Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες όσον αφορά τις τουριστικές κρατήσεις. Ήδη διακρίνεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους για τα νησιά μας και οι τουριστικές κρατήσεις παρουσιάζουν ελαφρά άνοδο.
Η καλή δημοσιότητα γύρω από το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, φαίνεται να λειτουργεί θετικά.
Όπως όμως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ & πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Ντίνα Σβύνου, ακόμη και στην περίπτωση που όλα κυλήσουν με απόλυτη επιτυχία, είναι αδύνατο να υπερβούν οι τουριστικές αφίξεις το 30% των αναμενόμενων αφίξεων υπό κανονικές συνθήκες.
«Οι κρατήσεις δείχνουν κάποια άνοδο. Τίποτε όμως δεν είναι δεδομένο. Αντίθετα, είναι εμφανές ότι η ανασφάλεια επικρατεί σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας. Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Εάν παραμείνουν ανοιχτές οι αγορές και με την προϋπόθεση ότι θα διαχειριστούμε με επιτυχία τα κρούσματα Covid, ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στο 30% των τουριστικών αφίξεων που θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό θα είναι και το ταβάνι.
Δεν είναι εύκολο να υπερβούμε αυτό το ποσοστό! Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις, το καλύτερο δυνατό σενάριο υπαγορεύει ότι δεν θα ξεπεράσουμε το 20%»!
Στο μεταξύ η φόρμα εντοπισμού PLF, την οποία καλούνται να συμπληρώνουν όσοι θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση.
Όσοι δεν τη συμπληρώνουν και συνεπώς δεν μπορούν να επιδείξουν το απαραίτητο barcode κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων (έως και 500 ευρώ). Επιπλέον ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αρνούνται τη μεταφορά επιβατών που δεν έχουν τον κωδικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα. «Είναι μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδος.
Η δυσκολότερη σε όλη την πορεία του κλάδου της ξενοδοχίας. Ε
ίναι μία χρονιά Covid και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Συνεπώς σε ένα τόσο πρωτόγνωρα αντίξοο περιβάλλον καλούμαστε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό, να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.
Αυτή τη στιγμή περίπου το 50% των ξενοδοχείων συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών-εποχικών επιχειρήσεων λειτουργεί. Σταδιακά και όσο τα πράγματα κυλούν ομαλά, το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται», ανέφερε η κα Σβύνου και συμπλήρωσε:
«Υπάρχουν πολλές δυσλειτουργίες οι οποίες προέρχονται από αποφάσεις της τελευταία στιγμής.
Έπρεπε όλες οι παράμετροι του ταξιδιού να είχαν αποσαφηνιστεί έγκαιρα, ώστε να μπορούν όλοι να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στα μέτρα. Οι προθέσεις να επανεκκινηθεί ο τουρισμός και να αυξηθούν οι ροές δεν συνάδουν με τα πρόστιμα στους επισκέπτες που δεν έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF και δεν έχουν λάβει το QR Code.
Υπάρχουν αρκετές άλλες αντίστοιχες δυσλειτουργίες που θα πρέπει να επιλυθούν έτσι ώστε να λειτουργούν όλα απρόσκοπτα και όχι να προσθέτονται προβλήματα».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ