ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεαρός αρχιτέκτονας μετατρέπει τις πλαστικές βάρκες σε σκηνές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δημοσίευμα

Η ρύ­παν­ση που δη­μιουρ­γεί­ται στις ακτές της Λέ­σβου από τον τε­ρά­στιο όγκο πλα­στι­κών βαρ­κών και σω­σι­βί­ων που αφή­νουν πίσω τους οι πρό­σφυ­γες όταν φθά­νουν στο νησί, είναι ένα ζή­τη­μα που απα­σχο­λεί εδώ και καιρό το­πι­κούς φο­ρείς. Ένας νε­α­ρός αρ­χι­τέ­κτο­νας ο 25χρο­νος Τζέι Μέξης (Jai Mexis) ο οποί­ος βρέ­θη­κε ως εθε­λο­ντής στη Λέσβο με την «κοι­νω­νι­κή κου­ζί­να» βρήκε τον τρόπο να αξιο­ποι­ή­σει τις βάρ­κες και τα σω­σί­βια που απο­τε­λούν σκου­πί­δια στις ακτές δί­νο­ντας πα­ράλ­λη­λα λύση και στις αυ­ξη­μέ­νες ανά­γκες που δη­μιουρ­γού­νται το χει­μώ­να για τη δη­μιουρ­γία υπο­δο­μών προ­σω­ρι­νής φι­λο­ξε­νί­ας προ­σφύ­γων.

Μαζί με τον Μυ­τι­λη­νιό αρ­χι­τέ­κτο­να τον Γιώρ­γο Μα­λα­κό, ο Τζέι Μέξης άρ­χι­σε να φτιά­χνει σκη­νές στο χώρο των πρώην κα­τα­σκη­νώ­σε­ων του ΠΙΚΠΑ στη Νέ­α­πο­λη της Μυ­τι­λή­νης. «Υπήρ­χαν εκεί, κά­ποιοι σι­δε­ρέ­νιοι σκε­λε­τοί από τις σκη­νές και σκέ­φθη­κα ότι θα μπο­ρού­σα­με να «ντύ­σου­με» τους σκε­λε­τούς αυ­τούς και να φτιά­ξου­με ξανά σκη­νές. Χρη­σι­μο­ποιού­με τα πάντα, εκτός από το πλα­στι­κό από τις βάρ­κες, τους ξύ­λι­νους ή πλα­στι­κούς πά­τους, μέχρι τα σχοι­νιά από τις βάρ­κες για να δέ­σου­με τα υλικά που συ­γκε­ντρώ­νου­με. Με τη βο­ή­θεια και άλλων εθε­λο­ντών μέσα σε λίγες ημέ­ρες φτιά­ξα­με, έξι με­γά­λες σκη­νές» λέει στα «Νέα της Λέ­σβου» .

«Είναι ένας τρό­πος να για μην αχρη­στεύ­ο­νται όλα αυτά τα υλικά στις πα­ρα­λί­ες. Πέρα από το ότι αξιο­ποιού­νται και απο­μα­κρύ­νο­νται από τις πα­ρα­λί­ες όλες αυτές οι βάρ­κες και τα σω­σί­βια, βρί­σκου­με και λύση στο ζή­τη­μα της στέ­γα­σης αυτών των αν­θρώ­πων» λέει ο κ. Γιώρ­γος Μα­λα­κός

Ο νε­α­ρός Αρ­χι­τέ­κτο­νας

Ο Τζέι Μέξης, Έλ­λη­νας με κα­τα­γω­γή από τις Σπέ­τσες που με­γά­λω­σε στην Ινδία έχει σπου­δά­σει αρ­χι­τε­κτο­νι­κή στην Σκω­τία ενώ ασχο­λεί­ται με την λε­γό­με­νη «αν­θρω­πι­στι­κή αρ­χι­τε­κτο­νι­κή» με δι­πλω­μα­τι­κή για τους πρό­σφυ­γες η οποία βρα­βεύ­θη­κε από το Δή­μαρ­χο της Γλα­σκώ­βης. Έχει ασχο­λη­θεί επί­σης με τον σχε­δια­σμό πρό­σθε­των μελών σε ανα­πή­ρους με τη βο­ή­θεια της τε­χνο­λο­γί­ας των τρισ­διά­στα­των εκτυ­πω­τών ( 3D printers) προ­σφέ­ρο­ντας πολύ ση­μα­ντι­κή βο­ή­θεια σε πρό­σφυ­γες.

Το 2014 ήταν μέλος απο­στο­λής στην Ιορ­δα­νία όπου συμ­με­τεί­χε με σχέ­διά του, στην κα­τα­σκευή δυο κτι­ρί­ων στον με­γα­λύ­τε­ρο προ­σφυ­γι­κό κα­ταυ­λι­σμό που υπάρ­χει εκεί. «Εκεί φτιά­χθη­κε ο με­γα­λύ­τε­ρος οι­κι­σμός μέσα σε τρεις μήνες. Ένας άλλος «Βόλος» έγινε μέσα σε με­ρι­κές εβδο­μά­δες» μας λέει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Αυτό το διά­στη­μα βρί­σκε­ται σε επαφή με το Δήμο του Άμ­στερ­νταμ προ­κει­μέ­νου να με­τα­βεί να βοη­θή­σει με την τε­χνο­γνω­σία του σε ένα πρω­το­πο­ρια­κό κέ­ντρο για τους πρό­σφυ­γες που πρό­κει­ται να γίνει εκεί.

Στη Μυ­τι­λή­νη βρέ­θη­κε ακο­λου­θώ­ντας μια απο­στο­λή εθε­λο­ντών της Κοι­νω­νι­κής Κου­ζί­νας. «Στο χώρο των πρώην κα­τα­σκη­νώ­σε­ων του ΠΙΚΠΑ όπου είναι η έδρα της κοι­νω­νι­κής κου­ζί­νας στη Μυ­τι­λή­νη, είδα ότι θα μπο­ρού­σα­με να συ­γκε­ντρώ­σου­με όλα αυτά τα υλικά και να φτιά­ξου­με σκη­νές που τόσο έχει ανά­γκη το νησί» λέει ο ίδιος.

Η ιδέα του που «κυ­κλο­φό­ρη­σε» πολύ γρή­γο­ρα μέσω του facebook βρήκε πολύ γρή­γο­ρα πολ­λούς υπο­στη­ρι­κτές και εθε­λο­ντές που πλαι­σί­ω­σαν την προ­σπά­θειά του. «Εί­χα­με επί­σης πολύ με­γά­λη υπο­στή­ρι­ξη από το Δήμο Λέ­σβου καθώς ο αρ­μό­διος Αντι­δή­μαρ­χος κ. Γιώρ­γος Κα­τζα­νός μας πα­ρα­χώ­ρη­σε φορ­τη­γό για την συ­γκέ­ντρω­ση των υλι­κών. Πέρα από το Δήμο ήρθαν πολ­λοί εθε­λο­ντές που είναι πρό­θυ­μοι να βοη­θή­σουν ώστε να φτιά­ξου­με σκη­νές και σε άλλα ση­μεία του νη­σιού όπου υπάρ­χει ανά­γκη, όπως στο Κέ­ντρο Κα­τα­γρα­φής στη Μόρια.

Και άλλα υλικά

Εκτός όμως από σκη­νές, σκε­φθή­κα­με αξιο­ποιώ­ντας όλους αυ­τούς τους τό­νους «σκου­πι­διών» από τις πα­ρα­λί­ες να φτιά­ξου­με και άλλα χρη­στι­κά αντι­κεί­με­να όπως είναι αδιά­βρο­χα, ή σα­κί­δια που θα δια­τί­θε­νται στους πρό­σφυ­γες. Σ’ αυτό θα χρεια­στού­με τη βο­ή­θεια από ρά­φτες στο νησί και ήδη έχου­με εθε­λο­ντές που έχουν δη­λώ­σει εν­δια­φέ­ρον να ενι­σχύ­σουν την προ­σπά­θεια αυτή».

Ο Τζέι Μέξης ζει στην Αθήνα ενώ το προ­σφυ­γι­κό ζή­τη­μα στη Λέσβο έχει γίνει η αιτία να έχει επι­σκε­φθεί πολ­λές φορές πλέον το νησί. «Όταν ολο­κλη­ρώ­νε­ται μια απο­στο­λή στο νησί, ο απο­χω­ρι­σμός είναι πάντα πολύ δύ­σκο­λος. Είναι τόσες οι ώρες της εντα­τι­κής δου­λειάς και τόσο πολ­λές οι ανά­γκες, που παρά την κό­πω­ση, δεν θέ­λεις να φύ­γεις» μας λέει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Πηγή: Lesvosreport.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.