ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κώστας Κυπριώτης: Τι απαντά για HIG Capital, αμφισβητεί τον πιστωτή

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τις θέσεις του ανα­φο­ρικά με τη δικα­στική διαμάχη που βρί­σκε­ται σε εξέλιξη με τις πιστώ­τριες τρά­πε­ζες Eurobank, Πει­ραιώς και Attica Βank, που πού­λη­σαν τα δάνεια του ομίλου στο αμε­ρι­κα­νικό επεν­δυ­τικό fund HIG και τώρα ζητούν άμεση επι­κύ­ρωση της συμ­φω­νίας εξυ­γί­αν­σης, παρα­θέ­τει σε δελτίο τύπου ο πρό­ε­δρος και διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του ξενο­δο­χεια­κού ομίλου “Γ.ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε” (Kipriotis Panorama Hotels & Suites, Kipriotis Maris Suites και τα 4 αστέρων Kipriotis Aqualand Hotel, Kipriotis Hippocrates Hotel και Kipriotis Village Resort στην Κω) Κων­στα­ντί­νος Κυπριώ­της.

H HIG Capital εξα­γό­ρασε πέρσι δάνεια ονο­μα­στι­κής αξίας 140 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ από τις Πει­ραιώς, Eurobank και Attica Βank, κίνηση που κατέ­στησε το fund τον μεγα­λύ­τερο πιστωτή του ξενο­δο­χεια­κού ομίλου. Από την πλευρά του ο Κώστας Κυπριώ­της σύναψε στρα­τη­γική συνερ­γα­σία με τον όμιλο HotelBrain, για τη μακρο­χρό­νια μίσθωση του συνόλου των ξενο­δο­χείων.

Όπως εξηγεί ο Κων­στα­ντί­νος Μπήτρος Γενικός Διευ­θυ­ντής της Inventio, απο­κλει­στι­κού συνερ­γάτη της HIG Capital στην Ελλάδα, η πλευρά του Κώστα Κυπριώτη αρνεί­ται να εγγρά­ψει την εται­ρεία ως μέτοχο αλλά και να δώσει και θέσεις στο διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο. Ο όμιλος Κυπριώτη έχει στα­μα­τή­σει να απο­πλη­ρώ­νει τις δανεια­κές του υπο­χρε­ώ­σεις από το 2017, με απο­τέ­λε­σμα αυτές να έχουν φτάσει πλέον των 165,6 εκατ. ευρώ μαζί με τις προ­σαυ­ξή­σεις. Το σύνολο των απαι­τή­σεων που βαραί­νουν τον όμιλο πλέον των 180 εκατ. ευρώ.

Όπως ανα­φέ­ρει στο δελτίο Τύπου ο Κων­στα­ντί­νος Κυπριώ­της, “το 2021 ολο­κλη­ρώ­θηκε ένας πολυ­ε­τής δικα­στι­κός αγώνας που έληξε τελε­σί­δικα υπέρ της εται­ρείας μας. Διαρ­κού­σης της δικα­στι­κής αυτής διέ­νε­ξης η Διοί­κηση κατά­φερε να δια­τη­ρή­σει ενεργή και λει­τουρ­γούσα την εται­ρεία, να δια­σφα­λί­σει όλες τις θέσεις εργα­σίας και να συνει­σφέ­ρει σημα­ντικά στην οικο­νο­μία του νησιού της Κω. Δέον μάλιστα τονι­σθεί ότι η εται­ρεία δεν έλαβε τις κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις που δικαιού­νταν οι ελλη­νι­κές ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις εν καιρώ παν­δη­μίας, και παρόλα αυτά αντα­πε­ξήλθε στις οικο­νο­μι­κές δυσκο­λίες που βίωσε το σύνολο του του­ρι­στι­κού κλάδου την περίοδο 2020-2021”.

“Τον Μάρτιο του έτους 2022, ως φερό­με­νος νέος πιστω­τής της εται­ρείας και “ιδιο­κτή­της” των δανείων της εμφα­νί­στηκε μία εται­ρεία ταχυ­δρο­μι­κής θυρίδας με έδρα το Λου­ξεμ­βούργο, η οποία εξαρχής μέσω των εκπρο­σώ­πων της τόνιζε ότι κατ’ ουσίαν πρό­κει­ται για το άλλο πρόσωπο γνωστού και­ρο­σκο­πι­κού – fund. Η Διοί­κηση με την επι­φύ­λαξη της νομι­μο­ποί­η­σης του φερό­με­νου ως νέου πιστωτή, την οποία αμφι­σβη­τεί, επε­δί­ωξε τη συνεν­νό­ηση με αυτόν, εισά­γο­ντας πολ­λα­πλές προ­τά­σεις με στόχο την ανα­διάρ­θρωση των οφειλών της και την ταυ­τό­χρονη ανά­πτυξή της. Οι προ­σπά­θειες όμως της Διοί­κη­σης “έπεσαν στο κενό” σημειώ­νει

“Συνε­κτι­μώ­ντας τα δεδο­μένα η Διοί­κηση με σύνεση και γνώμονα, αφενός τη δια­σφά­λιση της απρό­σκο­πτης λει­τουρ­γίας της εται­ρείας, τη δια­τή­ρηση όλων των θέσεων εργα­σίας (περίπου 800) και τη δίκαιη ικα­νο­ποί­ηση όλων των πιστω­τών (Δημόσιο, δανει­στές, εργα­ζό­με­νοι, εμπο­ρι­κοί συνερ­γά­τες) και αφε­τέ­ρου την περαι­τέρω ανά­πτυξή της, έκρινε ότι η πιο αξιό­πι­στη λύση ήταν να προ­χω­ρή­σει στη σύναψη μίας στρα­τη­γι­κής συνερ­γα­σίας, και συγκε­κρι­μένα στη μίσθωση των ξενο­δο­χείων της εται­ρείας με εγνω­σμέ­νου κύρους και φερέγ­γυο μισθωτή – αληθή γνώστη του κλάδου.

Ο στρα­τη­γι­κός μας συνερ­γά­της, με τον οποίο συνή­ψαμε συμ­βά­σεις μακρο­πρό­θε­σμης ενοι­κί­α­σης, είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος ελλη­νι­κός ξενο­δο­χεια­κός όμιλος σε αριθμό κατα­λυ­μά­των, ο οποίος ανα­πτύσ­σε­ται μόνο μέσω μισθώ­σεων ξενο­δο­χείων. Σήμερα, δια­θέ­τει 95 ιδιό­χρη­στα ξενο­δο­χεία δυνα­μι­κό­τη­τας άνω των 7.200 δωμα­τίων σε όλη την Ελλάδα, αλλά το κυριό­τερο, έχει ένα ιδιαί­τερα επι­τυ­χη­μένο track record λει­τουρ­γίας τόσο ως ξενο­δό­χος όσο και ως αξιό­πι­στος μισθω­τής.

Η στρα­τη­γική συμ­φω­νία μας θα επι­φέ­ρει σημα­ντι­κού ύψους ελεύ­θε­ρες ταμεια­κές ροές προς την εται­ρεία μας, ικανές να δια­σφα­λί­σουν την απρό­σκο­πτη απο­πλη­ρωμή των υπο­χρε­ώ­σεων της. Ενδει­κτικά ανα­φέ­ρε­ται ότι το ελά­χι­στο εγγυ­η­μένο μίσθωμα, δηλαδή το worst case scenario, θα απο­δώ­σει στην εται­ρεία μας υψη­λό­τε­ρες ετήσιες ελεύ­θε­ρες ταμεια­κές ροές από ό,τι είχε οποιο­δή­ποτε έτος την τελευ­ταία 10ετία.

Παράλ­ληλα η επί­τευξη υψη­λό­τε­ρου του ελα­χί­στου εισο­δή­μα­τος, είναι βέβαιη, λόγω των οικο­νο­μιών κλί­μα­κος του στρα­τη­γι­κού μας συνερ­γάτη και του γεγο­νό­τος ότι απο­λαμ­βά­νει πιστώ­σεων που του επι­τρέ­πουν τη δια­πραγ­μά­τευση υψη­λό­τε­ρων τιμών διά­θε­σης κλινών χωρίς ανάγκη προ­κα­τα­βο­λών. Παράλ­ληλα, η εται­ρεία μας, σύμφωνα με τους όρους της μίσθω­σης, είναι πλήρως απαλ­λαγ­μένη από τη χρη­μα­το­δό­τηση επεν­δύ­σεων, συντη­ρή­σεων και επι­σκευών, από κάλυψη αναγκών κεφα­λαίου κίνησης και ζημιών επι­σφα­λειών.

Η συμ­φω­νία με τον στρα­τη­γικό μας συνερ­γάτη – μισθωτή, αναμ­φι­σβή­τητα έχει αλλάξει πλέον τα δεδο­μένα της εται­ρείας και έχει θωρα­κί­σει την αξιο­πι­στία της λει­τουρ­γίας των ξενο­δο­χείων μας, την ποιό­τητα των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών και πλέον απο­τε­λεί το θεμέλιο λίθο της ανα­πτυ­ξια­κής μας προ­ο­πτι­κής. Το γεγονός αυτό επα­λη­θεύ­ουν και τα πρώτα στοι­χεία των πωλή­σεων των ξενο­δο­χείων μας. Είναι ενδει­κτικό ότι τόσο οι tour operators και πελάτες όσο και οι προ­μη­θευ­τές, εργα­ζό­με­νοι και οι τοπικοί φορείς, στη­ρί­ζουν έμπρα­κτα την εν λόγω συνερ­γα­σία”.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.