Τοπικές Ειδήσεις

Υπεγράφη χθες η σύμβαση για τους λαμπτήρες LED

Η σύμβαση για το έργο του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED, υπεγράφη χθες ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ανάδοχο εταιρεία Dastery Systems Α.Ε. παρόντος του εκπροσώπου της ΚΑΠΕ που είναι και ο φορέας που θα παραλάβει το έργο.
Περίπου 5.200 φωτιστικά σημεία στο νησί της Ρόδου, θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED, ενώ ο ανάδοχος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, απαντώντας με «αιχμές» στους επικριτές του:
«Υπογράφουμε σήμερα την σύμβαση για το έργο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED. Είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό έργο για την Ρόδο, το οποίο βασανίστηκε πάρα πολύ –το πρώτο ήταν η ύδρευση του νησιού (Φράγμα Γαδουρά). Κι επειδή στην επιστήμη δεν υπάρχουν ανεξήγητες καταστάσεις και ειδικά στην εγκληματολογία, οι συμπτώσεις έχουν πολύ σαφή ερμηνεία, είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό έργο που χτυπήθηκε και πολεμήθηκε με τον ίδιο τρόπο, από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους με κίνητρα που είναι ξεκάθαρα πλέον για την κοινωνία. Όσο περνάει ο χρόνος, ‘οι μάσκες πέφτουν’ και αποκαλύπτονται όλοι, ποιον εκπροσωπούν, τι υπηρετούν, γιατί το κάνουν και πώς όλο αυτό το συνδέουν με την ‘δήθεν’ αγάπη τους για την πολιτική. Ορφανή… υπονόμευση δεν υπάρχει. Υπάρχουν πρόσωπα με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Προσωπικά, μετά τον έλεγχο του διμήνου από το αρμόδιο σύμφωνα με το νόμο Ελεγκτικό Συνέδριο και την έγκρισή του για την υπογραφή αυτής της σύμβασης έχω ένα μήνυμα μόνον να στείλω: ότι το ‘ξεβόλεμα’ όλων αυτών που έδωσαν αυτή την πολύ βρώμικη μάχη, των πλέον και δύο ετών, είναι οριστικό. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή, την σελίδα με τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους αντιλήψεις και πρακτικές για το δημόσιο χρήμα και την λειτουργία του δημόσιου τομέα, την έχει γυρίσει οριστικά» όπως είπε, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους συνεργάτες του, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής για τις επιθέσεις και τους τόνους ‘λάσπης’ που δέχτηκαν όλο αυτό το διάστημα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
«Αρκετά με την ιστορία αυτή! Ο τόπος κοιτάζει μπροστά! Όταν υπηρετείς σωστά, η δικαίωση πάντα έρχεται», όπως τόνισε.
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος: «Το ΚΑΠΕ είναι ένα επιστημονικό όργανο το οποίο έχει ιδρύσει το κράτος, για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, τεχνολογίας κ.λπ. Σε αυτό το όργανο, το κράτος εμπιστεύεται προγράμματα με την έννοια να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες να χτίσει πλαίσιο –θεσμικό ή διοικητικό- και σε αυτό τον φορέα, η ΠΝΑΙ προσέφυγε από την πρώτη στιγμή (χωρίς να έχει την υποχρέωση) και του ζήτησε να είναι ο τεχνικός της σύμβουλος. Χαίρομαι γι αυτή την συνεργασία που για εμάς, είναι κομβική και αφορά πολύ ευρύτερης αξίας και σημασίας ζητήματα σε όλα τα νησιά. Ο φορέας ήταν στο πλευρό μας ενώ στο συγκεκριμένο έργο έχουν έναν ειδικό ρόλο, αφού θα παραλάβει το έργο. Αυτό το κάναμε, διότι από την αρχή ξέραμε με ποιους… έχουμε μπλέξει. Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε όλοι. Γι αυτό θέλαμε, ο φορέας που θα το παραλάβει να είναι ο καθ ύλην αρμόδιος που έχει συστήσει το κράτος».
Τοποθετούμενος για το έργο, ο γενικός διευθυντής εξοικονόμησης ενέργειας του ΚΑΠΕ κ. Γιώργος Καναβάκης υπογράμμισε τα εξής: «Εμείς στηρίζουμε όλες τις δράσεις και τα έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας –ιδιαίτερα εκείνα των ενεργειακών επεμβάσεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το κράτος μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα. Έως το 2030 έχουμε θέσει ως χώρα, ένα σχέδιο αλλαγής του μίγματος και της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 32% στην τελική κατανάλωση, ενώ έχουμε θέσει έναν υπερ-αισιόδοξο στόχο εξοικονόμησης ενέργειας 1,5% κατ έτος. Το έργο που υλοποιείται στην ΠΝΑΙ συμβάλλει σε αυτόν ακριβώς τον στόχο. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε πολύ στον φωτισμό τα τελευταία χρόνια ώστε να επιτρέψει σε όλους να σχεδιάσουμε έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα αυτό. Ξεκίνησαν να υλοποιούνται τέτοιου είδους έργα και σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχουμε αναπτύξει τέτοιο πρόγραμμα από το οποίο χρηματοδοτούμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Με την εμπειρία μας, ο μέσος όρος εξοικονόμησης ενέργειας φτάνει έως και το 65%. Πρώτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα αντλιοστάσια και δεύτερος, είναι ο οδοφωτισμός. Για το εν λόγω έργο υπάρχει μεγαλύτερο όφελος των 120 ευρώ ανά φωτιστικό σημείο (με μέσο όρο τα 55 ευρώ) κι αυτό γιατί η περιφέρεια, δεν έχει λαμπτήρες αλλά φωτιστικά σώματα –τα οποία καταναλώνουν μεγαλύτερη ενέργεια. Γι αυτό απαιτούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Η εξοικονόμηση σε πόρους είναι των 650.000 ευρώ το χρόνο ενώ είναι 5.200 τα φωτιστικά σημεία που θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED. Από τις 6,5 εκ KW θα πάμε στα 2,5 εκ KW ενώ υπάρχει και περιβαλλοντικό όφελος» και τόνισε πως υπάρχουν εγγυήσεις καλής ποιότητας και λειτουργίας του έργου.

Ο εκπρόσωπος
της αναδόχου εταιρείας 
Dastery Systems Α.Ε.
Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας DasterySystems Α.Ε. κ. Γιάννης Δαστερίδης, είπε τα εξής: «Η εταιρεία μας, είναι ελληνική, εδρεύει στον Έβρο και απασχολεί 100 άτομα προσωπικό. Άρα, τα φωτιστικά θα ολοκληρωθούν και θα κατασκευαστούν από ελληνικά χέρια αποδεικνύοντας ότι και η Ελλάδα μπορεί. Τα φωτιστικά θα είναι τελευταίας γενιάς στο πλαίσιο μιας έξυπνης εφαρμογής. Θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει ελεύθερο Wi Fi στους πολίτες, ενώ η ΠΝΑΙ θα δίνει πληροφορίες σε κομβικά σημεία, με έξυπνες κάμερες και ρύθμιση φωτεινότητας. Επιπλέον θα εκδίδεται ενημερωτικό δελτίο για τις καιρικές συνθήκες με αισθητήρες που θα δίνουν την νέφωση, θερμοκρασία κ.λπ.» και εγγυήθηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν –μέχρι τα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου.
Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος είπε πως η ΠΝΑΙ θα έχει αποσβέσει το κόστος του έργου, σε λιγότερο από δέκα χρόνια.

«Αιχμές» κατά
των επικριτών του
Ο περιφερειάρχης είπε πως «βρίσκομαι στην διάθεση όλων, να κάνουμε σύγκριση της διαδρομής που επιλέξαμε για να γίνει αυτό το έργο. Επειδή ξέρω ότι έχω θρασύδειλους απέναντί μου, θα το κάνω εγώ με αριθμούς αληθινούς και όλες τις δαπάνες που σηκώνει στην πλάτη του ο φορολογούμενος».
Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση ειδικά για τον κ. Γιώργο Υψηλάντη με αφορμή τις επιθέσεις που δέχτηκε για τις συμβάσεις που έχει και τις αμοιβές του, ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Είναι ψέματα. Απέναντί μας έχουμε πλέον ένα εργοτάξιο λάσπης. Ο κ. Υψηλάντης απάντησε ήδη. Όποιος μελετήσει με ακρίβεια, θα δει ότι κάνουν το εξής: παίρνουν την σύμβαση με το ΑΔΑ και μετά, διπλοπροσθέτουν τις τμηματικές πληρωμές. Είναι μοναδικοί στο ψέμα και στη συκοφαντία και δεν ντρέπονται… Αν θέλουμε να κάνουμε πάντως μια συζήτηση για το τι πληρώνει ο φορολογούμενος να κάτσουμε να δούμε τι στοίχισε ο καθένας τους, στον φορολογούμενο μαζί με όλες τις συμβάσεις τους. Εμείς είμαστε στην διάθεσή τους…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου