ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας: Ο Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Στουρνάρας Γιάννης

Έβγαλε” το κοστούμι του κεντρι­κού τρα­πε­ζίτη ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας και “ξάπλωσε” τον Γιώργο Προ­βό­πουλο στο ντιβάνι του ψυχο­λό­γου. Η κόντρα του νυν διοι­κητή της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας με τον προ­κά­τοχο του δείχνει ότι παρα­μέ­νει ανοιχτή σχετικά με την Τράπεζα Αττικής.

“Ο κ. Προ­βό­που­λος μπορεί να έχει ψυχο­λο­γικά προ­βλή­ματα” σημεί­ωσε ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας προς τα μέλη της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής, απα­ντώ­ντας σε όσα του κατα­λό­γισε πριν από λίγες μέρες στην ίδια αίθουσα της Βουλής ο προ­κά­το­χος του. “Εγω στη θέση του θα πρόσεχα” συμπλή­ρωσε ο νυν κεντρι­κός τρα­πε­ζί­της, προ­χω­ρώ­ντας ένα βήμα παρα­πέρα την επίθεση σε βάρος του Γιώργου Προ­βό­που­λου. Ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας υπο­στή­ριξε μάλιστα πως ο Γιώργος Προ­βό­που­λος είχε τη δυνα­τό­τητα κατά την διάρ­κεια της θητείας του “να καθά­ριζε με την Τράπεζα Αττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ”, ρίχνο­ντας τις ευθύνες για την υπόθεση της Τρά­πε­ζας Αττικής στον προ­κά­τοχο του.

Ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας μάλιστα τόνισε ότι ο Γιώργος Προ­βό­που­λος δεν τον είχε ενη­με­ρώ­σει για την υπόθεση όταν βρι­σκό­ταν στη ηγεσία του υπουρ­γείου ΟΙκονομικών, δια­ψεύ­δο­ντας όσα είχε υπο­στη­ρί­ξει ο πρώην κεντρικ­πος τρα­πε­ζί­της στην κατα­θέση του στην Εξε­τα­στική. “Διάβασα την κατά­θεση του κ. Προ­βό­που­λου και είπε ότι με ενη­μέ­ρωσε. Δεν με ενη­μέ­ρωσε ποτέ. Δεν υπάρχει επι­στολή σε μένα” είπε ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας ανα­φέ­ρο­ντας ότι “έψαξα στα αρχεία μου και δεν βρήκα τίποτα”.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο πρώην διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας Γιώργος Προ­βό­που­λος, κατά την παρου­σία του την περα­σμένη εβδο­μάδα στην Εξε­τα­στική Επι­τροπή, κατα­λό­γισε στον Γιάννη Στουρ­νάρα, με έμμεσο τρόπο, ολι­γω­ρία να πάρει μέτρα, ως αρμό­διος τότε  υπουρ­γός, για την Τράπεζα Αττικής.

Με την έναρξη της ομιλίας του άφησε αιχμές κατά των κυβερ­νή­σεων του Κώστα Καρα­μανλή.

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συστή­μα­τος αλλά η δημο­σιο­νο­μική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» είπε ο Διοι­κη­τής της Τράπεζα της Ελλάδας ενώ λίγο αργό­τερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της κατα­στρο­φής και δια­σώ­θηκε έπειτα από τις παρεμ­βά­σεις των κυβερ­νή­σεων από το 2010 και μετά.

Ο κ. Στουρ­νά­ρας είπε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προ­κά­λεσε προ­βλή­ματα στα χαρ­το­φυ­λά­κια των τρα­πε­ζι­κών ιδρυ­μά­των, που έχουν όμως καλυ­φθεί πλήρως.

Έντονες αντι­δρά­σεις από βου­λευ­τές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Από τα δάνεια ύψους 1,311 δισ. των Μέσων Ενη­μέ­ρω­σης, τα 317 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων και αφορούν καταγ­γελ­μέ­νες συμ­βά­σεις και καθυ­στε­ρή­σεις πάνω από 90 μέρες, ανέφερε ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος.

Ο μέσος όρος των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων των Μέσων Ενη­μέ­ρω­σης είναι, όπως υπο­στή­ριξε ο κ. Στουρ­νά­ρας, από τους χαμη­λό­τε­ρους. Προ­βλή­ματα με μη εξυ­πη­ρε­τού­μενα δάνεια έχουν ο «ΔΟΛ» και ο «Πήγασος», ενώ τα υπό­λοιπα δάνεια είναι ενήμερα.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που ανέφερε ο διοι­κη­τής της ΤτΕ, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγ­ματα και υπάρχει πιθα­νό­τητα να καταγ­γελ­θούν, υπο­λο­γί­ζο­νται στο 45%. Στους επαγ­γελ­μα­τίες ο μέσος όρος μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις 59,9%, στις μεγάλες επι­χει­ρή­σεις 29,5%, στη ναυ­τι­λία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Τα στοι­χεία που ανέφερε ο κ. Στουρ­νά­ρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγ­γελ­θεί και δεν εξυ­πη­ρε­τού­νται, προ­κά­λε­σαν τις έντονες αντι­δρά­σεις των βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφι­σβή­τη­σαν.

«Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερ­νούν κατά πολύ τα νούμερα που επι­κα­λεί­στε» σημεί­ωσε ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυ­ρί­δων Λάππας. Για μεγάλη από­σταση των αριθμών σε σχέση με τα πορί­σματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλ­λά­δος, μίλησε και ο πρό­ε­δρος της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής Σωκρά­της Φάμελος.

Ο κ. Στουρ­νά­ρας επέ­μεινε ότι τα στοι­χεία δεν επι­δέ­χο­νται αμφι­σβή­τηση. Η κατά­θεσή του συνε­χί­ζε­ται μέσα σε ηλε­κτρι­σμένο κλίμα, με τους βου­λευ­τές της κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φίας να εμφα­νί­ζο­νται επι­φυ­λα­κτι­κοί απέ­να­ντι τα λεγό­μενα του.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.