Τοπικές Ειδήσεις

Μία πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, γνώσης, δράσεων και δικτύωσης στη διπλανή μας πόρτα

Οι ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες έχουν μια σημαντική ευκαιρία να οργανωθούν και ίσως να βρουν συμμάχους και συνδιοργανωτές για τις δράσεις τους, οι νέοι να δουν επαγγελματικούς προσανατολισμούς που βρίσκονται πιο πέρα από τις συνήθεις αναζητήσεις τους, οι επαγγελματίες μπορούν να αναζητήσουν καλές πρακτικές και να τις ενσωματώσουν στη δουλειά τους, οι εκπαιδευτικοί να πάρουν ξανά τη φλόγα του Προμηθέα και να προσφέρουν στους μαθητές τους μια σύγχρονη πηγή επιλογών.
Αυτά και αρκετά άλλα εργαλεία παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Νοτίου Αιγαίου «Europe Direct», η έδρα του οποίου αποφασίσθηκε να παραμείνει στη Ρόδο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το «Κέντρο» απαντά στο ερώτημα: Με ποιο τρόπο θα ήθελες να βοηθηθείς; Συνήθως η απάντηση είναι άμεση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μια περαιτέρω έρευνα η οποία θα γίνει από τα στελέχη του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου. Η απάντηση που θα δοθεί θα είναι πλήρης, ξεκάθαρη και δωρεάν. Στην πράξη το «γραφείο» αυτό υπηρετεί τη σύγχρονη απαίτηση του «nowness», δηλαδή του «τώρα», όπως έχει επιβληθεί ως τρόπος ζωής από τα κοινωνικά δίκτυα. Τώρα απολαμβάνω ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, το φωτογραφίζω, το ανεβάζω στο insta και το μοιράζομαι. Σε μία ώρα το ενδιαφέρον μου θα βρίσκεται αλλού. Οτιδήποτε χρονοβόρο με απωθεί. Έτσι, ενσαρκώνοντας τη θέληση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης αποτελεί την πιο άμεση πόρτα μιας ευρωπαϊκής αναζήτησης για οποιαδήποτε ιδέα, γνώση, πρακτική, πληροφορία ή ό,τι άλλο μπορεί να διερευνήσει ο σύγχρονος ενεργός ευρωπαίος πολίτης.
Για έναν νέο, ο οποίος πχ. Θέλει να σπουδάσει ή να εργαστεί στην Ευρώπη, όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε λίγες λέξεις:
«Πετάγομαι μέχρι το Europe Direct, κάτι να μάθω για μια επιλογή erasmus και επιστρέφω».
Post στο facebook: Ο Γιώργος, αισθάνεται χαρούμενος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Νοτίου Αιγαίου.
Το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου φιλοξενείται στο νεοκλασικό κτήριο των γραφείων της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ Α.Ε.) επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, αριθμός 72, στην πόλη της Ρόδου.
Απ’ αυτό το Κέντρο παρέχονται πληροφορίες για προγράμματα κινητικότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταλλαγής μαθητών – φοιτητών Erasmus, προγράμματα έρευνας μέσω του Horizon, πολιτισμού μέσα από το Creative Europe, προώθησης της απασχόλησης σε συνεργασία με την υπηρεσία Eures του ΟΑΕΔ, αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων και πολλά άλλα. Προφανώς, τα Europe Direct δεν αποτελούν γραφεία «Επιχειρηματικών Συμβούλων» για επαγγελματίες, όμως είναι ένα μοναδικό εργαλείο πληροφόρησης για τα οφέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών. Το να κατανοηθούν αυτά τα οφέλη, κυρίως από τους τους μαθητές των σχολείων, αποτελεί ένα από τα βασικά έργα του Ευρωπαϊκού Κέντρου.


Είσαι νέος ή ασχολείσαι με νέους;
Το 2022 είναι  η χρονιά σου.
«Αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου διαμορφώνουμε το πρόγραμμα δράσης μας για την προαγωγή του ευρωπαϊκού έτους νέων, όπως έχει αναγορευτεί το 2022. Έτσι, καλούμε τους φορείς και τις ομάδες πολιτών που θέλουν να υλοποιήσουν σχετικές δράσεις, να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συνεργασίας και συνδιοργάνωσης».
Το κάλεσμα αυτό απευθύνει μέσω της «δημοκρατικής» η επικεφαλής του γραφείου Europe Direct Νοτίου Αιγαίου κα. Φιλία Παπασάββα. Η ίδια είναι που απαντά σε όλα τα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τις αναζητήσεις τους σε όλα όσα αναφέρονται από την αρχή του ρεπορτάζ. Χάρη στη δουλειά της και στην αντίστοιχη δουλειά των στελεχών της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ Α.Ε), τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολόγησαν και ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο γραφείο Ρόδου και προσυπέγραψαν να παραμείνει η έδρα του στη δωδεκανησιακή πρωτεύουσα για ακόμα πέντε χρόνια.
Στο κάλεσμα της «χρηματοδότησης» είναι σίγουρο ότι θα ενδιαφερθούν τόσο πρόσωπα όσο και φορείς για να διεκδικήσουν μερίδιο χρημάτων. Σε σχετικό ερώτημα της ‘δ’ ο διευθυντής της ΑΝΔΩ Α.Ε. κ. Κώστας Ζήφος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για χρηματοδότηση αλλά για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων με κατεύθυνση την προαγωγή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Επειδή απαιτούνται και εκ των προτέρων εγκρίσεις, καλό θα είναι να συμπεριληφθούν στο ετήσιο σχέδιο δράσης που οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες».
Η εκκίνηση της νέας
προγραμματικής περιόδου
Με αφορμή την εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου Europe Direct Νοτίου Αιγαίου 2021 – 2025 πραγματοποιήθηκε επίσημη εκδήλωση προώθησης του Κέντρου, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στον ειδικά διαμορφωμένο για το γεγονός αύλειο χώρο της ΑΝΔΩ Α.Ε. Εκεί, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, έγινε ένας μικρός απολογισμός των όσων πέτυχε το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου στα 15 χρόνια της πορείας του μέσα από το γραφείο της Ρόδου και της συνεργασίας που είχε για την υλοποίηση του έργου του, τόσο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.
Ο πρόεδρος της ΑΝΔΩ Α.Ε. και δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο που επιτελούν τα γραφεία Europe Direct και στο σπουδαίο ρόλο που επιτελούν για τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών:

«Κοινός στόχος είναι να μεταφέρουν την πληροφορία σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης ώστε να προωθηθεί όσο πιο ουσιαστικά γίνεται η ενεργός συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη δύσβατη νησιωτική περιοχή μας…

Η ατζέντα των 450 Europe Direct που βρίσκονται σε όλη την Ε.Ε, περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης, την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, την ψηφιακή εποχή και πρωταρχικά το ευρωπαϊκό έτος για τους νέους για το 2022…
Ας αποτελέσει η σημερινή μας συνάντηση μια υπενθύμιση ότι το γραφείο μας είναι πάντα ανοιχτό, φιλόξενο και έτοιμο να συνεργαστεί με όλους που σκέφτονται και ενεργούν προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου