Υπεγράφη χτες, στο Δημαρχείο Ρόδου, η σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και αντικατάστασης φωτιστικών και λαμπτήρων LED ανάμεσα στην δημοτική αρχή και τους εργολάβους που ανέλαβαν το έργο, «ΟΤΕ Α.Ε.», «Globiled LED Φωτισμός» και «Στήριξις Τεχνική Α.Ε.».
Την πλήρη ικανοποίησή του για το έργο εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Θεωρώ ότι η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Δήμο Ρόδου, όσον αφορά την παροχή έργων υποδομών αλλά και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη. Κάνοντας και μία αναδρομή στην τετραετία, παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, όπως όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, να ξεπεράσουμε νομοθετικά και χρηματοδοτικά προβλήματα, θεωρώ πως μετά το μεγάλο εγχείρημα στον τομέα της καθαριότητας με την σύμβαση που πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την λειτουργία του ΚΔΑΥ, την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του έργου της καθαριότητας παρά τις αντιδράσεις, θεωρούμαστε ως Δήμος – πρότυπο όσον αφορά τέτοιες λειτουργίες. Όλοι οι συνάδελφοί μου στην ΚΕΔΕ το έχουν εκθειάσει και ζητούν το πρότυπο μοντέλο όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και παρά τις ελλείψεις. Η Ρόδος δεν είναι μόνον ένα νησί αλλά ένα ‘κράτος’. Όταν η Μάλτα είναι το 1/3 της γεωγραφικής επικράτειας της Ρόδου, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περισσότερα προβλήματα να διαχειριστούμε. Το πρώτο εγχείρημα πέτυχε. Ακολούθησαν οι εντάξεις των έργων μέσω ΣΔΙΤ με τα 11 σχολικά κτήρια και τα 2 κλειστά γυμναστήρια καθώς και της μεγάλης μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων. Σήμερα, μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της διαδικασίας για την σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη, την αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού που είναι 30.400 λαμπτήρες (πλην της Μεσαιωνικής Πόλης που είναι 3.500 λαμπτήρες που συνειδητά δεν την συμπεριλάβαμε λόγω θεμάτων με την αρχαιολογία) είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος, σύμβαση ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. Είναι ένα έργο το οποίο είχαμε υποσχεθεί εξ αρχής. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να ενταχθεί και αυτό το έργο στα ΣΔΙΤ, όμως οι ‘ιδεοληψίες’ κάποιων υπουργών, μας καθυστέρησαν τουλάχιστον… 8 μήνες».
Διαβεβαίωσε μάλιστα, πως αν και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 20εκ. ευρώ, ο Δήμος Ρόδου δεν έχει βάλει ούτε ένα… σεντ από τα ταμείο του, καθώς η συγκεκριμένη σύμβαση που υπεγράφη, έχει χρονικό ορίζοντα 12 χρόνια και η παροχή των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων θα αποπληρώνεται με απ’ ευθείας εκχώρηση μέρους των εσόδων του Δήμου Ρόδου από την ΔΕΗ –όπως πληρώνουν όλοι οι δημότες, τα τέλη φωτισμού.
«Μέσα από αυτή την διαδικασία, θα υπάρχουν πολλά οφέλη με πρωταρχικό, την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι σημαντικό πως μαζί με την σύμβαση φωτισμού έχουμε προβλέψει και την εναρμόνιση νέων τεχνολογιών, που έχουν να κάνουν με την ρύθμιση της ποιότητας, της ποσότητας κ.λπ. του φωτισμού και άλλα επιμέρους ζητήματα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του, τόσο για το νομικό όσο και για το τεχνικό κομμάτι του έργου που θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 12 έτη.

Οι εκπρόσωποι της
κοινοπραξίας των εταιρειών
Μιλώντας ο κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Υπεύθυνος Πωλήσεων Δημόσιου Τομέα ΟΤΕ Α.Ε., τόνισε τα εξής: «Νομίζω πως ο Δήμος Ρόδου με αυτό το έργο, εισέρχεται στην εποχή των smartcities –που αξιοποιούν τα σύγχρονα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία για να δώσουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες. Αυτός είναι και ο σκοπός του έργου με τελικό ωφελούμενο, τον πολίτη. Είναι το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής απόδοσης που έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα στην χώρα και είμαστε ικανοποιημένοι διότι αυτή η συνεργασία, είναι στρατηγικής σημασίας. Επιπλέον θα μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις βλάβες, τις καταναλώσεις ενέργειας και θα μπορείτε να παρεμβαίνετε με την βοήθεια του αναδόχου ».
Από την πλευρά του, ο κ. Αλ Γκιζάουι Τάρεκ, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών & Η/Υ Managing Director της εταιρείας Globiled LED Φωτισμός, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η υπογραφή αυτή θα είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με τον Δήμο Ρόδου, υπογράμμισε τα εξής: «Έχουμε εγγυηθεί πάνω από 75% εξοικονόμηση ενέργειας και η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά σε βάθος 12ετίας, αφήνοντας οικονομικό όφελος για τον Δήμο Ρόδου. Η συντήρηση και προμήθεια αναλώσιμων θα μηδενιστεί κι ελπίζω από τον Μάρτιο να ξεκινήσει η αναβάθμιση του φωτισμού, η συμμόρφωση των οδών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα φωτισμού ώστε να αλλάξει η πόλη και να γίνει πιο φωτεινή και πιο ασφαλής. Η νέα πλατφόρμα smartcities θα εισάγει την Ρόδο στον κόσμο των ‘έξυπνων πόλεων’. Βασικό στοιχείο επιτυχίας του έργου είναι η αμοιβαία συνεργασία με τους δημότες αφού θα ζητήσουμε την ανοχή τους ενώ είμαστε και σε συνεργασία με την τοπική ΔΕΔΔΗΕ».
Τέλος, ο κ. Κώστας Βρούχος, αντιπρόεδρος της εταιρείας Στήριξις Τεχνική Α.Ε., τόνισε: «Είναι για την εταιρεία μας σήμερα, μια σπουδαία ημέρα –και χαράς αλλά και ευθύνης. Το έργο πρέπει να υλοποιηθεί σύντομα. Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε είναι σημαντική καθώς το έργο είναι πολύ απαιτητικό από τεχνικής άποψης.
Αυτό το έργο, μαζί με το ‘Ήχος και Φως’ και την διαχείριση των απορριμμάτων, συνολικά έχουμε επενδύσει και χρηματοδοτήσει έργα που ξεπερνούν τα 8 εκ. ευρώ στην Ρόδο, ενώ με τους συνεργάτες μας με άλλες κοινοπραξίες, το ποσό ξεπερνά τα 17εκ. Ευρώ. Ταυτόχρονα δημιουργούμε πολλές θέσεις εργασίας για τεχνικό προσωπικό».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ