Ειδήσεις

Παραδοχή περί «δυσβάσταχτων όρων» στο 3ο μνημόνιο και «πυρά» σε Βαρουφάκη, στο κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Τον απολογισμό της περιόδου 2012 -2019 περιλαμβάνει το κείμενο απολογισμού, έκτασης 80 σελίδων, που συζητείται σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Το κείμενο συντάχθηκε από τους Γιάννη Δραγασάκη, Αριστείδη Μπαλτά, και Θοδωρή Δρίτσα.
Με άλλα λόγια η αποτίμηση πιάνει όχι μόνο την περίοδο της διακυβέρνησης αλλά και της προετοιμασίας, από την εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ ο απολογισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτοκριτική για τις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου, το 3ο μνημόνιο ενώ ασκείται έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Για πρώτη φορά επισημαίνεται ότι ο επώδυνος συμβιβασμός του Ιουλίου του 2015 οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο «με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό», παραδοχή που εξισορροπείται στη συνέχεια με την υπογράμμιση «αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα».
Αναλυτικά η συγκεκριμένη αναφορά έχει ως εξής: «η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα».
Το σχέδιο απολογισμού επιρρίπτει επίσης, «ιδιάζουσα ευθύνη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Γιάνη Βαρουφάκη για την διαπραγματευτική τακτική του πρώτου 6μηνου.
Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ στο κείμενο αναφέρεται ότι «υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί «τάξης και ασφάλειας», όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων».
Εγκρίθηκε το κείμενο ως βάση συζήτησης
Σύμφωνα με κομματικές πηγές κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ εγκρίθηκε ως βάση συζήτησης εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββατοκύριακου το κείμενο του απολογισμού για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που προχωρά σε πλήρη αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας, συζητώντας ανοιχτά και δημοκρατικά τα επιτεύγματα, τις ιστορικές κατακτήσεις αλλά με ειλικρίνεια και τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες.
Το κείμενο του απολογισμού, αφού εμπλουτιστεί μέσα από ευρύ διάλογο στην Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελέσει ένα από τα κείμενα συζήτησης κατά τον προσυνεδριακό διάλογο στις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ήττα στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές το κείμενο αναγνωρίζει «ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων».
Στο ερώτημα τι πετύχαμε για την Αριστερά στην Ελλάδα, στο κείμενο απολογισμού τονίζεται ότι «σπάσαμε το ταμπού ότι δήθεν η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει κι ότι είναι αποκλειστικά δύναμη διαμαρτυρίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου