Συνεντεύξεις

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Προσωπικά περιμένω η Δικαστική Εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία»

“Οι άνθρωποι που χάνουν τα σπίτια τους είναι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, που βρέθηκαν ανυπαίτια υπερχρεωμένοι, σε οικονομικές συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνονται και για τις οποίες κανείς δεν τους προειδοποίησε. Οι τράπεζες έχουν αποζημιωθεί για τα όποια ρίσκα τους”

Κατηγορηματική αναφορικά με τις εξελίξεις, όπως διαμορφώθηκαν με τα funds και τον κίνδυνο να χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας τις περιουσίες τους, εμφανίζεται σε συνέντευξή της προς την «δημοκρατική» η Πρόεδρος της ‘Πλεύσης Ελευθερίας’ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.
• Κυρία Κωνσταντοπούλου, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Πείτε μας για την δίκη που έγινε την περασμένη εβδομάδα.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάστηκε, σε μια κατάμεστη από πολίτες αίθουσα, η αίτηση ακύρωσης που είχα καταθέσει, ως Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, από το 2018, για την ακύρωση της εκτρωματικής, αντισυνταγματικής διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η αίτηση αυτή, την οποία εμπλουτίσαμε και ενισχύσαμε το 2019 και το 2020 με πρόσθετους λόγους ακύρωσης, αποτελεί το τελευταίο ενεργό ένδικο βοήθημα άμυνας απέναντι στην τερατώδη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στη δίκη παρασταθήκαμε μαζί με τον πατέρα μου, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, και 2 ακόμη έγκριτους συναδέλφους, τον Νίκο Τσώλη και τον Αποστόλη Μπαλμπούζη, και εξηγήσαμε, με νομικά, ιστορικά και πολιτικά επιχειρήματα και με τεκμηριωμένα στοιχεία, όλους τους λόγους για τους οποίους αυτή τη διαδικασία, με την οποία σου παίρνουν το σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να μπορείς ούτε να παρέμβεις ούτε να αμυνθείς, πρέπει να ακυρωθεί και να εξαφανισθεί από την έννομη τάξη. Είναι μία διαδικασία την οποία νομοθέτησε η Κυβέρνηση Τσίπρα, την επέβαλε ετσιθελικά, και συνεχίζει να την εφαρμόζει στο ακέραιο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που και οι δύο, Μητσοτάκης και Τσίπρας, παριστάνουν ότι κόπτονται να προστατεύσουν τους πολίτες.
• Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις δικαστικές διαδικασίες, μετά και την πρόσφατη, σκανδαλώδη απόφαση του Αρείου Πάγου, που παρέδωσε τους πολίτες βορρά στα funds, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαστικής Εξουσίας στη συνείδηση των πολιτών. «Αποδώστε στους πολίτες εκείνο που δικαιούνται, εκείνο που ζητούν από εσάς και εκείνο που οφείλετε: Δικαιοσύνη». Έτσι έκλεισα τη διήμερη αγόρευσή μου. Προσωπικά περιμένω η Δικαστική Εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία. Ιδίως τώρα, που, μετά την τραγωδία-έγκλημα στα Τέμπη, όλο το σάπιο σύστημα έχει βγει στην επιφάνεια και κανείς πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από υποκριτικές διακηρύξεις και δικαιολογίες.


• Γιατί φτάσαμε ως εδώ με το θέμα των πλειστηριασμών και των τραπεζών;
Διότι όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 13 ετών άφησαν απροστάτευτους τους πολίτες έναντι των Τραπεζών και τώρα έναντι των funds, αφού πρώτα τους υπερχρέωσαν μέσω του δανεισμού, τον οποίο ενθάρρυναν ως κομμάτι της πολιτικής τους. Ενώ από το 2012 μιλούσαμε για διαγραφή χρεών και Σεισάχθεια, με αναγνώριση ότι οι υπερχρεωμένοι πολίτες βρέθηκαν ανυπαίτια σε αυτή τη θέση, λόγω της οικονομικής-τραπεζικής κρίσης, για την οποία όχι μόνον δεν προειδοποιήθηκαν, αλλά ελάμβαναν αντίθετες διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων, τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν διέγραψε τα χρέη των απλών ανθρώπων, αλλά αντίθετα έδωσε στις τράπεζες και στα funds πανίσχυρα εργαλεία, για να του παίρνουν την πρώτη κατοικία, χωρίς δημοσιότητα, εκτός δικαστικών αιθουσών, χωρίς πρόσβαση από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς στοιχειώδεις εγγυήσεις. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας δικαστική προστασία των πολιτών από την αρπαγή των κατοικιών τους,, , μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των πρώτων κατοικιών, των μικρών περιουσιών που απέκτησαν με το μόχθο τους, διότι καμμία Κυβέρνηση δεν θέλησε να νομοθετήσει προστατευτικά για τους πολίτες. Και ας μην κοροϊδευόμαστε: πώς να νομοθετήσουν πρόσωπα και κόμματα, που είναι προσωπικά και συλλογικά εκτεθειμένα και εξαρτημένα από τις τράπεζες, είτε μέσω σκανδαλώδους δανεισμού είτε μέσω άλλων συναλλαγών;
• Κατά την εκτίμησή σας, θα μπορέσει να βρεθεί λύση και τι θα πρέπει να γίνει για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία (και οι χιλιάδες άνθρωποι που απειλούνται);
Η λύση περνάει απαραίτητα μέσα από την διαγραφή των χρεών των πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στην εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων. Δεν μιλάμε για κακόπιστους δανειολήπτες, αυτό εξάλλου είναι ένας μύθος. Το αφήγημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» κατασκευάστηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις για να ενεργοποιήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς και να στοχοποιήσει τους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια και τις ιδιοκτησίες τους. Για να απενεργοποιήσει την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι άνθρωποι που χάνουν τα σπίτια τους είναι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, που βρέθηκαν ανυπαίτια υπερχρεωμένοι, σε οικονομικές συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνονται και για τις οποίες κανείς δεν τους προειδοποίησε. Οι τράπεζες έχουν αποζημιωθεί για τα όποια ρίσκα τους. Έχουν γίνει 3 πολυδάπανες ανακεφαλαιοποιήσεις με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και των δανειοληπτών. Οι τράπεζες, με νόμο Τσίπρα, πούλησαν τις μετοχές και τις απαιτήσεις τους στα funds αντί πινακίου φακής. Δεν μπορεί τώρα λοιπόν τα funds να παριστάνουν ότι οι ίδιες απαιτήσεις, τις οποίες αγόρασαν για ψίχουλα, έχουν δήθεν αξία δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε φορά. Η λύση συνεπώς θα έπρεπε να είναι νομοθετική, προ πολλού. Αφού δεν δόθηκε από τις κυβερνήσεις, θα πρέπει να δοθεί από τα Δικαστήρια. Και όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Προσωπικά έχω υπερασπιστεί, αφιλοκερδώς πάμπολλους συμπολίτες μας απέναντι σε παράνομες διαδικασίες πλειστηριασμών κι έχω σταματήσει, με τη φυσική μου παρουσία, πάρα πολλούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όταν ακόμη οι πλειστηριασμοί γίνονταν στα Ειρηνοδικεία, τότε που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την αποτροπή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας…
• Πρόσφατα είδαμε την παρέμβασή σας, κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Παύλου Πολάκη με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η περίπτωση Πολάκη είναι χαρακτηριστική της πολιτικής υποκρισίας, της κωλοτούμπας, της τζάμπα μαγκιάς όχι μόνο του ίδιου, αλλά και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πολάκης είναι ο άνθρωπος που στήριξε πρώτος πρώτος τον Τσίπρα όταν έκανε την κωλοτούμπα, για να φέρει το 3ο Μνημόνιο και, ως ανταμοιβή για τη στήριξη στην προδοσία ο Τσίπρας τον έκανε Υπουργό. Είναι αυτός που περιφερόταν περιχαρής δίπλα στον Τσίπρα, σε σκάφη και τσιμπούσια, την ίδια ώρα που ο κόσμος στέναζε από τα νομοθετήματα που έφερναν για περικοπές συντάξεων και αποδοχών και νέες επιβαρύνσεις. Είναι ο άνθρωπος που το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, ενώ γνώριζε ότι έχουν καεί και χάσει τη ζωή τους δεκάδες και άλλοι αγνοούνταν και άλλοι χαροπάλευαν, κάθισε ατάραχος δίπλα στον Τσίπρα, μπροστά στις κάμερες, παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτε και διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν μόνον «κάποιοι τραυματίες, που τους μετέφερε το λιμενικό στο Νοσοκομείο». Είναι ο άνθρωπος που εξασφάλισε για τον εαυτό του δάνειο 100.000 ευρώ, καταναλωτικό υποτίθεται, ενώ ήταν Υπουργός, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2019, από την Attica Bank, που ήλεγχε η Κυβέρνησή του, την ώρα που οι τράπεζες έπαιρναν τα σπίτια των απλών ανθρώπων με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με νόμο Τσίπρα. Και πόσα άλλα. Κι όταν εκλήθη να λογοδοτήσει για συμπεριφορές του, κρύφτηκε πίσω από την ασυλία. Η σημερινή σύγκρουση Τσίπρα-Πολάκη δεν έχει ούτε αξιακές αναφορές ούτε πολιτικό υπόβαθρο. Ο Τσίπρας απλώς αποφάσισε να ρίξει γέφυρες σε Παπανδρέου-Ανδρουλάκη-Καραμανλή-Στουρνάρα-Βενιζέλο και ο Πολάκης παριστάνει τον επαναστάτη, ενώ με τους ίδιους αυτούς συνέπραξε μια χαρά το 2015 για να φέρουν το 3ο Μνημόνιο και να παραβιάσουν την εντολή του δημοψηφίσματος. Κι ο Τσίπρας τώρα, παριστάνει ότι προσεβλήθησαν δήθεν οι συλλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Πολάκης βγήκε δήθεν εκτός γραμμής. Μα, οι συλλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταργηθεί από το 2015, όταν ο Τσίπρας, με τη βοήθεια και του Πολάκη, κατάργησε ακόμη και το δημοψήφισμα. Όσο για τον Πολάκη, είναι βέβαιο ότι την κατάλληλη στιγμή θα συμμορφωθεί με το συμφέρον του, όπως πάντα κάνει. Και με τον Μητσοτάκη θα συνεργαστεί αν του το υποδείξει ο Τσίπρας, όπως έκαναν και το 2015, που όλοι μαζί ψήφισαν 4 νομοσχέδια του 3ου Μνημονίου κι όλοι μαζί επιτέθηκαν σε εμένα, ως Πρόεδρο της Βουλής, που υπερασπιζόμουν την λαϊκή εντολή, όπως οφείλει ο Πρόεδρος της Βουλής σε μια δημοκρατία.


• Ολόκληρη η κοινή γνώμη παρακολουθεί, άφωνη και παγωμένη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και τις αποκαλύψεις. Τι λέτε γι αυτό;
Είμαι συγκλονισμένη από αυτό που συνέβη. Την τόσο άδικη απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Τόσων νέων ανθρώπων. Αυτό που έγινε δεν πρέπει να μείνει αδιερεύνητο, ούτε ατιμώρητο. Και θα κάνω ό,τι περνάει απ’το χέρι μου για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Για να μην βρεθεί ποτέ ξανά κανένας άνθρωπος στη θέση των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ανυποψίαστοι, και των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους τόσο τραγικά, χωρίς να τους προστατεύσουν εκείνοι που είχαν την ευθύνη. Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα. Όπως και το Μάτι. Ο βούρκος του πολιτικού συστήματος, η διαφθορά, η διαπλοκή δεκαετιών, η αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, όλα βγαίνουν στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο. Μοιραίοι και φαύλοι κυβερνώντες, που παριστάνουν τους φιλοπρόοδους και τους εκμοντερνιστές και παίζουν στα ζάρια τις ζωές των απλών ανθρώπων. Αυτό που συνέβη ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, είχε προαναγγελθεί από τους εργαζομένους, ήταν θέμα τύχης ότι δεν συνέβη νωρίτερα! Και αυτό το γνώριζαν. Και οι σημερινοί και οι προηγούμενοι. Και αυτή την ύστατη ώρα, που θα έπρεπε όλοι όσοι ενέχονται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν, να αποσυρθούν από την πολιτική, γιατί από τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έχασαν τις ζωές τους τόσοι άνθρωποι, τους βλέπουμε να προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις ρίξουν ο ένας στον άλλο. Και εμφανίζονται με κροκοδείλια δάκρυα να υπόσχονται πάλι ότι τώρα θα διορθώσουν τα πράγματα.
Ντροπή. Εγώ είμαι με τον κόσμο που εξεγείρεται και κατεβαίνει στους δρόμους, ζητώντας το αυτονόητο: τον σεβασμό και την προστασία της ζωής του. Αυτός ο κόσμος πιστεύω ότι είναι έτοιμος να πάρει αυτή τη φορά τη ζωή του στα χέρια του, να μην εκχωρήσει πια το μέλλον του σε αδίστακτες, διεφθαρμένες και φαύλες εξουσίες που τον θυσιάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη.
• Αν και διανύουμε μια προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός δεν έχει προκηρύξει επίσημα τις εθνικές εκλογές. Πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα κατά την άποψή σας;
Πιστεύω και ελπίζω ότι όλα τα κόμματα που εκπροσωπούν το παλαιό πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε τη χώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όσοι συνεργάστηκαν μαζί τους στις κυβερνήσεις των μνημονίων, αλλά κι όσοι ονειρεύονται συνεργασίες μαζί τους τώρα, θα καταποντιστούν.
Θα εισπράξουν την απόρριψη των πολιτών. Ταυτόχρονα, ελπίζω και θα παλέψω οι πολίτες, σε αυτή την καμπή της ιστορίας μας, να εμπιστευτούν και να δώσουν δύναμη στην Πλεύση Ελευθερίας, που υπερασπίζεται, όπως και εγώ, όλα αυτά τα χρόνια, τα δίκαια και τα δικαιώματά τους. Για να μπορέσουμε, μέσα από τη Βουλή, να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όπως έχω δείξει ότι μπορεί να γίνει, όταν ήμουν βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής. Πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η αποχή και η μη συμμετοχή θα ενισχύσει αυτούς που τον έφεραν στη θέση του θύματος. Είναι συνεπώς η ώρα της ενεργού συμμετοχής και σε αυτήν προσκαλώ και προσκαλούμε τους πολίτες όλης της χώρας και της διασποράς. Εισπράττω από πάρα πολλούς πολίτες, σε όλη την Ελλάδα, ότι αυτό πια είναι συνείδηση. Ο κόσμος ενεργοποιείται με έναν πρωτόγνωρο τρόπο κι έρχεται κοντά μας αυθόρμητα. Κι εμείς είμαστε και θα είμαστε κοντά στον κόσμο, παντού.
• Θα σας δούμε και στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα;
Ναι, πολύ σύντομα!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου