Τοπικές Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Δήμου Κάσου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων

ΚΑΣΟΣ
Σύνοψη
  • Ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην Η.Ν. Κάσου ότι είναι υποχρεωμένοι να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πυροπροστασίας.
  • Η προθεσμία καθαρισμού ορίζεται από 1 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2026, με υποχρέωση συντήρησης έως 31 Οκτωβρίου 2026.
  • Οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ξερών χόρτων, εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων, καθώς και κλάδεμα δέντρων.
  • Η υποχρέωση αφορά οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης, οικισμούς και ακάλυπτους χώρους κοντά σε οικισμούς.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα και δυνατότητα αυτεπάγγελτου καθαρισμού από το Δήμο.

Απο το Δήμο της Κάσου ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων της Η.Ν. Κάσου ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί προληπτικής πυροπροστασίας, υποχρεούνται να προβούν στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους .

 

Η υποχρέωση προβλέπεται από:

 

·       τον Ν. 4662/2020 περί Πολιτικής Προστασίας,

·       τον Ν. 5281/2026 «Ενεργή Μάχη»,

·       καθώς και την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠ1157/24.4.2026 (ΦΕΚ Β’ 2323/2026).

 

Προθεσμία καθαρισμού

Ο καθαρισμός των οικοπέδων πραγματοποιείται υποχρεωτικά από:

1 Απριλίου έως 15 Ιουνίου 2026 και η συντήρηση των χώρων πρέπει να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή έως και 31 Οκτωβρίου 2026.

Οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν:

·       απομάκρυνση ξερών χόρτων και κλαδιών,

·       καθαρισμό από εύφλεκτα ή εγκαταλελειμμένα υλικά,

·       απομάκρυνση απορριμμάτων,

·       κλάδεμα δέντρων και θάμνων όπου απαιτείται,

γενική αποψίλωση και συντήρηση του χώρου ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς

 

Ποιες περιοχές αφορά

Η υποχρέωση αφορά:

 

• οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης,

• εντός ορίων οικισμών,

• εκτάσεις σε απόσταση έως 100 μέτρων από οικισμούς,

• ακάλυπτους χώρους με κτίσμα, εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.

Κυρώσεις – Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης:

επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, ο Δήμος δύναται να προβεί αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό, ενώ το κόστος καταλογίζεται στους υπόχρεους, προβλέπονται δε και αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις υποτροπής ή πρόκλησης κινδύνου πυρκαγιάς.

Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους, συμβάλλοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου

Τηλ.:2245041400

 

 

 

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.