Ριζικές και, κυρίως, άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ζητούν οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Ημερησίας, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου απαίτησαν ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες, μάλιστα, θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αφενός ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης επίσης για όλες τις επικουρικές συντάξεις και αφετέρου επανυπολογισμό των συντάξεων ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 65 να λαμβάνουν το 60% των συντάξιμων αποδοχών μέχρι να συμπληρώσουν τα 65. Μετά τα 65, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Ενα πολύ σημαντικό σημείο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η απαίτηση των δανειστών για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών αφορά και τους ήδη συνταξιούχους.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν σε σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με κλιμάκια των θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν ότι ζητήθηκε να καταβάλλεται μόνο το 60% της σύνταξης στους συνταξιούχους μέχρι να συμπληρώσουν τα 65 χρόνια ζωής.

Άλλες πηγές όμως έλεγαν ότι το 60% είναι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών, ποσοστό που σήμερα είναι περίπου 85%.

“Αγώνας δρόμου” μέχρι τη Δευτέρα: Σε εξέλιξη η συνάντηση υπουργών-δανειστών

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος είναι να βρεθεί έως τη Δευτέρα η κοινή συνισταμένη στα ανοικτά μέτωπα της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων.

«Αγκάθια» για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»), τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Κομβική ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, καθώς, εάν έχει προϋπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα δοθεί από το Euro Working Group το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε καλά νέα σε μια εβδομάδα από τώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθούν στη συνέχεια η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσει η διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της οικονομίας. Έως την 21η Νοεμβρίου πρέπει, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016 και στη συνέχεια το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2019 (βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα για να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

Όσον αφορά στη διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους, αυτή αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες από το Λονδίνο, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος διάρκειας 15- 20 ετών. Έτσι, θα ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να έχουμε μία σαφή οδό, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οχτώ, εννέα χρόνια». Πρόσθεσε δε, πως «εάν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχει πληθώρα τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ