Ειδήσεις

Ενδοοικογενειακή βία – Η νέα καμπάνια «Μαχαιριές» για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Την νέα καμπάνια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Μαχαιριές» παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου της Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα ξεκινήσει να τρέχει από σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαστε όλοι εδώ για να προλάβουμε και να καταπολεμήσουμε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι αυτά τα περιστατικά ξεκινάνε από κάποιες λέξεις. Τις λέξεις αυτές θέλουμε να τις ονομάσουμε ‘’μαχαιριές’’», ανέφερε η κ. Συρεγγέλα.

Οι λέξεις – μαχαιριές
«Συγγνώμη», «δεν θα ξαναγίνει», «ήταν η κακιά στιγμή» είναι κάποιες από τις λέξεις αυτές.

Η καμπάνια απευθύνεται τόσο στα θύματα έμφυλης βίας, τους δράστες αλλά και το συγγενικό περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι από ένα σημείο και μετά κάποιες λέξεις πραγματικά γίνονται μαχαιριές, κάποιες φορές εντός άλλες φορές εκτός εισαγωγικών.

Η καμπάνια προτρέπει τα θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας να «ακούσουν» τις πράξεις και όχι τα λόγια των δραστών, ενώ τις συμβουλεύει να μιλήσουν άμεσα να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή 15900, που είναι η γραμμή για τις γυναίκες-θύματα βίας, ή να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και όπου παρέχεται δωρεάν ανεξαρτήτων εισοδηματικών κριτηρίων υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και πλέον και εργασιακής στήριξης.

«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οποίες σαφώς όλοι και όλες πρέπει να καταδικάζουμε απερίφραστα. Καμία γυναίκα και κανένας άνδρας δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας» τόνισε η κ. Συρεγγέλα.

Όπως ανέφερε σκοπός της καμπάνιας είναι να σπάσουν τη σιωπή τους όχι μόνο τα θύματα, αλλά στόχος είναι να δραστηριοποιηθούν και τα τρίτα πρόσωπα: οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γείτονες, που μπορούν να γίνουν μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών. «Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την καταπίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τους 10 πρώτους μήνες του 2021 πραγματοποιήθηκαν 7.809 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή 15900, εκ των οποίων οι αφορούσαν περιστατικά βίας και τα 3.182 αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά, στα 2.699 οι δράστες ήταν νυν ή πρώην σύζυγοι.

Σε ερώτηση του in.gr σχετικά με τα δυσάρεστα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και την αναγνώριση του όρου, η ίδια απαντά πως ο όρος είναι αναγνωρισμένος εδώ και πολλά χρόνια. από το 2010 και μετά κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία συγκεντρώνονται στο Παρατηρητήριο Ισότητας τα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες.

«Οι γυναικοκτονίες υπάρχουν κάθε χρόνο. Παλιά ωστόσο τα λέγαμε ‘’εγκλήματα τιμής’’ ή ‘’εγκλήματα πάθους’’. Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι γυναικοκτονίες. Ο όρος κοινωνιολογικά είναι αναγνωρισμένος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Θέματα Ισότητας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν γυναικοκτονίες, δεν είναι κάτι που έγινε φέτος. Αν κάποιοι δεν θέλουν για κάποιους λόγους να τον αναγνωρίσουν είμαστε εδώ για να τους εξηγήσουμε τι σημαίνει γυναικοκτονία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου