Ειδήσεις

Κοινό ταμείο τουρισμού ετοιμάζει η Ευρώπη

Την κοινή προώθησή της ως τουριστικού προορισμού ετοιμάζει η Ευρώπη. Με τον τουρισμό πλέον να αναγνωρίζεται ως τομέας «κλειδί» και για τη Γηραιά Ηπειρο, σε ό,τι αφορά τόσο τα έσοδα όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους αλλά και τους πρόσφυγες, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εργάζονται εντατικά στη διαμόρφωση στρατηγικών για την ανάπτυξη του μεριδίου που έχει στην παγκόσμια τουριστική πίτα. Πρώτος στόχος η Κίνα και η μεγιστοποίηση των αφίξεων από τη συγκεκριμένη αγορά. Την ίδια ώρα ο προβληματισμός γύρω από τη ζώνη Σένγκεν, την αναθεώρηση του κώδικα θεωρήσεων και το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη.

Προτεραιότητες

Στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο συντονισμός και η άντληση χρηματοδότησης για την ενιαία προώθηση της Ευρώπης ως προορισμού. Στόχος είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού ταμείου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ταξιδιωτική Επιτροπή. «Το ταμείο αυτό θα το δρομολογήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ταξιδιωτική Επιτροπή, η οποία είναι το προωθητικό όργανο των κρατών-μελών. Και αυτά τα 3 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν αντίστοιχο ποσό από την τουριστική βιομηχανία ώστε να φθάσουν τα 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα αντλήσουμε χρηματοδότηση και από την περιοχή. Ετσι ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα ταμείο, να ξεκινήσουμε με μια χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ το 2017 για να εστιάσουμε στην προώθηση ενός συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος, κυρίως της Μεσογείου, στην Κίνα. Ειδικά στην Κίνα για την αρχή και στη συνέχεια φιλοδοξούμε να αντλήσουμε το ποσό των 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και να προσανατολιστούμε και σε άλλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία» δηλώνει στο «Βήμα» ο προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, κ. Κάρλο Κοράτσα. «Ενα από τα προϊόντα που θα προωθήσουμε είναι η θάλασσα της Μεσογείου. Θα προωθήσουμε διευρωπαϊκά προϊόντα όπως οι Αλπεις και η κρουαζιέρα. Αν η ευρύτερη περιοχή συνεργαστεί, θα μπορέσουμε επίσης να κινητοποιήσουμε θεσμικά κονδύλια. Και τότε θα συγκεντρώσουμε πολύ περισσότερα χρήματα. Αν όλες οι χώρες συμφωνήσουν να συνεργαστούν μαζί, τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να έχουμε μια σοβαρή προσπάθεια. Σκεφθείτε ότι οι ΗΠΑ ήδη συγκεντρώνουν γι’ αυτόν τον σκοπό πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως και σε αυτό υπάρχει αντίστοιχο από τον ιδιωτικό τομέα. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι αν ξεκινήσουμε έχουμε μεγάλες προοπτικές επιτυχίας» προσθέτει. «Υπάρχουν πολλά σημάδια» ότι η Ευρώπη έχει στρέψει πλέον το βλέμμα της στον τουρισμό, επισημαίνει στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ΕΚ και υπεύθυνος της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για θέματα Τουρισμού κ. Ιστβάν Ουχέλι. «Προέρχομαι από το εθνικό πεδίο διαχείρισης του τουρισμού, ξέρω ακριβώς πώς λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο» λέει ο ούγγρος κοινοτικός αξιωματούχος. «Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και υπεύθυνος της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για θέματα τουρισμού εργάζομαι για να έχω ένα πραγματικό δίκτυο. Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε από τις Βρυξέλλες. Δύο χρόνια πριν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έδινε προσοχή στους άμεσα εμπλεκομένους, δεν άκουγε τη φωνή του τουρισμού και δεν αναγνώριζε τη σημασία αυτού του τομέα στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη. Αλλά έχουμε πετύχει  πολλά μαζί αυτά τα δύο τελευταία χρόνια».

Τουριστικό Μανιφέστο

Παράλληλα όμως «με το θεσμικό μας έργο έχουμε καθημερινά τις σχέσεις με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας και εμπλεκόμενους φορείς στις Βρυξέλλες. Αυτοί δημιούργησαν ένα Τουριστικό Μανιφέστο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Συνειδητοποίησαν τη σημασία του να έχουν μια μοναδική κοινή φωνή προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αμέσως μετά τα αποτελέσματα αυτά ήρθε μια νέα προσέγγιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα έκανε την παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για θέματα τουρισμού του ΕΚ και αναγνώρισε τη σημασία του τομέα. Είχαμε μια γόνιμη συζήτηση και διάλογο. Χρειάζεται όμως να ωθήσουμε κι άλλο το θέμα στην κύρια πολιτική ατζέντα. Πρέπει να γίνει ένας στρατηγικός πυλώνας του ευρωπαϊκού οικονομικού μέλλοντός μας. Ετσι είναι απαραίτητες πραγματικές πολιτικές δράσεις. Ο τουρισμός είναι η βιομηχανία της ειρήνης» καταλήγει ο κ. Ουχέλι.

Κοινή πολιτική, Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αφορμή για τη συζήτηση περί χάραξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα ήταν η ημερίδα «Το μέλλον του τουρισμού και της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και την Ευρώπη: Προκλήσεις και αλληλεπιδράσεις», που διοργάνωσε στις 30 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και της Ειδικής Ομάδας για θέματα τουρισμού (Tourism Task Force) κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ ομιλητές ήταν οι κ.κ. Κοράτσα και Ουχέλι. Από ελληνικής πλευράς μίλησαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Navigator Travel and Tourist Services και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος.

Αγορά εργασίας και μετανάστες -«Τραγωδία» η διάλυση της Σένγκεν

Ποιο είναι το μέλλον της Σένγκεν, με δεδομένη τη σημασία του τουρισμού στην Ευρώπη, την ένταση του Προσφυγικού και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα; «Η διάλυση της Σένγκεν θα ήταν μια τραγωδία. Κυρίως για τη δική μας βιομηχανία, και ο τουριστικός τομέας είναι ένας από τους τομείς που υποφέρουν περισσότερο» υπογραμμίζει ο Ιταλός την καταγωγή κ. Κοράτσα. «Συνεπώς το κόστος θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως τουριστικός τομέας είναι να απορροφήσουμε μέρος των προσφύγων, άρα θα πρέπει να επενδύσουμε κάποια προγράμματα στις δεξιότητες και στην εκπαίδευση και στο πώς οι πρόσφυγες θα ενταχθούν με τον καλύτερο τρόπο στον τομέα. Ο τουρισμός εξάλλου είναι από τα βασικά σημεία εισόδου στην αγορά εργασίας, όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους μετανάστες. Αλλά και για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ανώτερα προσόντα, μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται στον τουρισμό ως σερβιτόροι ή καθαρίστριες και σιγά-σιγά μπορούν να εξελιχθούν σε ρεσεψιονίστ και να ξεκινήσουν μια καριέρα. Βλέπουμε τον τουρισμό ως τον βασικό τομέα για την απορρόφηση και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών. Ο τουρισμός αναζητεί συνέχεια ανθρώπους σε αυτές τις δουλειές. Και στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπάρχει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Δεν ξέρω πώς είναι στην Ελλάδα αλλά στην Ιταλία είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις μάγειρες». «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα αυτές τις ημέρες το πώς να προστατεύσεις τα σύνορα της Ευρώπης και πώς να χειριστείς το προσφυγικό ζήτημα» επισημαίνει ο κ. Ουχέλι. «Κατά τη διάρκεια της εισήγησής μου σχετικά με την αναθεώρηση του κώδικα θεωρήσεων ακολουθήσαμε τον βασικό κανόνα ότι παράλληλα με την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων θα πρέπει να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Η δυνατότητα του ταξιδιού από μία χώρα σε άλλη, εντός της ζώνης Σένγκεν χωρίς σύνορα, είναι μία από τις βασικές αξίες της κοινότητάς μας και το θετικό αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης τις τελευταίες δεκαετίες. Το βασικό ερώτημα είναι πώς μπορεί να προστατευθεί εν μέσω αυτής της κρίσης, μια και οι κανόνες του Δουβλίνου έπρεπε ήδη να αντικατασταθούν. Είμαι βέβαιος ότι η πλειονότητα των βασικών φορέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατανοούν ότι η πραγματική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από κοινού» καταλήγει.

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου