Τοπικές Ειδήσεις

Καθίζηση εδάφους και κατάρρευση τοιχίου στο «Ηχος και Φως»

Νέα εμπλοκή στην ομαλή εξέλιξη του έργου του οπτικοακουστικού θεάματος στον δημοτικό ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι (πρώην “ΗΧΟΣ & ΦΩΣ”) από την εταιρεία ειδικού σκοπού “Ήχος και Φως ΑΕ”, σημειώθηκε την 24η Δεκεμβρίου 2019, χωρίς να επιληφθούν άμεσα η επιτροπή παρακολούθησης του έργου και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης.
Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία ενημέρωσε εγγράφως τον Δήμο Ρόδου την 24η Δεκεμβρίου 2019 ότι εντός του πάρκου σημειώθηκε καθίζηση γαιών και πρόκληση ζημιών καθώς και κατάρρευση πέτρινου τοιχίου με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των εκτελούμενων εργασιών.
Το έγγραφο, που πρωτοκολλήθηκε, φέρεται να παρελήφθη την 27η Δεκεμβρίου 2019 από υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης (απουσίαζε ο προϊστάμενος σε άδεια) ενώ μέχρι την 8η Ιανουαρίου 2020 δεν υπήρξε καμία ενέργεια αρμοδίως.
Για το θέμα ενημερώθηκε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες παρήγγειλε την διενέργεια έρευνας για την καθυστέρηση που σημειώθηκε, ενώ ενημέρωσε σχετικά τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργιο Διδασκάλου.
Εγγράφως πρόκειται να ενημερωθούν για να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Θυμίζουμε ότι το πάρκο περιλαμβάνεται στο τμήμα του ρυμοτομικού σχεδίου της Ρόδου το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «Κοινόχρηστος Χώρος Πρασίνου» και κατασκευές που περιλαμβάνονται στην μελέτη ανάπλασης του δεν συνιστούν απλά́ ενέργειες εξωραϊσμού́ και αισθητικής αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και του πάρκου στο σύνολό του.
Η ίδια έκταση της Μεσαιωνικής Πόλης ενέχεται σε Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας, ως μνημείου.
Οι εγκρίσεις του ΚΑΣ και των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. φέρεται να αναφέρονται στην «έγκριση μελέτης διαμόρφωσης και χρήσης του Δημοτικού Ανθόκηπου πλατείας Ρίμινι Ρόδου» και σε αποκατάσταση και χρήση του Δημοτικού Ανθόκηπου πλατείας Ρίμινι – Ρόδου.
Σημειώνεται ακόμη ότι βάσει του άρθρου 9 της από 28/02/2018 υπογραμμένης σύμβασης παραχώρησης με την ιδιωτική εταιρεία οι εργασίες εντός του πάρκου επρόκειτο να ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2018 και έκτοτε παρατάθηκαν τρεις φορές.

Το έργο μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε πρέπει να ολοκληρωθεί την 31η Απριλίου 2020.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου