ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιφνιδιασμό για τον εκλογικό νόμο σχεδιάζει το Μαξίμου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μαξίμου

Στο άτυπο, μίνι υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο που συ­γκα­λεί­ται κάθε Δευ­τέ­ρα στο Μα­ξί­μου, ανα­μέ­νε­ται να θέσει ο Πρω­θυ­πουρ­γός τα θέ­μα­τα της πο­λι­τι­κής ατζέ­ντας που θα απα­σχο­λή­σουν την κυ­βέρ­νη­σης τις επό­με­νες 20 ημέ­ρες.

Εκλο­γι­κός νόμος, συ­νταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση και κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των πο­λι­τών θα είναι οι τρεις βα­σι­κοί άξο­νες πάνω στους οποί­ους θα χα­ρα­χθεί η κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή για τον Ιού­λιο χωρίς να λεί­πουν οι ει­ση­γή­σεις για Plan B τόσο για το εκλο­γι­κό σύ­στη­μα που θα ψη­φι­στεί στην βουλή στις 20 Ιου­λί­ου όσο και για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας τα οποία έχει θέσει ψηλά στην κυ­βερ­νη­τι­κή ατζέ­ντα ο Αλέ­ξης Τσί­πρας.

Το Plan B για τον εκλο­γι­κό νόμο

Στο Μα­ξί­μου συ­ζη­τούν ήδη την πι­θα­νό­τη­τα να ενερ­γο­ποι­ή­σουν εναλ­λα­κτι­κό σχέ­διο προ­κει­μέ­νου να βρε­θούν οι 200 βου­λευ­τές για τον εκλο­γι­κό νόμο και να ισχύ­σει από τις επό­με­νες εκλο­γές.

Η πρό­τα­ση της κυ­βέρ­νη­σης για απλή ανα­λο­γι­κή φαί­νε­ται ότι δεν μπο­ρεί να κερ­δί­σει 200 ψή­φους από τα μέλη του κοι­νο­βου­λί­ου και μαζί με την Χρυσή Αυγή φτά­νει τους 197 βου­λευ­τές.

Κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη εκτι­μούν ότι δεν πρό­κει­ται να αυ­ξη­θεί ο αριθ­μός των 197 βου­λευ­τών από μέλη των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών ομά­δων του ΠΑΣΟΚ και του Πο­τα­μιού που προ­έρ­χο­νται από την Αρι­στε­ρά  -όπως ήλ­πι­ζαν στην κυ­βέρ­νη­ση- οι οποί­οι έχουν ξε­κα­θα­ρί­σει ότι θα ακο­λου­θή­σουν τη γραμ­μή των κομ­μά­των τους.

Στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εκτι­μού­σαν ότι στην κόκ­κι­νη ζώνη της υπερ­ψή­φι­σης της απλής ανα­λο­γι­κής κι­νού­νταν οι βου­λευ­τές του Πο­τα­μιού που προ­έρ­χο­νταν από την ΔΗΜΑΡ κ.κ. Σπ. Λυ­κού­δης, Γρ. Ψα­ρια­νός, Κ. Μάρ­κου και Σπ. Δα­νέ­λης ενώ από το ΠΑΣΟΚ συ­ζη­τού­νταν έντο­να το όνομα του Κ. Σκαν­δα­λί­δη και του Δ. Κου­τσού­κου.

Κα­νείς όμως από τους πα­ρα­πά­νω βου­λευ­τές δεν φαί­νε­ται δια­τε­θει­μέ­νος να ψη­φί­σει την πρό­τα­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ παρά τις πιέ­σεις που υφί­στα­νται από κυ­βερ­νη­τι­κά και κομ­μα­τι­κά στε­λέ­χη της Κου­μουν­δού­ρου.

Στο Μα­ξί­μου, συ­ζη­τούν ήδη την πι­θα­νό­τη­τα ενερ­γο­ποί­η­σης ενός Plan B για τον εκλο­γι­κό νόμο προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­στούν 200 θε­τι­κοί ψήφοι στην ψη­φο­φο­ρία της Βου­λής στις 20 Ιου­λί­ου και πα­ράλ­λη­λα να κα­τα­γρα­φεί η διά­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης να προ­βεί σε συμ­βι­βα­σμούς με την αντι­πο­λί­τευ­ση σε θε­σμι­κά ζη­τή­μα­τα.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη ει­ση­γού­νται στον Πρω­θυ­πουρ­γό να αιφ­νι­διά­σει στην συ­ζή­τη­ση για τον εκλο­γι­κό νόμο στην βουλή και να προ­τεί­νει την από­δο­ση μπό­νους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα εάν πιά­σει πο­σο­στό πάνω από 42%.

Οι υπε­ρα­σπι­στές της συ­γκε­κρι­μέ­νης πρό­τα­σης ση­μειώ­νουν ότι από τη μία πλευ­ρά ικα­νο­ποιού­νται οι προ­τά­σεις του ΠΑΣΟΚ και του Πο­τα­μιού, με την κυ­βέρ­νη­ση να εμ­φα­νί­ζε­ται πρό­θυ­μη να συ­νερ­γα­στεί με την αντι­πο­λί­τευ­ση.

Πα­ράλ­λη­λα ο πυ­ρή­νας την κυ­βερ­νη­τι­κής πρό­τα­σης πα­ρα­μέ­νει η απλή ανα­λο­γι­κή καθώς εκτι­μά­ται ότι πο­σο­στά της τάξης του 40% είναι άπια­στο όνει­ρο για τα κόμ­μα­τα εξου­σί­ας.

Οι ίδιοι κύ­κλοι υπο­στη­ρί­ζουν πως οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα ήταν θε­τι­κοί σε μία τέ­τοια εξέ­λι­ξη καθώς στο εσω­τε­ρι­κό της Κ.Ο ανα­πτύσ­σε­ται έντο­νη κρι­τι­κή για την απλή ανα­λο­γι­κή πα­ρα­τη­ρώ­ντας ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με τα απο­τε­λέ­σμα­τα του πε­ρα­σμέ­νου Σε­πτεμ­βρί­ου θα έπρε­πε να συ­νερ­γα­στεί με τρία κόμ­μα­τα για να σχη­μα­τί­σει κυ­βέρ­νη­ση ενώ δεν θα έθε­ταν σε αμ­φι­σβή­τη­ση την προ­σπά­θεια του Αλέξη Τσί­πρα να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει έναν έντι­μο πο­λι­τι­κό συμ­βι­βα­σμό με τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης.

Η συ­ζή­τη­ση για δη­μο­ψή­φι­σμα για τη Συ­νταγ­μα­τι­κή Ανα­θε­ώ­ρη­ση

Στις 24 Ιου­λί­ου θα ανα­κοι­νώ­σει ο Πρω­θυ­πουρ­γός την πρό­τα­ση της κυ­βέρ­νη­σης για την Συ­νταγ­μα­τι­κή Ανα­θε­ώ­ρη­ση. Το Μα­ξί­μου θα επι­διώ­ξει την μέ­γι­στη δυ­να­τή συ­ναί­νε­ση σε ζη­τή­μα­τα όπως για πα­ρά­δειγ­μα, η αλ­λα­γή του νόμου περί ευ­θύ­νης υπουρ­γών στην οποία συμ­φω­νούν όλα τα κόμ­μα­τα.

Η κυ­βέρ­νη­ση θα κι­νη­θεί όπως και στον εκλο­γι­κό νόμο με τη λο­γι­κή του μέσου όρου ανα­ζη­τώ­ντας τη συμ­φω­νία όλων των κομ­μά­των σε το­μείς όπου θα επι­διω­χθεί η αλ­λα­γή του Συ­ντάγ­μα­τος.

Στο κυ­βερ­νη­τι­κό στρα­τό­πε­δο πα­ρα­μέ­νει ισχυ­ρή η άποψη ότι πρέ­πει να γίνει συμ­βου­λευ­τι­κό δη­μο­ψή­φι­σμα για τα θέ­μα­τα που υπάρ­χουν ση­μα­ντι­κές δια­φω­νί­ες με τα άλλα κόμ­μα­τα όπως η εκλο­γή του ΠτΔ από τον λαό, τα ιδιω­τι­κά πα­νε­πι­στή­μια ή η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του νερού και των δι­κτύ­ων.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτι­μά­ται από κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη ότι θα στρι­μω­χτεί ο Κυρ. Μη­τσο­τά­κης στα …σκοι­νιά αφού έχει τα­χθεί κατά της εκλο­γής ΠτΔ από τον λαό ενώ στην αντί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση κι­νεί­ται η Κα­ρα­μαν­λι­κή πτέ­ρυ­γα.

Η κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα του πο­λί­τη – Αλε­ξιά­δης, Πε­τρό­που­λος και Φω­τί­ου στο στό­χα­στρο του Μα­ξί­μου

Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας έχει θέσει ως στόχο πρώ­της προ­τε­ραιό­τη­τας την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας και σε αυτό το πλαί­σιο έχει ζη­τή­σει από τους υπουρ­γούς Διοι­κη­τι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης και Ανά­πτυ­ξης να επι­σπεύ­σουν τα νο­μο­σχέ­δια για την επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών αδειο­δό­τη­σης επι­χει­ρή­σε­ων και την πά­τα­ξη της γρα­φειο­κρα­τί­ας.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες στο Μ. Μα­ξί­μου επι­κρα­τεί εκνευ­ρι­σμός με δη­λώ­σεις ή ενέρ­γειες υπουρ­γών που εκ­θέ­τουν τον Πρω­θυ­πουρ­γό, όπως για πα­ρά­δειγ­μα ο υφυ­πουρ­γός Ερ­γα­σί­ας Τ. Πε­τρό­που­λος για το ΕΚΑΣ και την επι­λο­γή να κα­τα­τε­θεί ξε­χω­ρι­στά η κύρια σύ­ντα­ξη με την επι­κου­ρι­κή που προ­κά­λε­σε αλα­λούμ στους συ­ντα­ξιού­χους.

Στην ίδια κα­τη­γο­ρία εντάσ­σε­ται και η αν. υπουρ­γός Ερ­γα­σί­ας Θ. Φω­τί­ου η οποία δή­λω­σε πως ήταν γνω­στό ότι το ΕΚΑΣ θα κό­βο­νταν ενώ και ο αν. υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Τρ. Αλε­ξιά­δης έχει προ­κα­λέ­σει ανα­στά­τω­ση με τις δό­σεις του ΕΝΦΙΑ. Σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις κυ­βερ­νη­τι­κών στε­λε­χών και οι τρεις θέ­τουν υπο­ψη­φιό­τη­τα για τον επερ­χό­με­νο ανα­σχη­μα­τι­σμό του Φθι­νο­πώ­ρου.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.