ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ά. Σκέρτσος: Πώς θα επιστρέψει η γενιά του brain drain;

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Ακης Σκέρτσος

Στις πολι­τι­κές εκείνες που θα επι­τρέ­ψουν στη γενιά του brain drain να επι­στρέ­ψει στην πατρίδα, με ταυ­τό­χρονο απο­λο­γι­σμό των μέχρι σήμερα κυβερ­νη­τι­κών δράσεων σε εργα­σιακό – ασφα­λι­στικό, εστιά­ζει, σε άρθρο του στην εφη­με­ρίδα «Τα Νέα Σαβ­βα­το­κύ­ριακο», ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας ‘Ακης Σκέρ­τσος.

Ανα­λυ­τικά και ξεκι­νώ­ντας από ιστο­ρική ανα­δρομή του προ­βλή­μα­τος, «το brain drain της δεκα­ε­τούς κρίσης δεν ήταν απο­τέ­λε­σμα μόνο της ιστο­ρι­κής ύφεσης και της επα­κό­λου­θης ανερ­γίας αλλά και μιας καχε­κτι­κής αγοράς εργα­σίας δίχως ίσες ευκαι­ρίες απα­σχό­λη­σης, επαγ­γελ­μα­τι­κής κατα­ξί­ω­σης και μισθο­λο­γι­κής ανέ­λι­ξης».

Εξ άλλου, συνε­χί­ζει, «η εγχώρια αγορά εργα­σίας, με φωτει­νές εξαι­ρέ­σεις, απο­τε­λούσε και δυστυ­χώς απο­τε­λεί ακόμη σε σημα­ντικό βαθμό ένα δύσκολο περι­βάλ­λον για την πλειο­νό­τητα των εργα­ζο­μέ­νων. Οι μισθοί παρα­μέ­νουν χαμηλοί, η αδήλωτη ή ημι-δηλωμένη εργασία καρα­δο­κεί διαρκώς, η επέν­δυση στην κατάρ­τιση πρέπει να αυξηθεί σημα­ντικά, όπως και η σύζευξη των προ­σφε­ρό­με­νων θέσεων εργα­σίας με τα προ­σό­ντα των εργα­ζο­μέ­νων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επι­κρα­τείας, πεποί­θηση της κυβέρ­νη­σης είναι ότι «μόνο η πολι­τική που προ­σθέ­τει νέες και καλύ­τε­ρες δου­λειές στην οικο­νο­μία μπορεί να λογί­ζε­ται ως προ­ο­δευ­τική, απο­τε­λε­σμα­τική και δίκαιη. Γι’ αυτό από την πρώτη μέρα που ανα­λά­βαμε, θέσαμε σε εφαρ­μογή ένα καλά μελε­τη­μένο σχέδιο καίριων φιλο-επενδυτικών και ταυ­τό­χρονα φιλερ­γα­τι­κών αλλαγών και μεταρ­ρυθ­μί­σεων στην αγορά εργα­σίας.

Τι έχουμε κάνει έως τώρα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου; Καταρ­χάς, ενι­σχύ­σαμε το δια­θέ­σιμο εισό­δημα όλων των εργα­ζο­μέ­νων και ιδιαί­τερα των χαμη­λό­μι­σθων. Με τη μείωση φόρων και ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και τη διπλή αύξηση του κατώ­τα­του μισθού κατά έναν επι­πλέον 15ο μισθό ετησίως, επι­βε­βαιώ­νουμε ότι η ανά­πτυξη της οικο­νο­μίας έχει νόημα μόνο όταν επι­στρέ­φει σε όλους τους πολίτες. Επι­πλέον θεσπί­σαμε και διευ­ρύ­ναμε τα εργα­σιακά δικαιώ­ματα, όπως το δικαί­ωμα στην τηλερ­γα­σία και την συν­δι­κα­λι­στική εκπρο­σώ­πηση των εργα­ζο­μέ­νων σε πλατ­φόρ­μες».

Και, εν συνε­χεία, «μετα­σχη­μα­τί­σαμε τον πρώην ΟΑΕΔ από “παγίδα ανερ­γίας” και οργα­νι­σμό επι­δο­μά­των σε ένα σύγ­χρονο, ψηφιακό οργα­νι­σμό απα­σχό­λη­σης που ενδυ­να­μώ­νει με νέες δεξιό­τη­τες τους πραγ­μα­τι­κούς ανέρ­γους και επι­βρα­βεύει όσους ενερ­γη­τικά ανα­ζη­τούν δουλειά. Την περα­σμένη Τετάρτη ξεκί­νη­σαν τα τρία από τα έξι νέα προ­γράμ­ματα της ΔΥΠΑ με τίτλο “Δουλειά για Σένα” με πόρους του Ταμείου Ανά­καμ­ψης για συνο­λικά 68.000 ανέρ­γους (νέους, γυναί­κες, άτομα με ανα­πη­ρία και μακρο­χρό­νια άνερ­γους) με αντί­στοιχα κίνητρα για τις επι­χει­ρή­σεις να τους προ­σλά­βουν. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα αντί­στοιχα προ­γράμ­ματα ήταν για 10.000 θέσεις τον χρόνο κατά μέσο όρο».

Επίσης, «ανα­βαθ­μί­σαμε την Επι­θε­ώ­ρηση Εργα­σίας σε Ανε­ξάρ­τητη Αρχή για να επι­τε­λεί με μεγα­λύ­τερη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα το σύνθετο ρόλο της καθώς σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ μόνο η αυστη­ρο­ποί­ηση των ελέγχων στην αγορά εργα­σίας μπορεί να οδη­γή­σει σε ετήσια μείωση της αδή­λω­της εργα­σίας κατά 5% και σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%», υπο­στη­ρί­ζει ο Α. Σκέρ­τσος και προ­σθέ­τει:

«Δημιουρ­γή­σαμε ένα δίχτυ υπο­στή­ρι­ξης των εργα­ζό­με­νων γονιών – και ιδιαί­τερα της εργα­ζό­με­νης μητέρας- με την καθο­λική δίχρονη προ­σχο­λική εκπαί­δευση από 4 ετών, την αύξηση των voucher για βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς κατά 32%, τις “ντα­ντά­δες της γει­το­νιάς”, 120 νέους βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς σε επι­χει­ρή­σεις, το διευ­ρυ­μένο σχολικό ωράριο έως τις 5.30 μ.μ. αλλά και τις πρό­σθε­τες γονικές άδειες, ώστε η γονεϊ­κό­τητα να μην απο­τε­λεί εμπόδιο για την απα­σχό­ληση. Χάρη σε αυτές τις πολι­τι­κές η Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκό­σμια Τράπεζα, ανήκει πλέον στις 12 χώρες με νομο­θε­τη­μένη την εργα­σιακή ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα».

Επι­πλέον, «επεν­δύ­ουμε στην σύγ­χρονη επαγ­γελ­μα­τική εκπαί­δευση και τη σύζευξη της με τις επι­χει­ρή­σεις, με 200 νέα προ­γράμ­ματα σπουδών και πρότυπα επαγ­γελ­μα­τικά λύκεια σε όλη τη χώρα, ώστε να πάψουν τα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ να απο­τε­λούν το απο­παίδι της δημό­σιας εκπαί­δευ­σης».

Ταυ­το­χρό­νως, «μεταρ­ρυθ­μί­ζουμε το σύστημα παροχής δεξιο­τή­των και κατάρ­τι­σης στους εργα­ζό­με­νους με νέους μηχα­νι­σμούς αξιο­λό­γη­σης των παρόχων κατάρ­τι­σης αλλά και των απο­τε­λε­σμά­των που φέρνουν στην από­κτηση εργα­σίας. Προ­σφέ­ρουμε σε 500.000 εργα­ζο­μέ­νους νέες, πιστο­ποι­η­μέ­νες δεξιό­τη­τες σε σύγ­χρονα ψηφιακά και πράσινα επαγ­γέλ­ματα».

Ενώ στο επόμενο σημείο του άρθρου του, ο Α. Σκέρ­τσος ανα­φέ­ρε­ται στο ασφα­λι­στικό: «Η εισα­γωγή της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας στις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, η δημιουρ­γία δηλαδή ενός ατο­μι­κού κου­μπαρά για κάθε νέο ασφα­λι­σμένο που εισήλθε στην αγορά εργα­σίας από το 2022 και μετά, απο­τε­λεί μια καθυ­στε­ρη­μένη μεν, επα­να­στα­τική δε αλλαγή για τη χώρα μας που εξα­σφα­λί­ζει υψη­λό­τε­ρες και εγγυ­η­μέ­νες συντά­ξεις ωθώντας πολλούς νέους εργα­ζό­με­νους από την αδήλωτη στην “επίσημη” αγορά εργα­σίας», σημειώ­νει και συνε­χί­ζει με την ψηφιακή κάρτα εργα­σίας: «’Αλλο “επα­να­στα­τικό αυτο­νό­ητο”, η εφαρ­μογή της ψηφια­κής κάρτας εργα­σίας, πρώτα στις μεγάλες επι­χει­ρή­σεις ώστε να πάψουν η κατα­στρα­τή­γηση των ωραρίων και οι απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρίες».

Τελευ­ταίο σημείο, η υλο­ποί­ηση ειδικών προ­γραμ­μά­των «για την ενί­σχυση της δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας και την κατα­πο­λέ­μηση των δια­κρί­σεων και της κατά­χρη­σης εξου­σίας στους χώρους εργα­σίας. Ενώ η θέσπιση ελά­χι­στης ποσό­στω­σης 25% στη στε­λέ­χωση των διοι­κη­τι­κών συμ­βου­λίων των εται­ρειών από γυναί­κες ανοίγει το δρόμο για να σπά­σουμε το “ταβάνι” που κρατάει μακριά τις γυναί­κες από θέσεις ευθύνης».

Εν κατα­κλείδι, «προ­φα­νώς μένουν πολλά ακόμη να γίνουν στο ελλη­νικό εργα­σιακό οικο­σύ­στημα, ωστόσο υπάρ­χουν δυο δείκτες που πιστο­ποιούν ο μετα­σχη­μα­τι­σμός της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας απο­δί­δει: η προ­σθήκη 250.000 νέων θέσεων εργα­σίας τα τελευ­ταία τριά­μισι χρόνια υπό καλύ­τε­ρες πλέον συν­θή­κες για τους εργα­ζο­μέ­νους και η εμπι­στο­σύνη εται­ρειών κολοσ­σών που επεν­δύ­ουν πλέον στη χώρα μας. Όλα αυτά δίνουν πλέον ξανά ένα ισχυρό κίνητρο επι­στρο­φής στη γενιά του brain drain», κατα­λή­γει στο άρθρο του ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.