ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση οι γονείς για το MIS-C

news room 2 λεπτά ανάγνωση
παιδί ιός

Την προσοχή των γονιών για συμ­πτώ­ματα που ενδε­χο­μέ­νως εμφα­νί­σουν τα παιδιά και μπορεί να οφεί­λο­νται στο πολυ­συ­στη­μα­τικό φλεγ­μο­νώ­δες σύν­δρομο λόγω COVID-19 (MIS-C) και το οποίο συνήθως εμφα­νί­ζε­ται 4-6 εβδο­μά­δες μετά τη νόσηση από κορω­νοϊό, εφι­στούν οι ειδικοί επι­στή­μο­νες. Οπως τόνισε χθες η καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής – Λοι­μω­ξιο­λο­γίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπα­ευαγ­γέ­λου, σε περί­πτωση που ένα παιδί το οποίο έχει περάσει πρό­σφατα Covid-19 εμφα­νί­σει υψηλό πυρετό, οι γονείς θα πρέπει να απευ­θυν­θούν άμεσα στον παι­δί­α­τρο.

Όπως κατέ­δειξε μελέτη υπό την καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής Μαρία Τσολιά, στη χώρα μας έως το τέλος του 2021 είχαν νοση­λευ­θεί 119 παιδιά με το συγκε­κρι­μένο σύν­δρομο, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα κύρια συμ­πτώ­ματα που εμφά­νι­σαν ήταν πυρετός, γαστρε­ντε­ρική δια­τα­ραχή και εξαν­θή­ματα, ενώ σημα­ντικό ποσοστό αυτών εμφά­νισε μυο­καρ­δί­τιδα και άλλες επι­πλο­κές της καρδιάς. Δύο στα δέκα παιδιά χρειά­στηκε να νοση­λευ­θούν σε ΜΕΘ. Οι ειδικοί επι­στή­μο­νες, όπως ανέφερε η κ. Παπα­ευαγ­γέ­λου, ανα­μέ­νουν να υπάρ­ξουν και άλλα περι­στα­τικά που θα αφορούν το συγκε­κρι­μένο σύν­δρομο, ως απο­τέ­λε­σμα του πολύ υψηλού κύματος του στε­λέ­χους «Ομικρον», που κορυ­φώ­θηκε πριν από οκτώ εβδο­μά­δες.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που παρέ­θε­σαν χθες η κ. Παπα­ευαγ­γέ­λου, η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επί­κου­ρος καθη­γη­τής Επι­δη­μιο­λο­γίας Γκίκας Μαγιορ­κί­νης, στη χώρα μας η παν­δη­μία έχει στα­θε­ρο­ποι­η­θεί σε υψηλό επίπεδο, με εκτε­τα­μένη δια­σπορά του ιού και το 1,5% του πλη­θυ­σμού σήμερα να  απο­τε­λεί ενεργό κρούσμα. Παρα­τη­ρεί­ται μία αργή απο­κλι­μά­κωση των δεικτών η οποία ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί. Σύμφωνα με τα μαθη­μα­τικά μοντέλα, προ­βλέ­πε­ται τις επό­με­νες 15 ημέρες ο αριθμός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων να μειωθεί στους 450. Χθες ανα­κοι­νώ­θη­καν 19.154 νέα κρού­σματα της COVID-19 και 93 επι­πλέον θάνατοι ασθενών, ενώ 516 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Επίσης την τελευ­ταία εβδο­μάδα εντο­πί­στη­καν επι­πλέον 29 περι­στα­τικά της υπο­πα­ραλ­λα­γής «Ομικρον-2».

Η κ. Γκάγκα ανα­φέρ­θηκε στην εξέλιξη του προ­γράμ­μα­τος διά­θε­σης των αντι­ι­ι­κών χαπιών σε ασθε­νείς που δια­τρέ­χουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Εως χθες είχαν υπο­βλη­θεί 1.436 αιτή­σεις, εκ των οποίων μόλις 19 είχαν απορ­ρι­φθεί. Η υπουρ­γός τόνισε την ανάγκη η αίτηση να υπο­βάλ­λε­ται όσο γίνεται νωρί­τερα –εντός τριών ημερών– από την έναρξη των συμ­πτω­μά­των, ώστε να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία και να φτάσει εγκαί­ρως η θερα­πεία στον ασθενή. Σημειώ­νε­ται ότι το όριο για την έναρξη της θερα­πείας ώστε αυτή να έχει απο­τε­λέ­σματα είναι οι πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμ­πτω­μά­των.

Τέλος, οι ειδικοί ανα­φέρ­θη­καν στο ενδε­χό­μενο χαλά­ρω­σης των μέτρων, σημειώ­νο­ντας ότι αν και συζη­τεί­ται από την επι­τροπή, συνε­χί­ζει να προ­βλη­μα­τί­ζει το υψηλό επι­δη­μιο­λο­γικό φορτίο, η συνε­χι­ζό­μενη πίεση στο ΕΣΥ και μία δια­φαι­νό­μενη μετα­κί­νηση των νέων δια­γνώ­σεων σε άτομα μεγα­λύ­τε­ρης ηλικίας. Η κ. Παπα­ευαγ­γέ­λου επε­σή­μανε ότι «στα­διακά περνάμε σε μία φάση όπου θα πρέπει να μάθουμε να συνυ­πάρ­χουμε με τον ιό, ο οποίος θα κυκλο­φο­ρεί ανάμεσά μας και όπου ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις απο­φά­σεις του σχετικά με το πόσο απο­δέ­χε­ται την έκθεσή του σε αυτόν».

Πηγή kathimerini.gr

#Κορωνοϊός#MISC#Παιδιά

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.