Ρεπορτάζ

Εργασίες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με υπογραφή του περιφερειάρχη

Αλλάζει όψη η περιοχή από το λιμάνι της Ακαντιάς μέχρι και την νέα μαρίνα, ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα σημεία της πόλης της Ρόδου και άμεσα ξεκινούν εργασίες για την ανάπλασή της, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020».

Το έργο «Ανάπλαση και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το Λιμάνι Ακαντιάς ως τη Νέα Μαρίνα Ρόδου» με κωδικό ΟΠΣ 5035552 το οποίο με υπογραφή του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που αναμορφώνουν πλήρως την περιοχή.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για τη βιομηχανική περιοχή ΚΟΒΑ, την υπ’ αρ. 1175/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την υποβολή της με αρ. πρωτ. 2/80072/2018 πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με τη με αρ. πρωτ. 1535/12-06-2019 απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, εντάχθηκε η πράξη «Ανάπλαση και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το Λιμάνι Ακαντιάς ως τη Νέα Μαρίνα Ρόδου» με Κωδικό ΟΠΣ 5035552 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020».
Η πράξη, προϋπολογισμού 3.038.400 €, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 31η/07/2020 και ημερομηνία λήξης η 31η /12/2022.
Η παρούσα πράξη αφορά το μέτωπο της πόλης που εκτείνεται από την είσοδο του εμπορικού λιμένα Ακαντιάς ως την σημερινή κεντρική είσοδο της Νέας Μαρίνας, δημιουργώντας ένα περιμετρικό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, με τους απαραιτήτους οδικούς κόμβους και χώρους στάθμευσης.
Αναλυτικότερα προβλέπονται τα παρακάτω:
1. Κατασκευή παραλιακού πεζοδρόμιου- ποδηλατόδρομου από το λιμάνι Ακαντιάς ως την υφιστάμενη είσοδο της Νέας Μαρίνας, συνολικού μήκους περίπου 1.120,00m και συνολικού πλάτους 6,00m με καθιστικά, φύτευση δέντρων, κολωνάκια, κολόνες φωτισμού LED και φωτιστικά δαπέδου.
2. Δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου στην είσοδο – έξοδο του Λιμανιού Ακαντιάς.
3. Δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου στο ύψος της οδού Θ. Κολοκοτρώνη.
4. Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης νότια και δυτικά του κτηρίου των Σφαγείων και κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στο ύψος της εισόδου της Β’ Φάσης της Νέας Μαρίνας.
5. Ανακατασκευή των υφιστάμενων πεζοδρομίων της οδού Αυστραλίας από το ύψος της εισόδου στο Λιμάνι Ακαντιάς ως την συμβολή της με την οδό Μ. Βολονάκη.
6. Εργασίες πρασίνου και δίκτυο άρδευσης πλήρως αυτοματοποιημένο.
7. Σύνδεση του υφιστάμενου οδικού δημοτικού δικτύου με την υφιστάμενη περιμετρική οδό, το παραλιακό πεζοδρόμιο- ποδηλατόδρομο και τους κόμβους.
8. Κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση και δύο σηματοδοτημένες διαβάσεις πεζών, με βάση το σχεδιασμό του οδικού δικτύου.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ένα μήνα πριν από την διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Το θέμα κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου για τη Συνεδρίαση της 28-06-2019 2019 και εγκρίθηκε ομοφώνως.
Το αναφερόμενο θέμα της Δ/νσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης αφορά στην αποδοχή χρηματοδότησης για συγχρηματοδοτούμενο έργο του Δήμου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου