Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η αγωγή 5 Τηλιακών κατά ιδιοκτήτη σκάφους στο οποίο βρέθηκαν δύο δολοφονημένοι αλλοδαποί

Mε την υπ΄ αρίθμ. 178/2020 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου που εκδόθηκε χθες απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό η αγωγή που άσκησαν 5 κάτοικοι της Τήλου κατά του Zaid Ai Surairi, κατοίκου Σαουδικής Αραβίας, πλοιοκτήτη του Θ/Γ ιστιοφόρου σκάφους «GHAREEB» στο οποίο βρέθηκαν δολοφονημένοι δύο αλλοδαποί στο ακριτικό νησί.
Οι κκ Μιχαήλ Χατζηφούντας, Ιωάννης Ροδίτης, Αντ. Καμμάς, Ιωάννης Χατζηφούντας και Εμμανουήλ Χατζηφούντας, κάτοικοι Tήλου, διεκδικούσαν συγκεκριμένα χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 899.998 ευρώ.
Την 26η Οκτωβρίου 2007 και περί ώρα 08:20 π.μ., ο πρώτος εξ’ αυτών, ενώ επέστρεφε από ψάρεμα, βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας «Πρασούρα» πλησίον της Τήλου με το αλιευτικό σκάφος του «ΒΑΣΙΛΙΚΗ» Σ.Ρ. 590, νηολογίου Ρόδου. Στο σκάφος επέβαινε και ο Ιωάννης Ροδίτης.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς με μεγάλο κυματισμό.
Την προαναφερθείσα ώρα είδε ένα ιστιοφόρο σκάφος κοντά στη νησίδα Πρασούρα, που, όμως, λόγω του έντονου κυματισμού κτυπούσε στα βράχια με την πλώρη του με σοβαρό κίνδυνο να βλαφθεί ανεπανόρθωτα και να βουλιάξει, αφού ήδη είχε μέσα νερά, όπως φαίνονταν από τη κλίση που είχε.
Αμέσως οδήγησε το σκάφος του προς το σκάφος που κινδύνευε, και άρχισε να φωνάζει καθώς πλησίαζε, για να γνωστοποιήσει στους επιβαίνοντες ότι ερχόταν προς βοήθειά τους.
Έχοντας πλησιάσει, χωρίς να παίρνει απάντηση και μη βλέποντας κάποια κίνηση πάνω στο σκάφος, αποφάσισε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο, παρά τον έντονο κυματισμό και τον κίνδυνο να πάθει ζημιά το δικό του σκάφος, είτε συγκρουόμενο με το κινδυνεύον σκάφος, είτε προσκρούον στα βράχια της νησίδας.
Τότε είδε στο πίσω κατάστρωμα της θαλαμηγού έναν ακίνητο άνθρωπο, μισοσκεπασμένο, που φαινόταν νεκρός.
Κάλεσε αμέσως το Λιμεναρχείο Τήλου και ανέφερε το γεγονός.
Από το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε μέσο για να μεταβούν στο σημείο και του ζήτησαν να μεταβεί αμέσως στο λιμάνι των Λιβαδίων, για να παραλάβει τους αξιωματικούς του Λιμενικού και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί το χειρότερο, ήτοι, η βύθιση του σκάφους, μέχρι να έλθει λιμενικό σκάφος από την Κω.
Τότε, και περί ώρα 11:15, ειδοποίησε τηλεφωνικά και τον Καμμά, αλιέα, να μεταβεί προς βοήθεια αλλά και τα αδέλφια του.
O πρώτος και ο τρίτος ανέβηκαν στη θαλαμηγό και έδεσαν δύο κάβους (σχοινιά) στα βράχια, έναν από την πλώρη και έναν από την πρύμνη, ώστε να ακινητοποιηθεί και να σταματήσει να κτυπά με την ορμή του κύματος στα βράχια. Στη θαλαμηγό βρήκαν και δεύτερο πτώμα.
Oι κάτοικοι της Tήλου επισημαίνουν ότι η διάσωση του σκάφους οφείλεται στους ίδιους και επειδή η αξία αυτού ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ λόγω των κινδύνων που διέτρεξαν, των δαπανών διασώσεως και των καυσίμων αξιώνουν την εν λόγω αποζημίωση.
Υπενθυμίζουμε ότι οι επίπονες προσπάθειες των Eλληνικών Aρχών για την σύλληψη στο αεροδρόμιο της Kωνσταντινούπολης του κατηγορούμενου για την ως άνω ανθρωποκτονία Elardo Vicente Guardianna, 51 ετών, υπηκόου Φιλιππίνων, απέτυχαν. Παρότι για το ζήτημα υπήρξε παρέμβαση της Interpol οι Tουρκικές αρχές έδειξαν απροθυμία να συνεργαστούν για την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του δράστη.
O 51χρονος καταζητούμενος βρισκόταν στην Kωνσταντινούπολη και επρόκειτο να ταξιδέψει την 20η Nοεμβρίου 2007 με πτήση της Emirat Air Lines για Dubai και στη συνέχεια για τη Mανίλα.
Στον 51χρονο αποδίδεται η δολοφονία των Mauro Mari, Iταλού υπηκόου, 53 ετών κυβερνήτη του σκάφους και Corre Cecilio JR Varientos, 44 ετών μέλους του πληρώματος.
Σύμφωνα με την αυτοψία του ιατροδικαστή κ. Γ. Φούντου, τα πτώματα έφεραν πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο πιθανότατα μαχαίρι.
Οι δολοφονίες, όπως εκτιμήθηκε, διεπράχθησαν τουλάχιστον 10 με 12 ώρες πριν την ανεύρεση του σκάφους με πιθανότερη ώρα την 22:00 της 25ης Οκτωβρίου 2007.
Εν πάση περιπτώσει το δικαστήριο έκρινε ότι οι ένδικες αξιώσεις των 5 κατοίκων της Τήλου υπέπεσαν στη διετή παραγραφή που προβλέπεται για την επιθαλάσσια αρωγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου