Συνεντεύξεις

Εφη Χαραλαμποπούλου: «Η τραγωδία στα Τέμπη πλήγωσε βαθιά όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες»

Την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα κόμματα τηρούν στάση αναμονής για τις εκλογές.
Για το θέμα αυτό αλλά και τις επόμενες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας, μιλάει σήμερα στην «δ» η πρόεδρος της ΔΕΕΠ της ΝΔ στα Δωδεκάνησα, κα Έφη Χαραλαμποπούλου.
• Κυρία Χαραλαμποπούλου, παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη και τις αντιδράσεις των πολιτών ανά την χώρα. Πώς το διαχειρίζεται η κυβέρνηση;
Kυρία Ντόκου, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια τραγωδία, που πλήγωσε βαθιά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και φυσικά θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας. Η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν η ενδεδειγμένη, υπό την έννοια ότι ενεργοποιήθηκε ταχύτατα ο κρατικός μηχανισμός, λειτούργησε όπως έπρεπε και έγινε ό,τι ήταν το καλύτερο δυνατό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και υπέβαλε την παραίτησή του, όπως επίσης και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ.
Ο πρωθυπουργός αμέσως μόλις επέστρεψε από τον τόπο του δυστυχήματος μίλησε με ειλικρίνεια στους πολίτες, ζήτησε εκ βάθους καρδίας συγγνώμη για το τραγικό αυτό περιστατικό και ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος, τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων, ενώ η Δικαιοσύνη, όπως είπε, θα κάνει τη δική της δουλειά.
Κατόπιν της επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen κλιμάκιο Ευρωπαίων αξιωματούχων με αρμοδιότητες στις χερσαίες μετακινήσεις και τους σιδηροδρόμους ήδη έχει έρθει στη χώρα μας. Η ευθύνη του σταθμάρχη της Λάρισας, η οποία προφανώς είναι η κύρια ευθύνη, αφορά στο ένα σκέλος της συζήτησης. Το άλλο σκέλος αφορά στο λόγο για τον οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα.
To 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, όλες οι συμβάσεις για τα συστήματα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης και ECTS ήταν απολύτως κολλημένες και η κατάσταση ήταν προβληματική.
Δεν πρόκειται επομένως, για κάποιο ολοκληρωμένο έργο που περέλαβε η Κυβέρνηση και επί θητείας της σταμάτησε να λειτουργεί.
Από το 2008 που ξεκινάει η ιστορία αυτής της σύμβασης, όταν δηλαδή υπεγράφη, φτάνουμε στο 2009, όπου ξεκίνησε η λεηλασία των καλωδίων χαλκού, καθιστώντας ανενεργή τη σηματοδότηση σε μεγάλα τμήματα του δικτύου, προκαλώντας αδυναμία στην σύμβαση να συνεχίσει και να παραδώσει σε λειτουργία το σύστημα, λόγω του ό,τι η λειτουργία του συστήματος αυτού θα ήταν συνδεδεμένη με το σύστημα σηματοδότησης.
Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τον Σεπτέμβριο του 2014 υπεγράφη η σύμβαση που είχε ως στόχο να ανατάξει 52 υφιστάμενα συστήματα σηματοδότησης του άξονα.
Η Σύμβαση αυτή, που υπεγράφη το 2014 προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου σε 2 χρόνια. Από την υπογραφή της μέχρι το 2017 υλοποιήθηκε το 32,69% του έργου, χωρίς να δοθεί κάποιος σταθμός ή τμήμα γραμμής σε λειτουργία. Στο διάστημα 2018-2019 σταμάτησε η υλοποίηση του έργου, λόγω ελέγχων από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μετά από καταγγελίες του τότε βουλευτή κ. Νικολόπουλου.
Τον Οκτώβριο του 2019, μετά την τοποθέτησή της, η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., για τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου στη διαχείριση της Σύμβασης, έστειλε τη συμπληρωματική σύμβαση του έργου για επανέλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση επανορθωτικών μέτρων που επέβαλε το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συμπληρωματική Σύμβαση υπεγράφη τελικά τον Μάιο του 2021.
Έτσι, από το 2017 έως και το Μάιο του 2021 δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην υλοποίηση του έργου.
Από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα, ολοκληρώθηκε το 36,54% του έργου. Έτσι φθάσαμε περίπου στο 70% του συνολικού έργου. Επίσης, η ανάδοχος κοινοπραξία υπέβαλε αίτημα παράτασης της συνολικής συμβατικής προθεσμίας έως 19/9/2023. Αναφέρω αυτά τα στοιχεία, όχι με πρόθεση να υποστηρίξω την άποψη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ευθύνεται, αλλά εκτός από την παραδοχή της δικής μας ευθύνης είναι σωστό οι πολίτες να γνωρίζουν ότι η παθογένεια των σιδηροδρόμων στη χώρα μας είναι διαχρονική και πολύπλευρη.
Φυσικά, το τραγικό αυτό γεγονός συνέβη επί θητείας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη και επανερχόμενος στο ζήτημα είπε ότι η συγγνώμη του είναι στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, διευκρινίζοντας με το ήθος και το πολιτικό θάρρος που τον διακρίνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.
Όλες τις μέρες που ακολούθησαν από το τραγικό δυστύχημα, παρατηρήσαμε ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο δημόσιο λόγο τους, σεβόμενοι απόλυτα την οδύνη πρωτίστως των συγγενών των θυμάτων αλλά και συναισθανόμενοι την οργή και τη θλίψη μιας ολόκληρης χώρας, αναφέρονται στο θέμα αυτό με σεμνότητα και χωρίς διάθεση αντιπαλότητας με στελέχη άλλων παρατάξεων. Δεν είναι όμως ψέμα ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, ούτε μπορούμε να αποφύγουμε συνειρμούς όσον αφορά στη διαχείριση στο Μάτι.
Και δεν αναφέρομαι σ’ αυτό για να εξισώσω καταστάσεις, το ζητούμενο δεν είναι αυτό.Έχουμε όμως δύο τραγωδίες. Στη μία έχουμε αλήθεια, ανάληψη ευθυνών και αναζήτηση αιτίων με ανεξάρτητη επιτροπή και από την άλλη θέατρο, ψέματα και άρνηση ανάληψης ευθυνών.
Είδαμε τους νέους μας να συγκεντρώνονται στις πλατείες για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, γιατί αισθάνονται θλίψη και οργή. Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση αυτή. Όλοι πονάμε γι’ αυτό το τραγικό γεγονός .
Πρέπει όμως να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, αλλά να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί ένα τραγικό γεγονός και το πένθος των πολιτών καλλιεργώντας διχαστικές αντιλήψεις.
• Κατά την εκτίμησή σας, οι εκλογές θα μετατεθούν για μετά το Πάσχα; Τι σημαίνει αυτό για το πολιτικό σκηνικό;
Θυμόμαστε ότι μια μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, βρισκόμασταν σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, συζητούσαμε για εκλογική προετοιμασία, αναμέναμε ανακοινώσεις ψηφοδελτίων, σχολιάζαμε τις ενέργειες του Παύλου Πολάκη και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα.
Αυτό που απασχολεί όμως τώρα την Κυβέρνηση είναι η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, η περίθαλψη των τραυματιών, η γρήγορη διεξαγωγή των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας, και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Παρακολουθήσαμε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και καταλαβαίνουμε ότι η συζήτηση διεξάγεται γύρω από τη διερεύνηση που οφείλει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, τα μέτρα για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με ασφάλεια, το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας των σιδηροδρόμων, το οποίο δρομολογείται, την ενίσχυση οικονομικών του ΟΣΕ, το αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία του σιδηροδρομικού δικτύου και φυσικά τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.
Σε αυτή τη φάση δεν γίνεται καμία συζήτηση από τον πρωθυπουργό για τον χρόνο των εκλογών.
Θυμόμαστε όλοι πως είχε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, χωρίς όμως ποτέ να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Είχε πει αρχικά προς το τέλος της τετραετίας, πράγμα που τηρεί και στη συνέχεια είχε πει Απρίλιο ή Μάιο. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη αναφέρθηκε στο πλούσιο νομοθετικό έργο των επόμενων εβδομάδων, επομένως με έμμεσο τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν από το Πάσχα.
Πριν από το τραγικό δυστύχημα, οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν για την 9η Απριλίου. Τότε όμως θα συμπληρώνονται 40 ημέρες από την τραγωδία στα Τέμπη και η κοινωνία θα θρηνεί.
Άρα, σωστό είναι να περιμένουμε τις ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στην ώρα τους και τότε θα ειπωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
• Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια. Ποιες πληροφορίες υπάρχουν;
Ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχω να σας πω κάτι σχετικά με αυτό το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια είναι σε μεγάλο ποσοστό έτοιμα, ωστόσο δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τη χρονική στιγμή που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μόνος αρμόδιος, να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Πάντως, στη δική μας εκλογική Περιφέρεια, η μοναδική επίσημη ανακοίνωση που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι προ μηνός περίπου και αφορά στην κα Ελευθερία Φτακλάκη, η οποία θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Αναμένουμε λοιπόν και εμείς τις επίσημες ανακοινώσεις.
• Σε τοπικό επίπεδο, ποιες είναι οι προσδοκίες του κόμματος για τις εκλογές και πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχη και ποιοι οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα;
Η Κυβέρνηση διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας της και έχουμε πολλά να θυμηθούμε και να αξιολογήσουμε από όσα έγιναν στα τριάμισι αυτά χρόνια. Έργο σημαντικό, μετρήσιμο, το οποίο επιτεύχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες και ταυτόχρονα με επάλληλες κρίσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια, παρόλο που οι καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν πρωτόγνωρες και απαιτούσαν τη λήψη δύσκολων και σωστών αποφάσεων. Οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν και να συγκρίνουν την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας με την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας λοιπόν είναι να πείσουμε τους Δωδεκανησίους να εμπιστευθούν και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας στην Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε η χώρα μας και ειδικότερα σε ό,τι μας αφορά, τα νησιά μας, να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι μέσα στη δίνη των συναισθημάτων που μας κατακλύζουν από το πρόσφατο τραγικό γεγονός, η γενικότερη πολιτική συζήτηση περί κυβερνητικού έργου περνάει σε δεύτερη μοίρα και αυτό είναι φυσιολογικό.
Έχουμε όμως χρέος να σφίξουμε όλοι τα δόντια, να συνεχίσουμε να συζητάμε με τους συμπολίτες μας για όσα έγιναν και όσα σκοπεύει να κάνει πράξη η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη τετραετία, εφόσον κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να μιλήσουμε για τις επιτυχίες μας, αλλά και για τα λάθη μας, να αναφερθούμε στην ανάγκη που έχει η χώρα για μια σταθερή αυτοδύναμη Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά στα Δωδεκάνησα να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη της παράταξής μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου