Ενόψει ενός πολύ δύσκολου οικονομικού χειμώνα στη Ρόδο, με την μικροεγκληματικότητα να αυξάνεται και την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, όλο και περισσότεροι Ρόδιοι αναζητούν τρόπο να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι ειδικοί που πωλούν συναγερμούς, κάμερες παρακολούθησης και γενικά συστήματα ασφαλείας βλέπουν το ενδιαφέρον να αυξάνεται, αφού το αίσθημα της ανασφάλειας είναι πλέον διάχυτο.

Τα τελευταία περιστατικά ληστείας στη Ρόδο, με θύματα κυρίως ηλικιωμένους, αλλά και τα δεκάδες περιστατικά διαρρήξεων οδηγούν τους Ρόδιους στην αναζήτηση τρόπων προστασίας και οχύρωσης, απέναντι στους επίδοξους ληστές και διαρρήκτες, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο θρασείς, ακόμα και στην μικρή κοινωνία του νησιού.
Πλέον, με μια περιήγηση στο διαδίκτυο, μπορεί πολύ εύκολα κανείς να προμηθευτεί απαγορευμένα προϊόντα αυτοάμυνας σε χαμηλές τιμές, όπως σπρέι πιπεριού, πτυσσόμενα κλομπ, ακόμη και συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, γνωστές και ως teaser, και παρά το γεγονός ότι η κατοχή τους τιμωρείται στη χώρα μας, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους αγοραστές.
Την ίδια ώρα, καταστήματα με συστήματα ασφάλειας, που μέχρι πρότινος στη Ρόδο δεν θεωρούνταν απαραίτητα, βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται αφού όλο και περισσότεροι εγκαθιστούν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους κάμερες και συναγερμούς.
Εξάλλου, οι τιμές πλέον των συστημάτων ασφάλειας δεν είναι απαγορευτικές και πέρα από την αύξηση στα συστήματα καμερών παρακολούθησης και συναγερμών, παρατηρείται και το φαινόμενο, πολλοί να εγκαθιστούν ψεύτικες κάμερες παρακολούθησης, απλώς ως μέσο εκφοβισμού των επίδοξων ληστών.
Η οικονομική κρίση που λόγω του κορωνοϊού διευρύνθηκε, ευνοεί ως φαίνεται την ανάπτυξη της μικροεγκληματικότητας, με τους απατεώνες να γίνονται κάθε φορά και πιο ευρηματικοί προκειμένου να μπορούν να δρουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Στη Ρόδο, στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ακόμα και φέτος που ήταν περιορισμένη και οδεύει προς το τέλος της, εκτός από τους ντόπιους απατεωνίσκους έκαναν την εμφάνισή τους και εισαγόμενοι που έρχονται για να… χτυπήσουν και να φύγουν, αφαιρώντας πορτοφόλια, τσάντες, ανοίγοντας αυτοκίνητα και γενικά αρπάζοντας όποιο μικροαντικείμενο μπορεί να βρουν εκτεθειμένο και μπορεί να αποφέρει χρήματα πουλώντας το στη μαύρη αγορά.
Το ανησυχητικό είναι πως η μικροεγκληματικότητα αυξάνεται συνεχώς, όπως συνέβη και φέτος, και σύμφωνα με τα στοιχεία από τις συλλήψεις που πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά η ΕΛ.ΑΣ. στη Ρόδο, οι περισσότεροι δράστες είναι αθίγγανοι εκ των οποίων μάλιστα στην πλειονότητά τους κάτοικοι Ρόδου, που επιδίδονται σε κλοπές και διαρρήξεις.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσαν στην «δ» επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στα προηγούμενα χρόνια οι εισαγόμενοι ΡΟΜΑ ήταν εκείνοι που δημιουργούσαν κάθε καλοκαίρι τα περισσότερα προβλήματα, όμως όλο και περισσότεροι ομόφυλοί τους που διαμένουν μόνιμα στη Ρόδο – ακόμα και ανήλικοι- επιλέγουν τον δρόμο της παρανομίας για να εξοικονομήσουν χρήματα καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.
Πολλοί μάλιστα από τους δράστες είναι πλέον γνώριμοι στους αστυνομικούς που τους ξέρουν με τα… μικρά τους ονόματα αφού συνήθως είναι υπότροποι και καθ΄έξιν παραβάτες που δεν τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν καθαρό το ποινικό τους μητρώο, αλλά πώς ευκαιριακά θα καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες.

Η κατάσταση, όσο η οικονομική κρίση συνεχίζεται, όχι μόνο δεν φαίνεται να βελτιώνεται αλλά συνεχώς επιδεινώνεται με τους παραβάτες να παίζουν το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα, με τους αστυνομικούς γι αυτό και οι αρχές εφιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να ασφαλίζουν τα σπίτια τους, να μην επιτρέπουν την είσοδο άγνωστων προσώπων σε αυτό και να είναι υποψιασμένοι με τους αγνώστους που μπορεί να τους προσεγγίσουν με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αφορμή.

Ένα σχόλιο στο Κάμερες και συναγερμοί σε σπίτια και επιχειρήσεις – Eντείνεται η ανασφάλεια ενόψει του χειμώνα!

  1. Συγχαρητήριά για το άρθρο σας γιατί πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος για επίπλων μετρά που μπορεί να παίρνει ο απλός πολίτης για την προστασία του. Οι συναγερμοί και οι κάμερες ασφαλείας μας καλύπτουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε θέμα ασφαλείας στο σπίτι μας αλλά και στο κατάστημα μας. Με ένα πολύ μικρό κόστος μπορούμε σήμερα να τοποθετήσουμε ένα σύστημα ασφαλείας που μας προστατεύει και όταν είμαστε μέσα στο σπίτι μας αλλά και όταν φεύγουμε από αυτό, μας δίνει την δυνατότητα αν λείπουμε από το σπίτι μας και προσπαθήσουν να παραβιάσουν την οικία μας να ειδοποιηθεί η αστυνομία αλλά και εμείς και μπορούμε μέσο εφαρμογής να δούμε τη ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι μας

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ