Ειδήσεις

Ψήφισμα κατά της λιτότητας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την Ελλάδα

Την αναθεώρηση των μέτρων που κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης, του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος απεργίας, ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ψήφισμα που υιοθέτησε.

Σύμφωνα με το ψήφισμα διαπιστώνεται σημαντική υποχώρηση της προστασίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας. Μεταξύ άλλων σημειώνονται η κατάργηση της καθολικής ισχύος των κατωτάτων ορίων προστασίας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επέκτασης των ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας αλλά και η αποδυνάμωση της κλαδικής διαπραγμάτευσης και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Ακόμη, επισημαίνεται η υποχρέωση για ουσιαστική προστασία των εν λόγω δικαιωμάτων, λόγω της δέσμευσης των κρατών μελών από θεμελιώδεις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμφωνίες που τα προβλέπουν, όπως τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα οι επιπτώσεις του περιορισμού αυτών των δικαιωμάτων αυξάνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες αλλά και περιορίζουν και την ίδια τη δημοκρατία. Για όλα τα παραπάνω το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά «την αναθεώρηση των μέτρων που επέβαλαν περιορισμούς στα δικαιώματα αυτά, τονίζοντας ότι η επένδυση στα κοινωνικά δικαιώματα είναι επένδυση στο μέλλον».

Χαιρετίζει την απόφαση η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την έκδοση του Ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μνημονιακά μέτρα και τον ρόλο της τρόικας.

Όπως σημειώνει «το ψήφισμα που αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μετά τις προσφυγές της σε ευρωπαϊκά και διεθνή ελεγκτικά όργανα από το 2010 και μετά κατά των μέτρων φίμωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ατομικών και συλλογικών, είναι καταπέλτης, καθώς κρίνει αναγκαία την αναθεώρηση των μέτρων που κατάργησαν εργασιακά δικαιώματα και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης, του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος απεργίας».

ΑΜΠΕ/ tvxs.gr/