«Ασφυκτικές» (αν και.. μακάβριες) καταστάσεις επικρατούν στο Κοιμητήριο Ρόδου «Ο Ταξιάρχης» καθώς στα 6.500 μνήματα που υπάρχουν, εκτιμάται ότι είναι μέσα πάνω από 15.000 νεκροί.
«Το κάθε μνήμα φιλοξενεί από έναν έως και τέσσερις νεκρούς ή οστά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον πολύς διαθέσιμος χώρος για νέους τάφους» δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μιλτιάδης Παγκάς.
Με το θέμα έχει ασχοληθεί επανειλημμένως η δημοτική αρχή Ρόδου, ενώ έχει παρθεί απόφαση από την Δημοτική Κοινότητα και το δημοτικό συμβούλιο για επέκταση του υπάρχοντος οστεοφυλακίου.
Ωστόσο, παρά τον… μακάβριο χαρακτήρα του θέματος, το πρόβλημα παραμένει: το Κοιμητήριο του Ταξιάρχη στην Ρόδο δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερα μνήματα ενώ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επέκταση του υπάρχοντος χώρου.
Πολλοί συμπολίτες μας δεν ακολουθούν τις οδηγίες του Κοιμητηρίου και της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου για συγκεκριμένες διαστάσεις ανά τάφο και δημιουργούν προβλήματα κατάληψης χώρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διαστάσεις είναι συγκεκριμένες και πρέπει να ακολουθούνται πιστά, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για επέκταση και φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου κοιμητηρίου για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης της Ρόδου.
«Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να βρεθεί χώρος για να κατασκευαστεί νέο κοιμητήριο. Όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σύντομα» σύμφωνα με τον κ. Παγκά.
Η κατάσταση που επικρατεί μέσα στο Κοιμητήριο Ρόδου «Ο Ταξιάρχης» δεν είναι και η καλύτερη.
Σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούνται διάφορα αντικείμενα από τους τάφους (σταυροί, συρόμενα πορτάκια, καντήλια, ακόμη και μαρμάρινες πλάκες) αν και η Δημοτική Κοινότητα έχει τοποθετήσει κάμερες για να ελέγχει την κατάσταση αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η δραστηριότητα των ΡΟΜΑ που εισέρχονται από την πίσω πλευρά του Κοιμητηρίου και αφαιρούν αντικείμενα κατά τις βραδινές ώρες.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι δεν επαρκεί το προσωπικό. Υπάρχουν μόνον δύο άτομα διοικητικοί και δύο υπάλληλοι –ο ένας εκ των οποίων ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί, πράγμα που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην λειτουργία του Κοιμητηρίου.
Η αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής είναι για τα ηλεκτρικά καντήλια, για την καθαριότητα στους διαδρόμους (και όχι στα παρτέρια γύρω από τους τάφους) κ.λπ. με την συνδρομή των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και της ΔΕΥΑΡ.
Όσον αφορά τις εκταφές έχουν οριστεί στα έξι έως και εφτά χρόνια -επειδή η Ρόδος είναι νησί και το έδαφος δεν επιτρέπει να προχωρήσει η σήψη τόσο εύκολα όσο σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επιπροσθέτως, έγινε προμήθεια 50 μικρών κάδων απορριμμάτων και 10 μεγάλων, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας ενώ κι άλλοι κάδοι τοποθετήθηκαν στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου.
Όσον αφορά την καθαριότητα, γίνεται μέρα παρά μέρα ενώ μία φορά την εβδομάδα απομακρύνονται με ειδικό όχημα τα μπάζα, τα μάρμαρα και τα χώματα που δημιουργούνται από διάφορες εργασίες και παρεμβάσεις στα μνήματα.
Επιπλέον, έγιναν παρεμβάσεις και στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης μέσα στο Κοιμητήριο ενώ αποκαταστάθηκαν προβλήματα στο οδόστρωμα.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται και ο νέος Κανονισμός που θα ισχύσει για τα 44 Κοιμητήρια τα οποία βρίσκονται σε όλο το νησί της Ρόδου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ