Ρεπορτάζ

Απόπειρα κατάληψης των Παλαιών Σφαγείων

Απόπειρα νέας κατάληψης των παλαιών σφαγείων που λειτουργούσαν ως άτυπη δομή φιλοξενίας μεταναστών και σφραγίστηκαν τον Απρίλιο του 2021, απέτρεψε ο Δήμος Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» προχθές το βράδυ τρεις αλλοδαποί προσπάθησαν να «καταλάβουν» το χώρο, «γκρεμίζοντας» πιθανότατα με αυτοκίνητο ή φορτηγό τα «πετάσματα» από ινοσανίδες που είχαν τοποθετηθεί στην πίσω πλευρά των σφαγείων για να «φράξουν» τις εισόδους.
Με το που έγινε αντιληπτό το γεγονός, ενημερώθηκε η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία από τον αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο και κατόπιν επιτόπιας έρευνας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί παλαιστινιακής καταγωγής, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν στη Ρόδο μέσω της Κω.
Αμέσως, ο κ. Δράκος έδωσε εντολή να φυλαχτεί ο χώρος από προσωπικό ασφαλείας. Τα παλαιά σφαγεία σφραγίστηκαν και πάλι ενώ τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια συμβάντα στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρόδου προέβη στη σφράγιση των παλιών σφαγείων που επί σειράν ετών στέγαζαν υπό άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.
Μάλιστα, την 8η Απριλίου 2021 υποβλήθηκε από τη Δημοτική Αρχή μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου, σύμφωνα με την οποία “απαιτείτο η άμεση άρση της απαράδεκτης κατάστασης, που επικρατούσε στο επί της οδού Αυστραλίας – ιστορικό δημοτικό ακίνητο των πρώην Σφαγείων“.
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Υπουργείο Πολιτισμού, συνεργάστηκαν με το Δήμο Ρόδου, για την εκκένωση του χώρου και τη σφράγισή του, κατά περίπτωση των αρμοδιοτήτων τους.
Σύμφωνα με την οδηγία του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Β. Καμπουράκη, περί άμεσης αποκατάστασης της νομιμότητας επί του παραπάνω δημοτικού ακινήτου και σε συνεργασία του στελεχιακού δυναμικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και του Λιμενικού Σώματος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανο Ι. Δράκο, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του κτηρίου των πρώην Σφαγείων την 13η Απριλίου 2021 και ώρα 8η πρωινή, με ιδιαίτερη μέριμνα και σεβασμό στον άνθρωπο σε επιπλέον συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, και Μετανάστευσης Ευστράτιο Καρίκη.
Η Δημοτική Αρχή έχει σχέδια για την αξιοποίηση και ανάδειξη του ιστορικού κτηρίου των Παλαιών Σφαγείων. Μεριμνά για τη φύλαξη του χώρου και όπως απεδείχθη η προσπάθεια κατάληψης των παλιών σφαγείων απετράπη χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου