Ρεπορτάζ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης στους 4 διακινητές της Χάλκης

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στους 4 διακινητές μεταναστών που συνελήφθησαν στη Χάλκη.
Πιο συγκεκριμένα επιβλήθηκε στους δύο ποινή κάθειρξης 165 ετών κι ενός μηνός και στους άλλους δύο ποινή κάθειρξης 86 ετών κι ενός μηνός (εκτιτέα τα 20).
Πρόκειται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», για έναν 26χρονο Αιγύπτιο, έναν 29χρονο Παλαιστίνιο και δύο Ιρακινούς ηλικίας 48 και 41 ετών.
Και οι 4 κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο, με πρόκληση κινδύνου για άνθρωπο και θανατηφόρο αποτέλεσμα, ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, μεταφορά από κυβερνήτες σκάφους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, πολιτών τρίτων χωρών κατά τρόπο που μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και με θανατηφόρο αποτέλεσμα, διευκόλυνση εισόδου σε ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας από κερδοσκοπία κατ’ επάγγελμα από δύο και περισσοτέρους από κοινού και κατά συρροή, για παράνομη είσοδο στη χώρα και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών πλοίων από πρόθεση με θανατηφόρα αποτελέσματα.
Περί ώρα 20:50 της 25ης Αυγούστου 2020 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν ένα ημιβυθισμένο σκάφος, λευκού χρώματος, μήκους περίπου 20μ. με διακριτική ονομασία «SEA POWER» (α.λ.σ).
Το σκάφος παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρισκόταν ικανός αριθμός ατόμων στην θάλασσα, χωρίς να φέρουν σωσίβιο.
Στην περιοχή είχαν σπεύσει επίσης ελικόπτερο «SUPER PUMA», το ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και εμπορικά πλοία για συνδρομή και περισυλλογή των ατόμων που βρίσκονταν στην θάλασσα.
Συνολικά περισυλέγησαν 76 άτομα.
Από μαρτυρικές καταθέσεις των διασωθέντων προέκυψε ότι στο εν λόγω σκάφος επέβαιναν παράτυποι μετανάστες οι οποίοι ξεκίνησαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, διασχίζοντας την ελληνική επικράτεια.
Επιπρόσθετα, αναγνωρίστηκαν ανάμεσα στα άτομα που διασώθηκαν, οι κατηγορούμενοι ως τα άτομα που έδρασαν από κοινού με διακριτούς ρόλους ο καθένας και μερίμνησαν για την μεταφορά τους και την διακυβέρνηση του σκάφους. Από διασωθείσα, κατατέθηκε εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια που ευρίσκονταν μέσα στη θάλασσα ο σύζυγός της ηλικίας 35 ετών και το 4χρονο παιδί της δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Μαρία Μανώλακα, Κωνσταντίνος Πετράτος και Μαρία Σκορδίλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου