ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο crash test για τις σχέσεις Κολιάδη με την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οι εκλογές στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΜΠΟΥΡΆΚΗΣ ΠΕΔ 5/3

Ανοικτό το ενδε­χό­μενο να μην είναι καν υπο­ψή­φιος

Το πρώτο crash test για τις σχέσεις της νέας δημο­τι­κής αρχής του Δήμου Ρόδου και προ­σω­πικά του νέου δημάρ­χου κ. Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη με την κυβέρ­νηση και το κόμμα της Νέας Δημο­κρα­τίας, αλλά και με τους λοιπούς δημάρ­χους και δημο­τι­κές αρχές των μελών της Περι­φε­ρεια­κής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου ανα­μέ­νε­ται σύντομα με την προ­κή­ρυξη των εκλογών για την ανά­δειξη του νέου διοι­κη­τι­κού της συμ­βου­λίου αλλά και των εκπρο­σώ­πων στην Κ.Ε.Δ.Ε..

Ανα­μέ­νε­ται ειδι­κό­τερα σύντομα η έκδοση από­φα­σης που θα καθο­ρί­ζει τον χρόνο που θα διε­νερ­γη­θούν οι αρχαι­ρε­σίες στα δημο­τικά συμ­βού­λια των Δήμων για την εκλογή των αντι­προ­σώ­πων τους, καθώς αρχικώς προ­βλε­πό­ταν ως την 16η Ιανουα­ρίου και ανα­μέ­νε­ται να μετα­τε­θεί ως το τέλος του τρέ­χο­ντος μηνός.

Οι εκλογές στην Π.Ε.Δ. τοπο­θε­τού­νται μεταξύ 15 – 20 Φεβρουα­ρίου 2024 και ο Αλέ­ξαν­δρος Κολιά­δης ως δήμαρ­χος Ρόδου θεω­ρη­τικά είχε το προ­βά­δι­σμα.

Πλη­ρο­φο­ρίες όμως θέλουν την Νέα Δημο­κρα­τία να προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στην στήριξη δημάρ­χου που έχει ταυ­τι­στεί με το κόμμα, ενώ δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές οι προ­θέ­σεις του κ. Κολιάδη.

Στην Νέα Δημο­κρα­τία θεωρούν ειδι­κό­τερα ότι μια εκλογή Κολιάδη στην συγκε­κρι­μένη θέση θα απο­δυ­νά­μωνε το κόμμα καθώς τυχόν νίκη του με την ανοχή ή και στήριξή της θα μπο­ρούσε να οδη­γή­σει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προ­σπά­θεια να την καρ­πω­θεί.

Σημειώ­νε­ται εξάλλου ότι στενοί συνερ­γά­τες του νέου δημάρ­χου προ­έρ­χο­νται από την αρι­στερά και την κεντρο­α­ρι­στερά, ενώ ο ίδιος υπε­ρα­μύ­νε­ται της ανε­ξαρ­τη­σίας της παρα­τά­ξεώς του.

Πιθα­νο­λο­γεί­ται μάλιστα, ότι αν δεν υπάρ­ξουν άμεσα πρω­το­βου­λίες για «άρση επι­φυ­λά­ξεων» και «συμ­φω­νίες» με τη Νέα Δημο­κρα­τία στις φετινές εκλογές στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου οι δήμαρ­χοι δεν θα πάνε στην κάλπη με ενιαίο πολυ­συλ­λε­κτικό ψηφο­δέλ­τιο.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να απο­κλεί­ε­ται και υπο­ψη­φιό­τητα του πρώην δημάρ­χου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπου­ράκη.

Eξάλλου, στην γενική συνέ­λευση της Π.Ε.Δ. η πλειο­ψη­φία του κ. Κολιάδη έχει το 1/6 του συνόλου των συνέ­δρων.

Mια καλή λύση θεωρούν αντι­κει­με­νι­κοί παρα­τη­ρη­τές για την παρά­ταξη του κ. Κολιάδη θα ήταν να προ­τά­ξει υπο­ψη­φιό­τητα του κ. Βάιου Καλο­πήτα, που προ­έρ­χε­ται από το ΠΑΣΟΚ και θα είχε καλύ­τερη τύχη στην ΚΕΔΕ.

Η ΓΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου απο­τε­λεί­ται από 125 μέλη (34 δημάρ­χους + 91 εκπρο­σώ­πους – δημο­τι­κούς συμ­βού­λους).

Το διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου είναι (με βάση το πλη­θυ­σμιακό κρι­τή­ριο) 21μελές και απο­τε­λεί­ται από 13 δημάρ­χους και 8 δημο­τι­κούς συμ­βού­λους.

Η εκλογή αυτή γίνεται κατά συν­δυα­σμούς, μη επι­τρε­πο­μέ­νων των μεμο­νω­μέ­νων υπο­ψη­φιο­τή­των.

Η Περι­φε­ρειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιω­τι­κού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που έχει συστα­θεί με το ΠΔ 75/2011 και προήλθε από την συνέ­νωση των 2 πρώην Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοι­νο­τή­των (ΤΕΔΚ) των νομών Κυκλά­δων και Δωδε­κα­νή­σου.

Έχει ως μέλη της 34 Δήμους (νησιά) της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου. Ανήκει διοι­κη­τικά στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και ελέγ­χε­ται από την Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση Αιγαίου.

Η περι­φέ­ρεια διαι­ρεί­ται σε 13 περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες, περισ­σό­τε­ρες από οποια­δή­ποτε περι­φέ­ρεια στη χώρα, στις οποίες υπά­γο­νται οι 34 δήμοι της.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.