Ειδήσεις

Καμπάνα 100 εκατ. στο ελληνικό κράτος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με επιστολή της προς τις εισαγγελίες της χώρας με αφορμή τις καταδίκες του ελληνικού Δημοσίου για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Τα πρόστιμα, ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία και αφορούν παραβίαση της Κοινοτικής  Νομοθεσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς και παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).

Αυτές οι αποφάσεις οδήγησαν την Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να επισημάνει στις Εισαγγελίες της χώρας, πως αν και τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση απαγορεύονται τόσο από το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο “δυστυχώς η εν λόγω απαγόρευση δεν τηρείται στην πράξη” για αυτό ζήτησε “ιδιαίτερη προσοχή τόσο κατά το προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης των υποθέσεων κακομεταχείρισης ατόμων που τελούν υπό κράτηση, όσο και κατά την εκδίκασή τους”, όχι μόνο λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης από τα πρόστιμα στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά γιατί “θέτει και τη χώρα υπό καθεστώς σχετικής επιτήρησης”.

Τα σκουπίδια
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, και με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, είναι οι  παράνομες χωματερές, ο “λογαριασμός” για τις οποίες ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα μηνυτήρια αναφορά που επικαλείται η  Realnews, από ορκωτό λογιστή  αποκλειστικοί  υπεύθυνοι για τα εν λόγω πρόστιμα είναι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες κατά των οποίων “θα έπρεπε να έχουν ασκηθεί διώξεις και να τους έχουν καταλογιστεί τα σχετικά ποσά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις λοιπές Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές”.

Σε όσους ευθύνονται για τις παραβιάσεις
Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ζητά  να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες των εν λόγω Αρχών και ιδίως των Διοικήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και  των Σωμάτων Επιθεώρησης της Δημόσιας Διοίκησης που θα έπρεπε κατά αυτόν να καταλογίσουν “ως όφειλαν όλα τα σχετικά ποσά σε όσους ευθύνονται για τις παραβιάσεις”.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει  “ποτέ οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν παρείχαν την εξουσιοδότηση ή άλλης μορφής εντολή για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, στα εκάστοτε πολιτικά και μη πρόσωπα και τους υπό αυτών Δημοσίους Υπαλλήλους και Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου, άρα λοιπόν για ποιο λόγο θα πρέπει ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με τα σχετικά ποσά. Εκτός των άλλων ο καταλογισμός των προστίμων στους υπευθύνους θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε μελλοντικές προσπάθειες παραβιάσεων προς ωφέλεια της χώρας”, καταλήγει στην αναφορά του.

πηγή capital.gr

Του Παναγιώτη Στάθη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου