Ειδήσεις

Καταργείται η αντικειμενική αξία στην αγορά ακινήτων;

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών να μην υπολογίζεται ο φόρος με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης με βάση το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα και όχι την αντικειμενική αξία που ισχύει σήμερα προτείνει τώρα το υπουργείο σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσει η αγορά ακινήτων.

Για παράδειγμα ένας αγοραστής που αποκτά ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ έναντι 70.000 ευρώ καταβάλει σήμερα φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής, δηλαδή πληρώνει φόρο ύψους 3.000 ευρώ.
Αν ο φόρος υπολογιστεί με βάση το πραγματικό τίμημα τότε ο αγοραστής θα καταβάλλει 2.100 ευρώ, 900 ευρώ λιγότερα δηλαδή.

Η πρόταση έχει πέσει από την πλευρά του υπουργείου προς τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα φορολογικά με τα οποία γίνεται και η βασική διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα αλλά και στο φόρο υπεραξίας οι ατέλειες του οποίου έχουν ουσιαστικά παγώσει και τις μεταβιβάσεις στην κτηματαγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου