Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: «Ο κ. Κόκκινος έθεσεν εαυτόν εκτός παρατάξεως»

Σε φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη Ρόδο και τα άλλα νησιά αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης μεγάλωσε ταυτόχρονα ακόμη περισσότερο το χάσμα που τον χωρίζει από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου αφού δήλωσε πως ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με τη συμπεριφορά του ετέθη εκτός παρατάξεως.
Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κ. Κόκκινου που απάντησε με γραπτή ανακοίνωση η οποία δημοσιεύεται στη συνέχεια.
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε χθες πως αναρτήθηκε ήδη στο διαδίκτυο για διαβούλευση ολοκληρωμένο το σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος που σχετίζεται με τους τσιγγάνους.
Στο πλαίσιο του σχεδίου θα διατεθούν πόροι από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να εκμισθωθούν 50 με 60 κατοικίες για την στέγαση των τσιγγάνων στη Ρόδο και στην Κω. Θα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις που θα αποσκοπούν στην ένταξη των Ρομ στην κοινωνία.
Στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει βούληση για να υλοποιηθεί το σχέδιο, τότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των τσιγγάνων σε χώρους που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι συνυφασμένη με τους πόρους που θα εισρεύσουν από το ΕΣΠΑ. Η αποτυχία του εγχειρήματος δηλαδή θα έχει σημαντικές οικονομικές απώλειες.
«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους τσιγγάνους αφορά όλη την κοινωνία και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σωστά. Από σήμερα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης το οποίο εκπονήθηκε από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, τη μονάδα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ. Στόχος είναι να δοθεί λύση που να ακολουθεί όλους τους κανόνες σε μια πολιτεία που σέβεται τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως η διαβούλευση για το σχέδιο αυτό θα διαρκέσει δέκα ημέρες.
«Ζητάμε να μετάσχουν στη διαβούλευση πολίτες, φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ρόδο και Κω. Στόχος είναι η εγκατάσταση των τσιγγάνων σε σπίτια και η ενσωμάτωσηήτους στο κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό η ευρωπαϊκή επιτροπή θα χρηματοδοτήσει για πέντε χρόνια την μίσθωση των κατοικιών. Το ποσό που θα διατεθεί θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Αν δεν προχωρήσει αυτό το σχέδιο είναι επιβεβλημένο να βρεθεί χώρος για να μείνουν οι Ρομ. Αν δεν προχωρήσει το σχέδιο διαχείρισης του συγκεκριμένου προγράμματος κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς πόρους από το ΕΣΠΑ. Θέλω να πιστεύω ότι οι αυτοδιοικητικοί με υπευθυνότητα θα κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό από τα δημοτικά συμβούλια Ρόδου και Κω.
Το Φράγμα Γαδουρά
Ο περιφερειάρχης έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το φράγμα Γαδουρά και κάλεσε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη σύνδεση του αγωγού μεταφοράς του νερού με τις δεξαμενές της επιχείρησης στην πόλη.
«Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές συσκέψεις για να τελειώσει το έργο. Μένει να γίνει μια αστεία παρέμβαση που αφορά τη σύνδεση του αγωγού με τη δεξαμενή για να διοχετευθεί το νερό στους καταναλωτές. Λυπάμαι γιατί η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ δεν έχει εκπληρώσει την συγκεκριμένη υποχρέωση. Θέλω να πιστεύω ότι η παρέμβαση του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου θα είναι καθοριστική και θα τεθεί σε λειτουργία το έργο. Δεν θέλω να σκέπτομαι τι θα γίνει αν δεν προχωρήσουμε. Το έργο έπρεπε να είχε δοκιμαστεί. Είμαστε ήδη υπερήμεροι. Ο αγωγός μπορεί να λειτουργήσει και αύριο αν υπάρχει το στόμιο. Με υπαιτιότητα της ΔΕΥΑΡ καθυστερούμε. Η χώρα θα κληθεί να καταβάλει μεγάλα ποσά αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σε επίπεδο παρεμβάσεων. Έχω κάνει άπειρα τηλέφωνα να αγοραστεί το στόμιο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη για το έργο και τον τόπο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως είναι σε επικοινωνία με άλλους περιφερειάρχες, που έχουν χειριστεί ανάλογα θέματα.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια για παράταση, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια για το φράγμα. Συνέχεια ζητάμε παρατάσεις και τώρα μας ζητήθηκαν να δώσουμε εξηγήσεις και εγγράφως. Οι υποσχέσεις που εισπράττουμε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ δεν τηρούνται. Η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή θα πρέπει να έρθει να ελέγξει το έργο».
Σχετικά με την αντίδραση του δημάρχου Ρόδου για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Γνωρίζω πως ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει κάνει παρέμβαση και ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ να πράξει τα δέοντα. Ελπίζω οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που τον ήθελαν να θέτει εκτός παρατάξεως τον κ. Χ. Κόκκινο ο περιφερειάρχης δήλωσε:
«Στη συνεδρίαση της παρατάξεως μόνο ένα άτομο ζήτησε να κληθεί ο κ. Κόκκινος να εκφράσει τις απόψεις του. Η συμμετοχή του έχει ήδη κριθεί. Ο ίδιος με τη συμπεριφορά και τις λογικές του έχει θέσει τον εαυτό του εκτός παράταξης. Οι παρατάξεις δεν είναι πτυσσόμενες πόρτες για να μπαίνει κανείς όποτε θέλει. Ο κ. Κόκκινος καθόρισε από την αρχή την πορεία του. Με ενδιαφέρει η ενότητα. Ο επικεφαλής μιας ομάδας έχει μεγάλη ευθύνη. Αυτό που έκανα από την αρχή ήταν να αποκρούω τα θέματα που προέκυπταν. Για να προστατεύσω την ενότητα της παράταξης και να λειτουργήσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι υπηρεσίες έλαβα απόφαση για να του αφαιρέσω αρμοδιότητες. Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά και υπολογίζονται και τα απόνερα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να συρθεί κανείς στην παραπολιτική. Εδώ και καιρό έκανα τον πυροσβέστη ενώ δεν ήταν το αντικείμενό μου αυτό. Ο κ. Κόκκινος επέλεξε τη ρήξη και το μοναχικό δρόμο».
Σε ερώτηση αν αφορμή για την αντιπαράθεση του με τον κ. Κόκκινο ήταν η ανάθεση αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακό παράγοντα και όχι στον κ. Χρήστο Ευστρατίου, ο περιφερειάρχης δήλωσε πως και αυτό σκηνοθετήθηκε από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη.
«Περιέγραψα πως η διαδρομή ξεκίνησε στραβά από την αρχή. Και το περιστατικό με τον περιφερειακό συμβουλο κ. Χ. Ευστρατίου ήταν σκηνοθετημένο. Ο κ. Κόκκινος είπε ψέματα και επέλεξε τη σύγκρουση. Τον κάλεσα για να συζητήσουμε και δεν ανταποκρίθηκε. Επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα και το τροφοδοτούσε κάθε ημέρα. Και σε σας έλεγε ψέματα. Εμείς προχωράμε παρακάτω. Δεν θα εμπλακούμε. Σε αυτά τα θέματα απαντούμε αποτελεσματικά. Όταν η υπομονή μου εξαντληθεί λαμβάνω την απόφαση που πρέπει», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιμήκυνσης της σεζόν που θα τεθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.
«Έχουμε εναλλακτικό σενάριο και θα δούμε πως θα βρούμε πόρους για το εγχείρημα», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης
Επικριτικός ήταν ο περιφερειάρχης και για τον τέως περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.
«Θα απαντάμε σε όλα με αλήθειες και δεν θα αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω. Δεν μπορούν να μας προκαλούν και να μην απαντάμε αυτοί που βιάζουν τη λογική και κακοποιούν την αλήθεια για αμαρτήματα που θα πληρώσει και η επόμενη γενιά. Αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ταφόπλακα της περιοχής, που διαχειρίστηκαν τόσα χρήματα, που παρέδωσαν εργοτάξια φαντάσματα και δρόμους σε κακά χάλια, τώρα ζητούν να τους κάνουμε την αγιογραφία. Δεν θα πληρώνουμε για τα χρώματά της. Ο κ. Μαχαιρίδης στην προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αναφέρθηκε στο κόστος κατασκευής των υδατοδρομίων. Αυτά τα περιγράψαμε εμείς πρώτοι. Βάλαμε το ανώτερο ποσό για να μην κάνουμε τροποποιήσεις μετά. Υπογραμμίσαμε πως το τελικό κόστος θα είναι πολύ μικρότερο. Δεν καταλαβαίνουμε που στηρίζεται η ένταση. Ο κ. Μαχαιρίδης ήρθε στην προηγούμενη συνεδρίαση ως “βαποράκι” ιδιωτικών συμφερόντων. Για την σύγχυση στην οποία ευρίσκεται λαμβάνει απαντήσεις από τότε που τελείωσαν οι εκλογές».

Ο Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Ο χωρικός αντ/ρχης κ. Χαρ. Κόκκινος προέβη χθες στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Με αφορμή επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων στο να τοποθετηθώ σχετικά με σημερινές δηλώσεις του κου Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου που αφορούσαν το πρόσωπο μου και σύμφωνα με τις οποίες:
“….με την συμπεριφορά του ο κ. Κόκκινος έχει θέσει τον εαυτό του εκτός παράταξης”, επισημαίνω ότι δηλώνω άγνοια τόσο εγώ, όσο και η κοινωνία για το ποιά είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά για την οποία “τίθεμαι’’ εκτός παράταξης. Άλλωστε, καμία δημοκρατική και διαλογική διαδικασία δεν υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση και με την δική μου παρουσία.
Σέβομαι την στήριξη του κόσμου και τιμώ την εντολή του. Είμαι μέλος της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου, κινούμενος πάντα συντεταγμένα και θεσμικά, προς όφελος της κοινωνίας και τιμώντας την παράταξη στην οποία μαζί με παλιούς και νέους συμμαχητές, ενώσαμε δυνάμεις, είχαμε νικηφόρα πορεία και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.
Δεν έθεσα ποτέ εαυτόν “εκτός παράταξης’’, εκτός εάν κάποιοι δεν με θέλουν πλέον στην παράταξη για προσωπικούς τους λόγους.
Αναπόδεικτοι αφορισμοί και διαχωριστικές γραμμές δεν βοηθούν το έργο της παράταξης, αλλά ούτε και πείθουν κανέναν για την βασιμότητα τους.
Θυμίζω ότι ήμουν “καλός και χρήσιμος” στην προεκλογική περίοδο του 2014 και ότι ουδέποτε αρνήθηκα και ούτε αρνούμαι τον καλόπιστο διάλογο.
Εάν ο κ. Περιφερειάρχης θέλει την σύνθεση των απόψεων και την κοινή πορεία, την οποία εγώ επιθυμώ, ας το πράξει και συναντιόμαστε όποτε θέλει, δεδομένου ότι εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ να τον συναντήσω.
Δεν τιμά όμως κανέναν η παραφιλολογία, οι διαρροές στον τύπο, τα πλάγια λόγια και οι ασυνάρτητες αιχμές.
Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και η ειλικρίνεια γιατί στις εμφύλιες διαμάχες, δεν υπάρχουν νικητές.
Συνεχίζω την προσπάθειά μου εντός της παράταξης στην οποία ανήκω με στόχο την επίλυση των προβλημάτων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΣΚΟΡΠΙΟΣ    11.02.2015 14:35

    Για ποιά στήριξη του κόσμου μιλάει ο ”κύριοs” …???? Toν ψήφισε κανείs και δεν το κατάλαβα ??
    Φυτευτόs μια ζωή από την κομματική καμαρίλα του Φαυλόπουλου και εσχάτωs από την ελεημοσύνη του Χ”Μάρκου που θέλησε να τον σώσει πολιτικά και τώρα το πληρώνει…..!!!
    Αυτοί οι τύποι δεν αλλάζουν ποτέ και χαρακτηρίζονται πάντα από το περισσό θράσοs και αλαζονία .
    Καιρόs να συνειδητοποιήσειs Μπαμπίνο μαs ότι ξόφλησεs και για τη Ρόδο είσαι καμμένο χαρτί ….!!!!

Σχολιασμός άρθρου