Σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες, πρώτη μέρα της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου, οι δάσκαλοι της περιοχής μας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Ντέντας δήλωσε τα εξής:
«Η σημερινή κινητοποίηση έχει να κάνει με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση –με το οποίο διαφωνούμε διότι έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις. Κατ’ αρχήν ως προς την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (από 22 σε 25) ως προς την αύξηση των μαθητών του ελάχιστου αριθμού στους 15 για την λειτουργία ενός τμήματος σε 7θέσια και άνω δημοτικά σχολεία –πράγματα που δεν θα βελτιώσουν την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, την στιγμή που στις μεγαλύτερες αίθουσες των δημοτικών δεν χωρούν 15 μαθητές πώς θα στριμωχτούν περισσότερα παιδιά και μάλιστα με τον φόβο της πανδημίας του κορωνοϊού;
Επίσης έχουμε να κάνουμε με την προσπάθεια ‘σχολειοποίησης’ του νηπιαγωγείου με την εισαγωγή νέων αντικειμένων, όπως η διδασκαλία των αγγλικών (έστω σε πειραματικό στάδιο) την στιγμή που όλοι οι ειδικοί είναι αντίθετοι με αυτό.
Είναι τελείως αντιπαιδαγωγικό να προσπαθήσεις να εισάγεις τέτοια αντικείμενα από το νηπιαγωγείο. Πρέπει να ακούσεις τους ειδικούς, όπως και στην Υγεία», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αναπληρωτών που ενδεχομένως να αρνηθούν τους διορισμούς τους και να κινδυνεύουν με συνέπειες.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου χαιρετίζει τις μαζικές και δυναμικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Κινητοποιήσεις που εκφράζουν:
• το αίτημα για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου που πλήττει ανεπανόρθωτα τη δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.
• την απαίτηση για κατάργηση της τροπολογίας και τη μη εφαρμογή των ρυθμίσεών της για την αντιπαιδαγωγική ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα έδωσαν για μια ακόμη φορά ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και στην κυβέρνηση που αδιάλλακτη και με παντελή περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τις ανεξάρτητες αρχές και στον θεσμικό διάλογο πορεύεται ενάντια σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Για ακόμη μια φορά Κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας έδειξαν ξεκάθαρα τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο έχουν αποφασίσει να ασκούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, στρέφοντας εναντίον της όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά τους γονείς των μαθητών μας και συνολικά την κοινωνία.
Τόσο το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, όσο και η τροπολογία αποτελούν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης της πανδημίας με επιδίωξη να συνεχιστούν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές σε βάρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών.
Απέναντι σε αυτά τα σχέδια έχουμε κοινωνικό χρέος, μαζί με όλη την κοινωνία στο πλευρό μας να αντιδράσουμε και να παλέψουμε ώστε να αποσυρθούν όλες οι προσπάθειες χειροτέρευσης των όρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της παραπέρα απαξίωσης του Δημόσιου Σχολείου.
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα καταδικάζει και αντιστρατεύεται το άκρως νεοφιλελεύθερο και αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της παιδαγωγικής διαδικασίας σε μια μονοδιάστατη μετάδοση πληροφοριών. Δε θα επιτρέψουμε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, κατηγοριοποιήσεις σχολικών μονάδων, τις μαζικές μετακινήσεις μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες, τους επιχειρηματίες στα σχολεία, την αντιδραστική αξιολόγηση. Θα αντισταθούμε και θα αντιδράσουμε στην προσαρμογή του αναλυτικού και ωρολόγιου προγράμματος σε δείκτες και κατευθύνσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ολόπλευρη μόρφωση και τις κοινωνικές ανάγκες. Δε θα επιτρέψουμε την, ενάντια σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Δε θα ανεχτούμε και θα ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια δημιουργίας Οργουελικού περιβάλλοντος στα σχολεία μας και μετατροπής της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο.
Απαιτούμε να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ το απαράδεκτο, αντιεκπαιδευτικό και επιθετικό προς τη δημόσια εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, πολυνομοσχέδιο.
Να καταργήσει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας τη (ν)τροπολογία που μετατρέπει τη διδασκαλία σε τηλεοπτική παράσταση και βάζει στις τάξεις μας τον Μεγάλο Αδελφό.
ΟΧΙ στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα
ΟΧΙ στις τιμωρητικές διατάξεις για τους αναπληρωτές
Μόνιμοι διορισμοί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!!
Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων
Στήριξη του δημόσιου σχολείου
Αύξηση των δαπανών για την παιδεία

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ