Ειδήσεις

Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων προσελκύει αγοραστές εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Οι αγορές πολυτελούς και εξοχικής κατοικίας της Ρόδου βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης. Μετά τις έντονες διακυμάνσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων εξαιτίας της κρίσης της ευρωζώνης, η Engel & Völkers καταγράφει από το 2013 ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για μοναδικού χαρακτήρα ακίνητα.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, το επίπεδο των τιμών αυξάνεται αισθητά. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πέτρα, Διαχειριστή της Engel & Völkers Ρόδου «τη χρονιά που πέρασε καταφέραμε τιμές-ρεκόρ με 13.000 ευρώ περίπου ανά τετραγωνικό μέτρο.»

Η Engel & Völkers αποδίδει την ανάκαμψη της αγοράς στη γενικότερη παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω της αστάθειας στις τιμές των μετοχών και επομένως στην επιθυμία πολλών να επενδύσουν σε σταθερές αντικειμενικές αξίες. Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014, ευνοεί αυτήν την εξέλιξη. «Για τα κορυφαία ακίνητα σε περιζήτητες περιοχές καταγράψαμε αύξηση 30% στους ενδιαφερόμενους αγοραστές» συμπληρώνει ο κ. Πέτρας. Ωστόσο, η προσφορά ακινήτων υψηλής αξίας στο νησί του Ήλιου είναι περιορισμένη.

Όπως εξηγεί ο κ. Πέτρας: «η αγορά κατοικίας της Ρόδου εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από χαμηλό ρυθμό ανέγερσης νέων κατοικιών, κατάσταση η οποία αρχίζει μόλις το 2013 να παρουσιάζει βελτίωση». Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η εκ των πραγμάτων περιορισμένη προσφορά πολυτελών ακινήτων σε καλές και πολύ καλές τοποθεσίες του νησιού.

Όσο για τους αγοραστές εξοχικών ή πολυτελών κατοικιών, αυτοί είναι ως επί το πλείστον εύποροι ξένοι ή Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι συχνά αποκτούν τα ακίνητα χωρίς ή με μικρή μόνο συμμετοχή ξένων κεφαλαίων.

Οι αγοραστές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για ελκυστικές επενδύσεις

Μεταξύ των ξένων αγοραστών διεθνώς, τα πρωτεία στην αγορά κατέχουν σήμερα οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί, οι Βέλγοι, καθώς και αγοραστές από χώρες εκτός ΕΕ. Αγοράζοντας ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ, οι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ λαμβάνουν πενταετή άδεια διαμονής, με δυνατότητα συνεχούς ανανέωσής της.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρα αναμένεται ως εκ τούτου τόνωση της ζήτησης ιδιαίτερα από χώρες της Μέσης Ανατολής και από τη Ρωσία. Δεδομένης της υψηλότερης ζήτησης κατά τους προηγούμενους μήνες και της αύξησης του αριθμού των πωλήσεων, ο ειδικός της Engel & Völkers εκτιμά ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014. Προσθέτει μάλιστα ότι «τα ακίνητα στην Ελλάδα αναδεικνύονται και πάλι σε καλή επενδυτική ευκαιρία, καθώς μετά το ιστορικό χαμηλό στις τιμές των ακινήτων, οι αγοραστές διαβλέπουν υψηλό περιθώριο υπεραξίας».

Οι πλέον περιζήτητες τοποθεσίες εξοχικών κατοικιών είναι η Λίνδος και η περιοχή που εκτείνεται από τους Πεύκους ως τα Βλυχά, καθώς και από τα ανατολικά παράλια του νησιού μέχρι το νότιο τμήμα του. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται σε πρώτης τάξης παραθαλάσσια ακίνητα με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα ή με μοναδική θέα. Εξίσου δημοφιλή ακίνητα είναι οι βίλες, οι κατοικίες ανεξαρτήτως εμβαδού σε ελκυστικές τοποθεσίες, τα παραδοσιακά καπετανέικα, αλλά και τα διαμερίσματα και τα ρετιρέ σε αστικές περιοχές. Η τάση ευνοεί τις μεγαλύτερες κατοικίες πολυτελούς κατασκευής, με τρία ή περισσότερα υπνοδωμάτια. Για διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στους παρακάτω συνεργάτες:
ENGEL & VÖLKERS ΡΟΔΟΥ
Γεώργιος Πέτρας
Αμμοχώστου 18
85100, Ρόδος
Τηλ.: 22410-79410
Georg.Petras@engelvoelkers.com
ENGEL & VÖLKERS AG
Bettina Prinzessin Wittgenstein
Director Global Corporate Communication
Stadthausbrücke 5
20355, Hamburg
Γερμανία
Τηλέφωνο: +49-040-36 13 11 20
Bettina.Wittgenstein@engelvoelkers.com

Η Engel & Völkers

Η Engel & Völkers είναι μια ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της παροχής υπηρεσιών μεσιτείας εκλεκτών κατοικιών, εμπορικής στέγης και πολυτελών σκαφών αναψυχής. Με το σύστημα αδειοδοτήσεων που εφαρμόζει, η Engel & Völkers είναι η μόνη γερμανική εταιρεία μεταξύ των 100 κορυφαίων δικαιοπαρόχων (franchise) παγκοσμίως.*

Με 520 περίπου καταστήματα στον κλάδο των ακινήτων αξίας και 50 μεσιτικά γραφεία για επαγγελματίες που αναζητούν επαγγελματική στέγη, χώρους λιανικής και βιομηχανικής χρήσης, επενδυτικά ακίνητα, κατοικίες και εμπορικά καταστήματα, καθώς και χαρτοφυλάκια ακινήτων, οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές-πελάτες έχουν στη διάθεσή τους ένα επαγγελματικό φάσμα υπηρεσιών. Η συμβουλευτική, η εκμίσθωση, η πώληση και οι αξιολογήσεις γύρω από τις εμπορικές συναλλαγές ακινήτων συνθέτουν τις βασικές δεξιότητες των 4.600 περίπου εργαζομένων.

Σήμερα η Engel & Völkers έχει παρουσία σε 38 χώρες στις πέντε ηπείρους. Βασικά συστατικά της επιτυχίας είναι η εντατική εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μέσω της μεσιτικής ακαδημίας της εταιρείας καθώς και η υψηλού επιπέδου διασφάλιση ποιότητας της συστηματικά δομημένης παροχής υπηρεσιών.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Παρακολούθηση των Εμπορικών Σημάτων των Παρόχων Μεσιτικών Υπηρεσιών (EUGIMB) βράβευσε το 2012 την Engel & Völkers ως το πολυτιμότερο γερμανικό εμπορικό σήμα στην κατηγορία «Μεσίτης Ακινήτων».
* Πηγή: Franchise Direct “Top 100 Global Franchises Ranking 2011”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου