Συνεντεύξεις

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Μ. Σαρρής απαθανατίζει θέματα από την άγρια πανίδα και χλωρίδα της Ρόδου

Συνέντευξη στη Δήμητρα
Μαρίλια – Φούρλα

Ο κ. Μανώλης Σαρρής, μας ξεναγεί στον κόσμο της φωτογραφίας και της δικής του πραγματικότητας που δημιουργεί με κάθε μαγικό «κλικ» της μηχανής του. Εραστής και πρεσβευτής του νησιού του και της άγριας φύσης  του, μας «φυλακίζει» με τις εικόνες του,  «αιχμαλωτίζοντας»  και καταγράφοντας όσα εμείς οι υπόλοιποι επιμελώς ή όχι ξεχνάμε να παρατηρούμε… Ενας ολόκληρος κόσμος, ένα «θαύμα , ένα « αποτέλεσμα αποτυπωμένο που έχει να διηγηθεί τις χίλιες λέξεις του κάθε φορά», αποκαλύπτεται  από τον φακό του. Ο  ορισμός της ομορφιάς,  μεταφέροντάς μας  και το συναισθηματικό περιεχόμενο -που ας μου επιτραπεί να πιστεύω πως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο μιας εικόνας, άσχετα με τη φωτογραφική τεχνική, την οποία δεν την κατέχουμε οι περισσότεροι. Παρακολουθώντας κάποιος αυτά τα «κλικ» στην σελίδα του Manolis Sarris Rhodes Nature & Wildlife Photography στο διαδίκτυο,( δείτε τη πατώντας εδώ ) μοιάζει σαν περιπέτεια και κάθε φορά σου δίνει την εντύπωση πως αγαπημένη του ασχολία είναι να πηγαίνει εκεί που δεν έχει πάει. Χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις  «πολλές κινήσεις κι ομιλίες», δέχθηκε να μας μιλήσει και να μας  γνωρίσει έναν κόσμο που είναι δίπλα μας, θέλοντας να μας περάσει το μήνυμα πως αξίζει να τον γνωρίσουμε και να τον αγαπήσουμε.

• Πότε είχατε  την πρώτη επαφή με την φωτογραφία και γιατί σας κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης; Ποιο ήταν το κίνητρο;
Με τη φωτογραφία ασχολούμαι ερασιτεχνικά από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από το 1978 προχωρούσα σ’ όλο το νησί ανακαλύπτοντας τα άγνωστα μέρη του ή σαν περιπατητής είτε  συμμετέχοντας σε κοινωφελείς σκοπούς που απαιτούσαν την καλή γνώση του εδάφους. Κάποτε αποφάσισα να πάρω μια φωτογραφική μηχανή και να απαθανατίζω όσα όμορφα έβλεπα αλλά και να ψάχνω για ν’ ανακαλύπτω και τ’ άλλα που πριν προσπερνούσα σαν κομμάτια της καθημερινότητάς μου και δεν τους έδινα την απαραίτητη προσοχή ώστε να δω την πραγματική ομορφιά που έκρυβε το μικρό μέγεθός τους. Αλλιώς φαίνονται μέσα από το φακό. Με απαραίτητο όπλο την αγάπη για όλα, για τη Ρόδο, για τη Φύση της κι όλ’ αυτά που βρίσκονται γύρω σου,  γι’ αυτό που κάνεις, με μεράκι και πολλή προσοχή, ανακαλύπτεις κι αναδεικνύεις θέματα που συνθέτουν την ομορφιά του νησιού μας. Το αποτέλεσμα αποτυπωμένο που έχει να διηγηθεί τις χίλιες λέξεις του κάθε φορά, είναι που σε κερδίζει.
• Ασχολείσθε με την φωτογράφιση της άγριας ζωής της Ρόδου. Τι είναι φωτογραφία της άγριας ζωής; Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το είδος φωτογράφισης;
Φωτογράφιση της άγριας ζωής είναι η αποθανάτιση θεμάτων από την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Είναι μια ασχολία που δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο στο κλικ. Θέλει να γνωρίζεις καλά το έδαφος ώστε να ξέρεις πού θα βρεις τί και πώς και όσον αφορά τα θέματα, χρειάζονται γνώσεις που συνεχώς πρέπει να ανανεώνεις. Για να πω την αλήθεια, αυτό το τελευταίο είναι και για μένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο, το να εντοπίζω δηλαδή τις πολύ μικρές διαφορές μεταξύ των ειδών, ώστε να αναγνωριστούν σωστά, αλλά και τόσο χρονοβόρο που πολλές φορές προτιμώ να το παρακάμπτω και να μένω μόνο στη φωτογραφία. Όμως, αυτού του είδους η φωτογράφιση είναι πολύ συναρπαστική. Ο φωτογράφος της άγριας ζωής, χλωρίδας και πανίδας, είναι μια άλλη μορφή του «συλλέκτη». Συνεχώς καινούργια είδη μπορεί να προκύψουν σε άγνωστα μέρη και σε ανύποπτο χρόνο,  που αν καταγραφούν,  είναι κέρδος όχι μόνο προσωπικό, αλλά και για τον τόπο μας.
• Πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος της άγριας ζωής;
Τα αλληλένδετα απαιτούμενα, εξοπλισμός και καταστάσεις για να την πετύχεις όπως πρέπει, την κάνουν να είναι κάπως δύσκολη. O εξοπλισμός που χρειάζεται για να φωτογραφίσεις την άγρια πανίδα είναι ακριβός, όπως και οι απαιτούμενες μετακινήσεις. Ο απαιτούμενος χρόνος είναι απρόβλεπτος .Χωρίς αυτά, δεν μπορείς να εξελίξεις τα υπόλοιπα. Πρέπει να εκπαιδεύσεις το μάτι στο να εντοπίζει θέματα κοντά και μακριά, πράγμα πολύ κουραστικό. Το σώμα πρέπει να ελέγχεται πλήρως ώστε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένες. Τα συναισθήματα τη στιγμή του εντοπισμού να είναι κι αυτά ελεγχόμενα, ώστε σε συνδυασμό με την κίνηση σε καμιά περίπτωση να μην  ενοχλήσεις τα θέματά σου, τα οποία αν κι εφ’ όσον θέλουν , τότε μόνο τα φωτογραφίζεις. Με λίγα λόγια, όλα αυτά, για τα οποία θα μπορούσα να μιλώ πολλές μέρες, είναι, ότι πρέπει σαν πομποδέκτης να εκπέμψεις πως οι προθέσεις σου είναι καλές κι ότι τα προσεγγίζεις σαν φίλος κι αυτά τα καταλαβαίνουν από πάρα πολύ μακριά. Επιτυχία είναι, να μπορέσεις να διαβάσεις τη στάση τους, μαντεύοντας ότι σιωπηρά ερωτούν ενστικτωδώς και να δώσεις σωστές απαντήσεις με τη γλώσσα του σώματος ώστε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους.
• Πώς πιστεύετε  πως η φύση και η άγρια ζωή του νησιού μπορεί να βοηθήσει το τουριστικό μας προϊόν, αυτό που λέμε εναλλακτικό-θεματικό  τουρισμό;  Πώ ς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι φωτογραφίες σας αλλά και η εμπειρία σας;
Η ροδίτικη φύση βοηθά ήδη το τουριστικό προϊόν. Είναι πανέμορφη!
Προσωπική μου γνώμη είναι πως ναι, η άγρια ζωή μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ  της εναλλακτικής μορφής του όλο το χρόνο, αρκεί να γίνει γνωστή και να προβληθεί. Πρακτικά είναι δύσκολο γιατί είναι πολλά τα «πρέπει».
Όποια είδη επιλεγούν για να αποτελέσουν πόλο έλξης- και δεν είναι λίγα, πρέπει να εντοπιστούν, να καταγραφούν, να αναγνωριστούν, να εκτυπωθούν σε καλαίσθητα βιβλία- οδηγούς και μέσα από τους ήδη εξειδικευμένους θεματικούς υπάρχοντες να προβληθούν. Λίγα είπα κι αν γι’αυτά μόνο μοιράσετε ρόλους σε ειδικούς, τότε μπορείτε να δείτε το βαθμό δυσκολίας.
Μερικές φωτογραφίες μου, για ορισμένα κοινά είδη άγριας ζωής, ζητήθηκαν και δόθηκαν, ανιδιοτελώς φυσικά, σε καλούς φίλους επιστήμονες ή και μη, για να χρησιμοποιηθούν στην προβολή άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Ο τρόπος που βρήκα για να αξιοποιούνται οι φωτογραφίες μου τοπικά, είναι η δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, την ίδια ημέρα που γίνονται, ώστε να αποτελούν (και) πληροφορία, σε μια σελίδα που λειτουργεί σαν ημερολόγιο και δείχνει τι μπορεί να βρει στη Ρόδο κάποιος τη χρονική περίοδο που τον ενδιαφέρει.  Μέσα απ’ αυτή τη σελίδα, πολλοί ζήτησαν και πήραν πληροφορίες για ορισμένα είδη που τους ενδιέφεραν και πολλοί επισκέφθηκαν κι επισκέπτονται το νησί μας. Ενδεικτικά, να σας πω για έναν μόνο απ’ αυτούς, ένα καλό φίλο (πλέον) Γερμανό φυσιολάτρη κι ερασιτέχνη φωτογράφο που για τρίτη χρονιά έρχεται έξι φορές κάθε χρόνο για να φωτογραφίσει λιβελούλες. Ολα αυτά είναι μια προσωπική πινελιά.
­• Εχετε μια ιδιαίτερη σχέση με τα ελάφια. Το βλέπουμε στις φωτογραφίες σας, παρ’ όλο που δεν πρέπει να είναι εύκολη η φωτογράφισή τους. Θα μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτή την ιδιαίτερη επαφή;
Με τα ελάφια αποκτήσαμε μια φιλία με χρονικό βάθος πολλών δικών τους γενιών.
Φυσικά και είναι το ιδιαίτερα αγαπητό μου θέμα για ποικίλους λόγους.
Γιατί είναι το σύμβολο του νησιού, έχουν παγκόσμια ιδιαιτερότητα, είναι απίστευτα πανέμορφα μοντέλα, συμπεριφέρονται σαν μωρά εκπέμποντας μια χαριτωμένη αθώα αρχοντιά όταν ποζάρουν.
Η συναναστροφή μαζί τους με δίδαξε πολλά, με πρώτο το να ελέγχω πλήρως τον εαυτό μου ώστε να μπορώ να κερδίζω την εμπιστοσύνη τους, να τα προσεγγίζω και να μου ποζάρουν χωρίς να ενοχλούνται που είναι νόμος της φωτογράφισης της άγριας ζωής.
Περνάμε πολύ καλά μαζί!
• Ποια πιστεύετε πως είναι η σχέση του Ροδίτη, της Ροδίτισσας με την φύση και την άγρια ζωή του νησιού τους; Πώς θα θέλατε αυτές τις εικόνες και την εμπειρία σας να τις αξιοποιήσετε;
Όταν άρχισα να δημοσιεύω φωτογραφίες σε διαδικτυακό τόπο, πολλοί συντοπίτες μας με ερωτούσαν αν όλα αυτά που δείχνω φωτογραφίζονται στη Ρόδο. Τώρα βλέπω πολλούς απ’ αυτούς που πριν μ’ ερωτούσαν να αναρτούν δικές τους φωτογραφίες με θέματα κυρίως της άγριας ροδίτικης χλωρίδας και το χαίρομαι.
Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος ακόμη για να δηλώσω έμπειρος γιατί κάθε μέρα βρίσκομαι σε μια καινούργια στροφή κι όχι μόνο γι’ αυτό. Το απλό που επιδιώκω είναι, να μεταφέρω σε κοινή θέα τις εικόνες των θαυμάτων της ροδίτικης φύσης που ανακαλύπτω και τα θεωρώ στολίδια του νησιού μας, συμπεριλαμβανομένου και τουμικρόκοσμού της, που δύσκολα και με πολύ κόπο εντοπίζεται με γυμνό μάτι και φωτογραφίζεται με ειδικό εξοπλισμό
Αξιοποίηση των φωτογραφιών, αν εννοείτε την εμπορική, δεν την σκέφτομαι. Όποτε έδωσα φωτογραφίες μου, αυστηρά για σοβαρή χρήση, το έκανα αφιλοκερδώς. Ο χώρος αυτός ανήκει στους επαγγελματίες.
Σαν ερασιτέχνης που είμαι, τις μοιράζομαι μαζί με τους φίλους-μέλη του γκρουπ μου. Ανάμεσά τους κι επιστήμονες που ενημερώνονται και καταγράφουν τι και πότε βρίσκεται πάνω στο νησί μας. Λάτρεις της άγριας ζωής και οι ενδιαφερόμενοι για κάποια είδη παίρνουν τις πληροφορίες που ζητούν. Αυτά μου φτάνουν για να τις θεωρώ αξιοποιούμενες και μου είναι αρκετά για να με κάνουν να συνεχίζω ότι κάνω χαρούμενα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου