ικανοποιητικά η σεζόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα σε εισπρακτικό επίπεδο. Δεν παύει και το 2021 να είναι μία πληγωμένη χρονιά για τις επιχειρήσεις. Δεν παύει να είναι μία χρονιά μειωμένου τζίρου σε σχέση με τους τζίρους που πετυχαίνει ή που μπορεί να έχει η κάθε επιχείρηση υπό κανονικές συνθήκες. Είναι μία χρονιά που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα. Έχουμε όμως ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να επιστρέψουμε στα προ της πανδημίας επίπεδα.
• Πώς διαμορφώνεται η κίνηση τον Σεπτέμβριο; Μέχρι πότε πιστεύετε ότι μπορεί να διαρκέσει τελικά η τουριστική περίοδος;
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτιμώ πώς μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου θα συνεχισθεί η τουριστική δραστηριότητα στο νησί μας. Όλες οι κρατήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εξελίχθηκαν βήμα-βήμα με ορίζοντα δύο έως τριών εβδομάδων πάντα. Υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις για τον Οκτώβριο, οπότε πιστεύω πώς όταν έρθει η ώρα θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε κρατήσεις. Προς το παρόν, τα νέα bookings αφορούν στο διάστημα από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Θα υπάρξει κίνηση τον Σεπτέμβριο. Αν και ορισμένα ξενοδοχεία από το τρέχον κιόλας σαββατοκύριακο έχουν αρχίσει να κλείνουν ή οδεύουν προς το κλείσιμο τους. Οι πληρότητες έπεσαν αρκετά, δεν μοιάζουν με αυτές του Αυγούστου, οπότε είναι ασύμφορο/ μη βιώσιμο για κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να παραμένουν ανοιχτές.
• Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί τοπικά ο εθνικός στόχος του 50% των τουριστικών εισπράξεων; Θα είναι αυτό ένα ικανοποιητικό ποσοστό για τον κλάδο; Θα απαιτηθούν ενδεχομένως νέα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση;
Το ταμείο θα γίνει στο τέλος. Υπολογίζω ότι θα φθάσουμε κοντά στο 60% των εισπράξεων του 2019. Δεν τίθεται θέμα για το 50%. Πάντα, τηρουμένων των αναλογιών, είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Είναι όμως εντελώς άλλο θέμα εάν είναι ικανό να μας προσφέρει βιωσιμότητα. Άλλωστε, είχαμε πει από την αρχή ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν, δεν θα φτάσουν μέχρι το τέλος της δύσκολης αυτής διαδρομής που διανύουμε. Δυστυχώς κάποιες στο δρόμο θα χαθούν, θα αλλάξουν χέρια κλπ. Έγιναν κάποια deals στο ξενοδοχειακό χώρο που το επιβεβαιώνουν αυτό και θα γίνουν και άλλα στο άμεσο μέλλον.
Προφανώς και υπήρξε ένα μεγάλο πλέγμα μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και την κυβέρνηση. Όμως τα μέτρα που για τις επιχειρήσεις αφορούν στη ρευστότητα, δεν είχαν χαρακτήρα επιδότησης. Όταν κληθούμε να επιστρέψουμε τα ποσά που δόθηκαν για να φτάσουμε ζωντανοί μέχρι εδώ, τότε θα φανεί πόσοι θα επιβιώσουν. Οι προκλήσεις για τον κλάδο είναι μπροστά. Τα δύσκολα λοιπόν είναι μπροστά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσα ζήσαμε μέχρι σήμερα ήταν εύκολα.
Για να ενισχυθεί το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του κλάδου, απαιτείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών και μείωση του τουριστικού ΦΠΑ. Αυτά αποτελούν πάγια αιτήματα του κλάδου μας και πάνω σε αυτά μπορεί να εστίασαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, θα πρέπει όμως να έχουν μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
• Η Ρόδος αποδείχθηκε πως είναι ένας ανθεκτικός προορισμός, επικρατώντας στο τουριστικό γίγνεσθαι. Κατά την άποψή σας, θα μπορούσε να επιστρέψει το 2022 στα επίπεδα του 2019;
Σταδιακά θα επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν αυτό συμβεί το 2022 ή το 2023. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε εάν η πανδημία μας έχει οδηγήσει πίσω δύο ή τρία χρόνια. Φαίνεται όμως ότι και το 2022 δεν θα φθάσουμε τους δείκτες του 2019. Εύχομαι να πάνε καλύτερα από ό,τι αναμένουμε τα πράγματα και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην… κανονικότητα.
Με αφορμή την επικείμενη γενική συνέλευση, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες και πρωτοβουλίες της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κύριε Μαρκόπουλε;
Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΞΡ, έπειτα από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας. Και πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική γενική συνέλευση με πολλά σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου δήλωσε δυναμικά παρούσα αφήνοντας ισχυρό το στίγμα της με πολλές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για καίρια θέματα στη διάρκεια αυτών των 20 μηνών της πανδημίας. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας το Μάρτιο του 2020, την πρωτοβουλία για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία πρόσφατα, την συμβολή μας στη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο με την προσφορά κλινών σε όσους είχαν ανάγκη από στέγη κοκ.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω και την πρωτοβουλία μας στην ενιαία πιστωτική πολιτική την οποία ακολούθησαν, κάνοντας μνεία στην Ένωση μας, όλες οι περιφερειακές ενώσεις. Ήταν μία τεράστια επιτυχία και απέδειξε τι μπορεί να καταφέρει ο κλάδος ενωμένος. Καμιά φορά οι δύσκολες συνθήκες μας φέρνουν πιο κοντά…
Προσωπικά θα πω ότι είναι ευλογία και κατάρα να είμαι πρόεδρος της ΕΞΡ σε μία τέτοια συγκυρία. Είναι ευλογία γιατί σε αυτές τις περιόδους μπορεί να αναδειχθεί τι δύναται να προσφέρει η ΕΞΡ και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει για τη στήριξη του κλάδου και της κοινωνίας. Και διαπιστώνω με μεγάλη χαρά, χωρίς να μπορώ να το αποδώσω αλλού, παρά στον κορωνοϊό, ότι μέλη που είχαν αποχωρήσει, ή είχαν αποστασιοποιηθεί, επιστρέφουν και πάλι στους κόλπους της ΕΞΡ. Υπάρχει ένα κύμα επιστροφών ή εγγραφών νέων μελών και αυτό με χαροποιεί και με τιμά ιδιαίτερα. Δικαιώνει τους κόπους τους δικούς μου και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου. Η συσπείρωση αυτή του κλάδου κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες μας κάνει να αισθανόμαστε ότι πιάνουν τόπο οι αγώνες και οι παρεμβάσεις μας προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Στην ΕΞΡ, επενδύουμε συνειδητά στην ομαδικότητα σε αντίθεση με άλλες ενώσεις που είναι one man show… Έχουμε επιλέξει σε κάθε δευτεροβάθμιο όργανο να συμμετέχει και ένας άλλος εκπρόσωπος μας. Αυτό μας χαρίζει ευελιξία και μεγάλη δυναμική. Καθένας δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε κάθε κομμάτι που αναλαμβάνει και έτσι η Ρόδος πρωτοστατεί και στον ΣΕΤΕ και στην ΠΟΞ και στο ΞΕΕ και ως Ένωση αυτή καθαυτή.
Η ΕΞΡ έχει ακόμη μία μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσει. Αναφέρομαι στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, ένα φαινόμενο που συναντά κανείς σε πολλούς κλάδους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πάντα η ΕΞΡ είναι κοντά στον εργαζόμενο. Δυστυχώς όμως βρεθήκαμε το 2021 να μην έχουμε προσωπικό στις θέσεις πρώτης γραμμής και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολλές πρωτοβουλίες για το μέλλον, τις οποίες θα ανακοινώσουμε στη γενική μας συνέλευση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου