Ρεπορτάζ

Κατατέθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της δευαρ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πρωί στα γραφεία της επιχείρησης.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική” ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος της ΔΕΥΑΡ ανέρχεται στα 14.609.857,68 ευρώ εκ των οποίων τα 7.191.345,40 ευρώ είναι από ίδιους πόρους.
Το μεγαλύτερο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος αφορά χρηματοδοτούμενα ή μη, συνεχιζόμενα έργα. Τα νέα έργα, είναι πολύ λίγα εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.
Όπως έγινε γνωστό, το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ για το 2019, ανήρχετο σε ύψος 37εκ. ευρώ περίπου. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν τιμολογηθεί μόλις 4.121.816,80 ευρώ και πληρωτέα 3.061.880,61 ευρώ (δηλαδή, η υλοποίησή του άγγιξε το 11.3%!).
Ο Β. ΜΑΝΕΤΤΑΣ ΚΑΙ
Ο Γ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Σε δηλώσεις που έκαναν χτες ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ.κ. Βασίλης Μανέττας και Γιώργος Υψηλάντης, αντίστοιχα, τόνισαν την “τραγική” οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση:
«Το Σάββατο καταθέσαμε τον προϋπολογισμό για το 2020 και το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ. Το Τεχνικό Πρόγραμμα μπορεί να είναι λιτό αλλά θα προσπαθήσουμε να είναι υλοποιήσιμο στο σύνολό του. Τα 15 εκ. ευρώ περίπου, είναι λίγα σε σχέση με το προηγούμενο (του 2019) που ήταν της τάξης των 37εκ. ευρώ περίπου από τα οποία υλοποιήθηκε μόλις το 11,3%! Εμείς καταλαβαίνοντας τις ανάγκες, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Θέσαμε σε προτεραιότητα τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα μέχρι να μπει η επιχείρηση σε μία άλλη τροχιά, στο οικονομικό, στο διοικητικό, στο επίπεδο οργάνωσης κ.λπ. Μπορούμε να υποσχεθούμε ότι το επόμενο έτος θα έχουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα αρκετά πιο πλούσιο αλλά και πιο υλοποιήσιμο», είπε ο κ. Μανέττας.
Όπως τόνισε, υπήρχαν έργα που ήταν προγραμματισμένα από την προηγούμενη διοίκηση να χρηματοδοτηθούν με ίδιους πόρους, αλλά λόγω της τωρινής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΥΑΡ δεν μπορούν να υλοποιηθούν γι αυτό και απεντάχθηκαν.
Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα αισιοδοξίας που κυριαρχούσε στην προηγούμενη διοίκηση για τα έργα της ΔΕΥΑΡ, ο κ. Υψηλάντης υπογράμμισε τα εξής: «Τη σημερινή διοίκηση κι εμένα ως γενικό διευθυντή, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια τον κόσμο και να απαντάμε στα αιτήματά του. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 που λήγει σε λίγες ημέρες, είχε εγγεγραμμένα μια σωρεία από έργα – τα περισσότερα εξ ιδίων πόρων. Όμως τιμολογήθηκαν μόλις 4εκ. ευρώ περίπου με πολύ χαμηλό ποσοστό εκτέλεσης. Δε νομίζω ότι έχει και μεγάλη αξία να παρουσιάζει κανείς ένα Τεχνικό Πρόγραμμα μέχρι και 1 δις ευρώ και στο τέλος να υλοποιεί 2-3 εκ. ευρώ. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταθέτεις ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, με εξασφαλισμένους πόρους, με ώριμες μελέτες και αδειοδοτήσεις που να μπορούν να υλοποιηθούν και να υπάρξει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καταθέσαμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα χρηματοδοτούμενα έργα που είναι εν εξελίξει, ή θα ενταχθούν άμεσα και τα συνεχιζόμενα, για τα οποία υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και πρέπει να ολοκληρωθούν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τα έσοδα που θα μας επιτρέψουν να τα χρηματοδοτήσουμε. Αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε και στον Προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΡ που δεν είχε σχέση με τα έσοδα. Τέτοιο Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό προσωπικά ως γενικός διευθυντής, δεν θα τολμούσα να τα εισηγηθώ στο δ.σ. και νομίζω πως η σημερινή διοίκηση δεν είναι αυτής της λογικής. Αυτά που ψηφίσαμε είναι ρεαλιστικά ενώ οι αναμορφώσεις μπορούν να γίνουν κατά την διάρκεια του έτους».
Ειδικά για τα έργα που απεντάχθηκαν, ξεκαθάρισαν πως εάν ωριμάσουν και βρεθούν οι πόροι για χρηματοδότηση, θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν.
ΤΟ ΒΑΡΟΣ
ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ
ΤΩΝ 57 ΕΚ. ΕΥΡΩ
«Το βάρος πρέπει να πέσει στην είσπραξη των εσόδων αφού εκεί έχει υστέρηση η ΔΕΥΑΡ. 57 εκ. ευρώ είναι χρήματα που οφείλονται στην επιχείρηση. Αντιθέτως, οι υποχρεώσεις της επιχείρησης είναι ανελαστικές. Καταλαβαίνετε ότι θα κλείσουμε τον Δεκέμβρη με έλλειμμα. Αυτό…. κληρονομήσαμε και πρέπει αφενός να το καλύψουμε και αφετέρου να βρούμε πρόσθετους πόρους» ανέφερε ο κ. Υψηλάντης.

Η Β’ ΦΑΣΗ ΤΟΥ
ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΑΔΟΥΡΑ
ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αναφέρθηκε και στην β’ φάση του Φράγματος του Γαδουρά. Το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης των έργων της Β’ φάσης ύδρευσης της Ρόδου, από το Φράγμα Γαδουρά, είχε καταθέσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, προκειμένου να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και το επόμενο στάδιο του μεγάλου έργου του Φράγματος, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της Νότιας Ρόδου, της Λίνδου, του Αρχαγγέλου και του Αφάντου.
Το φυσικό αντικείμενο της πρότασης είναι η κατασκευή υδραγωγείου από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.) του Φράγματος Γαδουρά στο Χαράκι, μέχρι τις κάτωθι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες:
Νότιο Υδραγωγείο: Κάλαθος, Λίνδος, Πυλώνα, Λάρδος, Ασκληπειό, Γεννάδι και Λαχανιά
Κεντρικό Υδραγωγείο: Αφάντου και Αρχάγγελος
Μιλώντας για την β’ φάση ο κ. Μανέττας είπε: «Το έργο είναι στις προτεραιότητές μας, μαζί με τις μελέτες για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε διάφορους οικισμούς. Σε λίγο καιρό θα προχωρήσει η ΠΝΑι θα δημοπρατήσει το νότιο κομμάτι (από Χαράκι, Νότια Ρόδου – Καταβιά και Αφάντου – Αρχάγγελος). Οι μελέτες υπάρχουν και η δημοπράτηση θα πρέπει να γίνει έως τέλος Γενάρη, σύμφωνα με εκτιμήσεις».
ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ
ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ
ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ!
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και ο γενικός διευθυντής, αποκάλυψαν ότι τα τιμολόγια που πληρώνει η επιχείρηση στην ΠΝΑι για το νερό που λαμβάνει είναι ανεξόφλητα:
«Εμείς είμαστε συνεπείς απέναντι στην ΠΝΑι. Σε ετήσια βάση πρέπει να καταβάλλονται γύρω στα 2εκ. ευρώ για το νερό που παίρνουμε από το Φράγμα Γαδουρά. Εδώ συμβαίνει το εξής: η ΔΕΥΑΡ δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αξιοποιήσει τις ποσότητες που θα μπορούσε να πάρει (ενώ είναι διαθέσιμες) κι επιπλέον, έχει κοπεί μόνον ένα τιμολόγιο για το 2019 – του πρώτου τριμήνου ύψους 600.000 ευρώ περίπου. Καταλαβαίνετε ότι το ταμειακό έλλειμμα ανεβαίνει ακόμη και με αυτό…» όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου