Νέες πιέσεις ασκεί η «τρόικα» στην ΕΡΤ, καθώς επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφυξίας για την εταιρεία, περιορίζοντας παρανόμως τα έσοδά της, με στόχο τη μείωση του προσωπικού της.

Η ΕΡΤ εδώ και καιρό ασφυκτιά εξαιτίας του γεγονότος ότι τα χρήματα που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά (3 ευρώ τον μήνα) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ γίνονται φόροι, παρανόμως και κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών για τη λειτουργία των δημοσίων φορέων ραδιοτηλεόρασης. Και είναι παράνομη γιατί ενώ οι πολίτες πληρώνουν για οπτικοακουστικές υπηρεσίες, η «τρόικα» τα μετατρέπει σε φόρους.

Τα χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος πηγαίνουν απευθείας σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας . Έτσι, από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα των 175 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα μισά φτάνουν τελικώς στην εταιρεία, τα οποία προορίζονται κυρίως για τη μισθοδοσία.

Το αποτέλεσμα είναι ορισμένα τμήματα της ΕΡΤ να είναι σε οριακό σημείο, όπως συμβαίνει με την ΕΡΤ3. Η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών πιέζει για την απελευθέρωση ενός ποσού 30 εκατ. ευρώ για να ανακουφιστεί κάπως η ΕΡΤ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία έγκριση.

Η ΕΡΤ, από την εποχή Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομίας, επανήλθε στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, αν και δεν εισπράττει ούτε σεντ από τον προϋπολογισμό και τελεί -παρανόμως- επί ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο και με υποχρέωση ισοσκελισμένων ισολογισμών.

Όταν ξεκίνησε η ΝΕΡΙΤ, ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής ανακοίνωσε τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους από 4,24 ευρώ σε 3 ευρώ, ενώ από τα συνολικά έσοδα των 190 εκατ. ευρώ παρακρατούνται τα 100 εκατ. ευρώ. Επί της απόφασης αυτής υπήρξε προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣτΕ, η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε πρόσφατα χωρίς να προσδιοριστεί νέα ημερομηνία.

Πηγή: typologies.gr

2 σχόλια στο Η τρόικα «πνίγει» την ΕΡΤ

  1. Avatar Ο/Η Woody λέει:

    αν θελουν ας προσλαβουν αλλους χιλιους και να βγουν ολοι στο δρομο να βρουνε διαφημισεις. οταν ομως ερχεται το σιγουρακι 3ευρω, στα @@ τους. και αν δεν ξερετε, εκει μεσα παιζουν και μπλοκακια παροχης και ο μισθος ειναι μονο το παΝΤΕΣΠΑΝΙ!!

  2. Avatar Ο/Η mr.panos λέει:

    Αντί να προσλάβουμε εκπαιδευτικούς και νοσιλευτικό προσωπικό προσλάβαμε κηφήνες η ερτ θα έπρεπε να λειτουργεί με 300 εργαζόμενους οπως κάνουν ολα τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και να είναι οικονομικά αυτοσυντήρητη!!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ