Τοπικές Ειδήσεις

Δεκτή εν μέρει αγωγή από αδικοπραξία εις βάρος λογιστή

Με απόφαση, που έλαβε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έγινε δεκτή εν μέρει αγωγή από αδικοπραξία εις βάρος λογιστή από γνωστή ανώνυμη εταιρεία της Ρόδου.
Το δικαστήριο με την απόφασή του, υποχρεώνει τον λογιστή να καταβάλει στην εταιρεία το ποσό των 67.676,37 ευρώ νομιμότοκα, ενώ κηρύσσει την απόφαση εν μέρει προσωρινώς εκτελεστή για 50.000 ευρώ.
Η ενάγουσα, που εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Σάββα Λυριστή, εκθέτει ότι από το έτος 1996 ανέθεσε στον εναγόμενο την διαχείριση των λογιστικών εργασιών της δίδοντάς του την εντολή και πληρεξουσιότητα να διεκπεραιώνει όλες τις λογιστικές εργασίες της, δηλαδή να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ρόδου, να αποδίδει Φόρους Εισοδήματος, Φόρους Προστιθέμενης Αξίας κλπ, να συντάσσει και καταθέτει Δηλώσεις Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου ενώπιον του Δήμου Ροδίων, να αποδίδει το Δημοτικό Φόρο, να εξοφλεί τη συνδρομή της εταιρείας στο Εμπορικό Επιμελητήριο, να συντάσσει και υποβάλλει τα απαιτούμενα έγγραφα στη Διεύθυνση Εμπορίου (πρακτικά Γ.Σ., ισολογισμούς χρήσης κλπ), καθώς επίσης και να δηλώνει τους εργαζόμενους της επιχείρησης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα και να υπολογίζει και αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της επιχείρησης στο φορέα αυτό, ήτοι στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο εναγόμενος έχει προσφύγει ενώπιον του Αρείου Πάγου αιτούμενος την αναίρεση της από 14 Νοεμβρίου 2017 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Κακουργημάτων, με την οποία καταδικάστηκε για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση από εντολοδόχο αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που έγινε στη Ρόδο από το έτος 2004 έως το έτος 2008 και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως έξι ετών.

Έπειτα από πολλά χρόνια συνεργασίας με την ενάγουσα εταιρεία, καταγγέλθηκε πως υπό την ιδιότητά του ως λογιστής της υπεξαίρεσε κατά το διάστημα από το έτος 2004 έως το έτος 2008 το συνολικό ποσό των 29.549,67 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για εξόφληση υποχρεώσεων της άνω εταιρείας προς το Ι.Κ.Α. και την Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Στην αγωγή της η ενάγουσα αιτείται να αποζημιωθεί με το ποσό των 31.119,85 €, το οποίο της επεβλήθη από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το ποσό των 5.663,47 €, το οποίο της επεβλήθη από τη Δ.Ο.Υ. Ρόδου, με το ποσό των 512 €, το οποίο της επεβλήθη από το Εμπορικό Επιμελητήριο, με το ποσό των 971,39 €, το οποίο της επεβλήθη από το Δήμο Ρόδου, με το ποσό των 2.798,60 €, το οποίο της επεβλήθη από τη Διεύθυνση Εμπορίου, με το ποσό των 24.611,06 €, το οποίο υπεξαιρέθηκε και το ποσό των 50.000 €, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου