ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανικός Τύπος: Διακοπές στην Ελλάδα – Ήλιος, θάλασσα και μετάλλαξη Δ;

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός ιός

Στο του­ρι­στικό καλο­καίρι που διανύει η Ελλάδα, στον φόβο για εξά­πλωση της μετάλ­λα­ξης Δέλτα αλλά και στην πετυ­χη­μένη πορεία των εμβο­λια­σμών ανα­φέ­ρε­ται ο γερ­μα­νι­κός Τύπος.

“Καλο­καίρι, ήλιος, παρα­λίες, θάλασσα. Όταν οι ταξι­διώ­τες ακούν αυτές τις λέξεις σκέ­φτο­νται τις δια­κο­πές στην Ελλάδα, στην ηπει­ρω­τική χώρα με τα γραφικά της τοπία και τα ειδυλ­λιακά νησιά. Αλλά είναι εφικτές χαλαρές δια­κο­πές στην Ελλάδα παρά τον κορο­νοϊό; Πολλοί ανη­συ­χούν για τη μετάλ­λαξη Δ, η οποία εξα­πλώ­νε­ται ολοένα γρη­γο­ρό­τερα” ανα­φέ­ρει σε ρεπορ­τάζ της  η Frankfurter Rundschau.

Όπως παρα­τη­ρεί ανα­φο­ρικά με την πορεία της παν­δη­μίας: “Ακριβή στοι­χεία για τη μετάλ­λαξη Δ στην Ελλάδα για την ώρα δεν υπάρ­χουν. Αυτό οφεί­λε­ται στο ότι γίνο­νται ελά­χι­στα τεστ ειδικά γι αυτήν. Ωστόσο μεταξύ άλλων έγιναν γνωστές μολύν­σεις με μετάλ­λαξη Δ στο αγα­πη­μένο του­ρι­στικό νησί, την Κρήτη”. Το ρεπορ­τάζ σε άλλο σημείο σημειώ­νει: “Πολλές περιο­χές στην Ελλάδα είχαν κηρυ­χθεί περιο­χές κιν­δύ­νου για τον κορω­νοϊό στα τέλη του 2020, η κατά­σταση όμως είχε εξο­μα­λυν­θεί αισθητά τους τελευ­ταί­ους μήνες. Πριν από λίγες μόνο εβδο­μά­δες η ελλη­νική κυβέρ­νηση χαλά­ρωσε τα μέτρα για τον κορο­νοϊό. Ωστόσο, εξαι­τίας του αυξα­νό­με­νου αριθμού κρου­σμά­των, ορι­σμένα μέτρα αυστη­ρο­ποιού­νται εκ νέου”.

SZ: Aνησυχία για νέο κύμα παν­δη­μίας στην Ελλάδα

Eκτενές ρεπορ­τάζ από την Αθήνα για την κατά­ταση της παν­δη­μίας αυτό το καλο­καίρι και στην Süddeutsche Zeitung. Στη SZ μιλά μεταξύ άλλων ο υπ. Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Κυριά­κος Πιερ­ρα­κά­κης, ο οποίος ανα­φέ­ρε­ται στα γρήγορα βήματα που κλήθηκε να κάνει η Ελλάδα στον τομέα της ψηφιο­ποί­η­σης εξαι­τίας της παν­δη­μίας σημειώ­νο­ντας: “Έπρεπε να σχε­διά­σουμε τα ψηφιακά μας συστή­ματα βάσει των αναγκών των πολιτών και όχι βάσει των αναγκών της γρα­φειο­κρα­τίας. Χωρίς πολυ­πλο­κό­τη­τες και με δια­φά­νεια”.

Για τον Πιερ­ρα­κάκη, όπως λέει, “η παν­δη­μία ήταν κατα­λύ­της για τον ψηφιακό μετα­σχη­μα­τι­σμό της Ελλάδας”. Την ίδια στιγμή όμως “αυτός ο γεν­ναίος νέος κόσμος φτάνει στα όριά του (…) Ο αριθμός των κρου­σμά­των αυξά­νε­ται πάλι, προ­κα­λώ­ντας καθυ­στε­ρή­σεις που δεν είχαν υπο­λο­γι­στεί στην εμβο­λια­στική εκστρα­τεία”, σημειώ­νει το ρεπορ­τάζ ανα­φέ­ρο­ντας προ­βλέ­ψεις και εκκλή­σεις ειδικών και παρα­θέ­το­ντας ανα­λυ­τικά τα μέτρα που επα­να­φέ­ρει ή σχε­διά­ζει εκ νέου η κυβέρ­νηση, για την οποία σημειώ­νει: “Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μητσο­τά­κης βρί­σκε­ται στην εξουσία για ακριβώς δύο χρόνια. Οι δημο­σκο­πή­σεις βλέπουν το συντη­ρη­τικό κόμμα της ΝΔ κατά 13 εκα­το­στιαίες μονάδες μπροστά από την Αρι­στερά του Αλέξη Τσίπρα. Ο Μητσο­τά­κης χρη­σι­μο­ποιεί αυτό το προ­βά­δι­σμα για σαφείς εξαγ­γε­λίες” – προς το παρόν ανα­φο­ρικά με την πορεία των εμβο­λια­σμών και το ζήτημα των μη εμβο­λια­σθέ­ντων.

“Για την Ελλάδα δια­κυ­βεύ­ο­νται πολλά. Η του­ρι­στική σεζόν ξεκί­νησε με πολλές ελπίδες και τώρα υπάρχει φόβος ότι θα μπο­ρούσε να τελειώ­σει νωρί­τερα από το ανα­με­νό­μενο, εάν η μετάλ­λαξη Δ πυρο­δο­τή­σει μια νέα ‘καταιγίδα’ κορο­νοϊού στο Αιγαίο. Μία στις πέντε θέσεις εργα­σίας εξαρ­τώ­νται από τον ήλιο και τη θάλασσα”, παρα­τη­ρεί το ρεπορ­τάζ.

Spiegel: Σαν ρολόι στην Ελλάδα ο εμβο­λια­σμός

Σε ρεπορ­τάζ για την πορεία των εμβο­λια­σμών και την εικόνα της παν­δη­μίας σε διά­φο­ρες χώρες, το Spiegel ανα­φέ­ρε­ται  και στην Ελλάδα: “Η εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού συνε­χί­ζε­ται σαν ρολόι. Σε μια ιστο­σε­λίδα της κυβέρ­νη­σης μπορεί κάποιος να κλείσει ραντε­βού, συχνά μπορεί ακόμη και να επι­λέ­ξει το προ­τι­μώ­μενο εμβόλιο. Στα κέντρα εμβο­λια­σμού η αναμονή είναι σύντομη, σε είκοσι λεπτά έχει τελειώ­σει η δια­δι­κα­σία. Μια μέρα μετά τη δεύτερη δόση μπορεί κανείς να λάβει πιστο­ποι­η­τικό εμβο­λια­σμού. Σύμφωνα με τελευ­ταία στοι­χεία, το ποσοστό των πλήρως εμβο­λια­σμέ­νων είναι περίπου 38%, ακριβώς κάτω από το αντί­στοιχο ποσοστό στη Γερ­μα­νία. Αυτή η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα μπορεί να εκπλήσ­σει για μια χώρα που είναι γνωστή για την διο­γκω­μένη και ανα­πο­τε­λε­σμα­τική γρα­φειο­κρα­τία.”

Όπως παρα­τη­ρεί το Spiegel: “Φυσικά υπάρ­χουν και προ­κλή­σεις (…) Ένας αυξα­νό­με­νος αριθμός πολιτών, παρά τις εκκλή­σεις της κυβέρ­νη­σης και ειδικών, παρα­μέ­νει δύσπι­στος. Στο μεταξύ η κυβέρ­νηση εξε­τά­ζει υπο­χρε­ω­τι­κούς εμβο­λια­σμούς για συγκε­κρι­μέ­νες επαγ­γελ­μα­τι­κές κατη­γο­ρίες, ενώ ταυ­τό­χρονα εκχω­ρού­νται περισ­σό­τε­ρες ελευ­θε­ρίες στους εμβο­λια­σμέ­νους. Το μήνυμα είναι: αν δεν χτιστεί τώρα τοίχος ανοσίας, η Ελλάδα θα χτυ­πη­θεί από το τέταρτο κύμα με κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες”.

Πηγή: Deutsche Welle

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.