Ειδήσεις

Αγαπηδάκη: Τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

H «εθνική συντονίστρια» για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έκανε την Τετάρτη με ανάρτησή της στη σελίδα της στο facebook έναν πρώτο απολογισμό των δράσεων της ομάδας της.

Δύο μήνες περίπου αφότου ανέλαβε με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το ρόλο της “εθνικής συντονίστριας” στις δράσεις για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, η κα. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τα εξής:

“Αυτούς τους δύο μήνες, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση που όλοι γνωρίζετε. Κάναμε κάποιες άμεσες ενέργειες για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα νησιά, όπως για παράδειγμα να μοιράσουμε μη διατροφικά είδη (π.χ. ρούχα κατάλληλα για τον χειμώνα γιατί η πλειοψηφία των ασυνόδευτων δεν είχε κατάλληλο ρουχισμό), αλλά και να μεταφέρουμε τα παιδιά κάτω των 11 ετών από τα νησιά. Αυτή τη στιγμή παραμένουν μόνο 10 ασυνόδευτα ανήλικα κάτω των 11 ετών στα νησιά και έχει ήδη δρομολογηθεί η μεταφορά τους το αμέσως επόμενο διάστημα”.

Επιπλέον, αναφέρει πως “Δημιουργήσαμε 240 νέες θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας οι οποίες θα δεχτούν τα παιδιά μέσα στον Φεβρουάριο και προϋποθέσεις για ακόμα περισσότερες, ενώ διαμορφώσαμε και μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.

Φροντίσαμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να υλοποιηθεί ένα μεταβατικό πρόγραμμα Επιτροπείας (καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα που ήταν σε ισχύ, έληξε στις 31/12/2019), ώστε να μην προκύψουν προβλήματα, μέχρι να υλοποιηθεί πλήρως ο θεσμός της Επιτροπείας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης”.

Στην ανάρτησή της σημειώνει ακόμα πως “είναι γνωστό ότι η κατάσταση που βρήκαμε είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν έχει σημασία ποιος τη δημιούργησε-το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Είμαστε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα και θα το λύσουμε. Με θάρρος, ρεαλισμό και οδηγό την ηθική της ευθύνης.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας θα επιτύχει πολύ σύντομα τον στόχο των 2000 θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας που έχει τεθεί εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσα στο τρέχον έτος θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες ακόμα περισσότερων ανηλίκων”.

Κλείνοντας αναφέρει:

“Και κάτι τελευταίο: θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι, μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να θέσουμε τις σωστές βάσεις για τη διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας των προσφυγόπουλων, ώστε να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μένουν χωρίς προστασία εκείνοι που είναι πράγματι ανήλικοι. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν τους στερούμε από αυτήν την τόσο ευάλωτη ομάδα. Τα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, είναι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Πληρώνουν για αυτά πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πληρούνται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ευχαριστώ από καρδιάς καθεμιά και καθέναν που ξεβολεύεται για να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Όταν οι πολίτες κινητοποιούνται για τέτοιο σκοπό, οι απαιτήσεις και η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερες”.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου