Σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και 6 μηνών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ο κατηγορούμενος για διευκόλυνση παράνομης εξόδου από τη χώρα αλλοδαπού και για πλαστογραφία Ι. Θ. του Μ., 56 ετών, άνεργος.
Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, ενώ σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή είχαν καταδικαστεί οι συγκατηγορούµενές του Α. Α. του Σ. 37 ετών, κάτοικος Περιστερίου Αθηνών και Λ. Θ. του Γ. 26 ετών, κάτοικος Νέας Σµύρνης.
Οι τρεις πρώτοι φέρονται συγκεκριµένα σε χρόνο που δεν εξακριβώθηκε στην προανάκριση να συνέστησαν οµάδα µε σκοπό τη διευκόλυνση της αναχώρησης αλλοδαπών για χώρες της Ε.Ε. αντί χρηµατικού ποσού 200 ευρώ ανά άτοµο.
Ο πρώτος κατήρτισε µε τη βοήθεια συνεργατών του, που δεν κατονοµάζονται, ένα δελτίο ταυτότητας ελληνικών αρχών µε στοιχεία Τ. Κ. και την φωτογραφία του, ένα δελτίο ταυτότητας ελληνικών αρχών µε στοιχεία Α. Α. και φωτογραφία της τέταρτης κατηγορουµένης και ακόµη ένα µε στοιχεία Λ. Θ. και φωτογραφία της πέµπτης κατηγορουµένης.
Ο πρώτος φέρεται παραπέρα, στο διάστηµα των τελευταίων έξι µηνών να διευκόλυνε τουλάχιστον επτά φορές τη διαφυγή προς χώρες της Ε.Ε. σε άγνωστο αριθµό αλλοδαπών από διάφορα επαρχιακά αεροδρόµια της ελληνικής επικράτειας έναντι αγνώστου χρηµατικού ποσού, τουλάχιστον όµως 10 ευρώ ανά άτοµο.
Την 09.30 ώρα της 19ης Αυγούστου 2012 οι δύο ηµεδαπές κατελήφθησαν, ενώ είχαν εκδώσει δύο κάρτες επιβίβασης επ’ ονόµατί τους, για την πτήση DE7123 της αεροπορικής εταιρείας «Condor» µε προορισµό το Αµβούργο Γερµανίας, τις οποίες στη συνέχεια παρέδωσαν σε καφετέρια πλησίον του αεροδροµίου σε δύο αλλοδαπές.
Οι δύο αλλοδαπές ανέµεναν µε τον πρώτο κατηγορούµενο τις δύο ηµεδαπές για να παραλάβουν τις κάρτες επιβίβασης προκειµένου να ταξιδέψουν στη Γερµανία. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τα πλαστά δελτία ταυτότητας.
Απολογούµενος ο πρώτος κατηγορούµενος υποστήριξε ότι πριν από περίπου έξι µήνες γνώρισε στο ταξί που εργαζόταν έναν υπήκοο Συρίας ο οποίος του συστήθηκε µε το όνοµα «Παύλος». Απέκτησε µαζί του φιλικές σχέσεις και αφού άρχισε να τον εµπιστεύεται και ενώ είχε χάσει ήδη τη δουλειά του, του εκµυστηρεύτηκε τα σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετώπιζε.
Μετά από λίγες ηµέρες, αφού του τηλεφώνησε, συναντήθηκε µαζί του και του πρότεινε να οδηγήσει κάποια άτοµα τα οποία δεν εγνώριζε στο αεροδρόµιο της Ρόδου προκειµένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Από αφέλεια και χωρίς να αντιληφθεί την βαρύτητα της εξυπηρέτησης που θα του έκανε και συνδυάζοντας την πρότασή του µε τις καλοκαιρινές του διακοπές, δέχτηκε.
Ακολούθως τον ενηµέρωσε ότι στο πλοίο, από το Πειραιά προς τη Ρόδο θα επέβαιναν µαζί του δυο αλλοδαπές και ότι θα έπρεπε να βρει δυο κοπέλες προκειµένου να κάνουν τον έλεγχο των εισιτηρίων και να εκδώσουν τις κάρτες επιβίβασης.

Ο κατηγορούµενος κατέθεσε ότι από αφέλειά του ξανά, του πρότεινε να ταξιδέψουν µαζί του οι δύο συγκατηγορούµενές του, εκείνος δέχτηκε, του έδωσε δυο αεροπορικά εισιτήρια µε τα ονόµατά τους και στις 18 Αυγούστου 2012 ξεκίνησαν µε προορισµό τη Ρόδο. Τις δυο αλλοδαπές είδε για πρώτη φορά µέσα στο πλοίο, όπως είπε. Οι άλλες δύο επιβεβαίωσαν την ως άνω κατάθεσή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ