24 συνολικά κρούσματα και η γέννηση ενός υγιέστατου βρέφους από ασυμπτωματική μητέρα με covid-19 στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας στη Ρόδο το σαββατοκύριακο, ενώ άλλα έξι κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα.
Η ανακοίνωση των 13 κρουσμάτων κορωνοϊού το Σάββατο και των 11 την Κυριακή στη Ρόδο, ενέτεινε την ανησυχία καθώς για πρώτη φορά καταγράφηκαν επισήμως επί δύο ημέρες συνεχόμενα διψήφια νούμερα για το νησί μας ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και πλέον όλοι είναι με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στην επιτυχημένη ή όχι εφαρμογή του lockdown.
Παρά το γενικευμένο lockdown θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση τους δρόμους της Ρόδου, είναι σχετικά αυξημένη και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση το lockdown της περασμένης Ανοιξης κατά το οποίο αισθητά λιγότερα οχήματα αλλά και πεζοί κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο. Στα απομακρυσμένα δε χωριά της Ρόδου, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την εφαρμογή του lockdown, ενώ η λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων τις πρωινές ώρες, προσδίδουν μια αίσθηση «κανονικότητας». Τα 24 κρούσματα ωστόσο του σαββατοκύριακου, ήταν μια υπενθύμιση ότι ο κορωνοϊός έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη Ρόδο και θα πρέπει εκ νέου να προσαρμοστούμε στα αυστηρά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί η αναχαίτιση της διασποράς η οποία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Ασυμπτωματική μητέρα γέννησε υγιέστατο
κοριτσάκι
Στον αντίποδα της ανησυχίας, ήρθε η ευχάριστη είδηση ότι ασυμπτωματική μητέρα έφερε στον κόσμο το πρωί της Κυριακής (06:45) στο νοσοκομείο της Ρόδου ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Μητέρα και κόρη χαίρουν άκρας υγείας, ενώ για τον τοκετό ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί η γυναίκα σε νοσοκομείο αναφοράς, για να γεννήσει. Τελικά όλα πήγαν καλά, και μητέρα και κόρη παραμένουν στο νοσοκομείο της Ρόδου. Η μητέρα, νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο covid μέχρι να πάρει την άδεια από τους θεράποντες ιατρούς για να επιστρέψει στο σπίτι της.

Εννέα άτομα με covid-19
στο Νοσοκομείο Ρόδου
Στο νοσοκομείο της Ρόδου νοσηλεύονται συνολικά 9 άτομα με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι έξι είναι μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς η κατάσταση της υγείας τους να εμπνέει ανησυχία, πλην ενός υπερήλικα (95 ετών) ο οποίος προσβλήθηκε από covid-19 και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς έχει παρουσιάσει επιπλοκές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου η μονάδα covid περιελάμβανε έξι κλίνες, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κρίθηκε αναγκαίο να αυξηθούν οι κλίνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν.

Κι όμως…
Κάποιοι κυκλοφορούν
ακόμα χωρίς μάσκες!
Το πάθημα δεν φαίνεται να έχει γίνει μάθημα, καθώς παρά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρόδο υπάρχουν συμπολίτες μας που αρνούνται να πειθαρχήσουν, επιλέγοντας να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα ή να τη φορούν στο… σαγόνι, είτε σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους είτε σε καταστήματα που λειτουργούν, προκαλώντας αντιδράσεις από όσους ακολουθούν πιστά τα μέτρα.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ξεσπούν μικροκαβγάδες και αντιπαραθέσεις καθώς οι αρνητές της μάσκας, αντιδρούν σε παρατηρήσεις και υποδείξεις συμπολιτών μας να συμμορφωθούν με τα μέτρα και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους γύρω τους τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις.
Πλέον, η κατάσταση με τον κορωνοϊό έχει γίνει αντιληπτό ότι για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες των ειδικών, καθώς αν συνεχιστεί και στη Ρόδο η εξάπλωση με την ίδια ταχύτητα, τότε θα δεν θα αργήσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτές σε άλλες περιοχές, που καταγράφουν απανωτά κρούσματα και είναι αδύνατον να ελέγξουν τη διασπορά η οποία ακόμα και σε καθεστώς lock down παραμένει μια πραγματικότητα.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.
Ωστόσο επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δεν θα δούμε τα αποτελέσματα στη διάρκειά του, αλλά δύο εβδομάδες μετά. Το κομβικό σημείο είναι να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 500 ημερησίως για να αποφασισθεί χαλάρωση των μέτρων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στις τρεις εβδομάδες που έχει ορισθεί ως η διάρκεια του lockdown, τις πρώτες δύο δεν αναμένεται να καταγραφούν ουσιαστικές μειώσεις παρά μόνο ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown, όπως τονίζουν, θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες.

Δημόσια έκκληση της αντ/ρχη Υγείας για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Εκκληση προς πάσα κατεύθυνση και με μήνυμα προς τους πολίτες όλων των νησιών της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να τηρούν τα μέτρα της κυβέρνησης, απηύθυνε χτες σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κα Χαρούλα Γιασιράνη.
«Αυτό που βλέπετε σε άλλες περιοχές της χώρας, με την μεγάλη ‘έκρηξη’ κρουσμάτων, μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί και στην δική μας περιοχή. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αλλάξει η εικόνα ενός ‘καθαρού’ τόπου. Παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, η ατομική ευθύνη του καθενόςαπό εμάς. Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες, ακόμη και τώρα, στην περίοδο του lockdown, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την προστασία μας από τον κορωνοϊό. Η εικόνα που έχουμε τις τελευταίες ημέρες –πριν από το νέο lockdown, δεν ήταν καλή. Σημειώθηκε το αδιαχώρητο σε επιχειρήσεις εστίασης και σε εμπορικά καταστήματα με συνέπεια να αυξηθεί η ανησυχία. Ο συνωστισμός αποτελεί την πρώτη αιτία διασποράς του ιού. Όλοι μας έχουμε κουραστεί και θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά πρέπει περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση να είμαστε όλοι προσεκτικοί», τόνισε η αντ/ρχης.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι – Σε ετοιμότητα οι δομές υγείας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν έτοιμη εξ αρχής. «Η ΠΝΑι διαθέτει όλα τα αντανακλαστικά προκειμένου να ανταποκριθεί σε όποια ανάγκη παρουσιαστεί. Να προσθέσω ότι έχουμε ήδη την εμπειρία από τις αρχές της έκρηξης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η ΠΝΑι ήταν η πρώτη που έλαβε μέτρα, προέβη σε αγορά και διάθεση υγειονομικού και ιατρικού εξοπλισμού ενισχύοντας τις δομές υγείας των νησιών μας.
Επιπλέον, έχει γίνει ένας γιγαντιαίος αγώνας προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις (και όσες παραμένουν ανοιχτές αυτή την περίοδο), οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και οι κλειστές δομές χρονίων παθήσεων και τα ιδρύματα, κέντρα ΑΜΕΑ, ΚΗΦΗ, κ.λπ. Όλο το προηγούμενο διάστημα, έγκαιρα, οι υπηρεσίες μας, διενεργούσαν ελέγχους ενώ λάβαμε τα εύσημα από την υφυπουργό Εργασίας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου για τους ελέγχους αυτούς –και παρά το γεγονός πως μερικές από αυτές τις δομές, εποπτεύονται απ ευθείας από το υπουργείο.
Ο αριθμός υπερβαίνει τους 1.200 ελέγχους από το 1ο lockdown και εντεύθεν. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έχοντας να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και δηλώνουν όλοι παρών. Επίσης, όλοι οι επόπτες δημόσιας υγείας (τόσο οι μόνιμοι όσο κι εκείνοι τους οποίους έχουμε προσλάβει με ΠΝΠ) σε καθημερινή βάση και κυρίως αυτή την περίοδο, διενεργούν εντατικούς ελέγχους και τεστ», ανέφερε.

Δεν αποκρύπτονται κρούσματα!
Στα συνεχή σενάρια και συνωμοσιολογίες που διακινούνται ένθεν κακείθεν ότι η ΠΝΑι αποκρύπτει κρούσματα, διασωληνωμένους ασθενείς κ.λπ. η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε γι ακόμη μια φορά, κατηγορηματικά:
«Το έχουμε ξαναπεί δεκάδες φορές και όλο αυτό το διάστημα της έκρηξης της πανδημίας του κορωνοϊού, η ευθύνη της ανακοίνωσης του αριθμού των κρουσμάτων, ανά περιοχή, ανήκει αποκλειστικά στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΟΔΥ. Η ΠΝΑι και οι άλλοι φορείς δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να κάνουμε ανακοινώσεις.
Όταν ανακοινώνονται αρμοδίως, με επίσημο τρόπο τα κρούσματα και οι περιοχές, δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όσα ανακοινώνονται, είναι αληθή στοιχεία».

Kαι οι ιδιωτικές κλινικές στην προσπάθεια
Καταλήγοντας, η κα Γιασιράνη, διαβεβαίωσε ότι οι δομές υγείας σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι έτοιμες να συνεργαστούν ενώ στην συνολική προσπάθεια συμμετέχουν και οι ιδιωτικές δομές υγείας:
«Οι ιδιωτικές δομές υγείας μπαίνουν εκ των πραγμάτων στην διαχείριση των κρουσμάτων, εάν και εφόσον αυτό απαιτηθεί. Προς το παρόν, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια σημαντική πίεση ούτε και έκτακτη ανάγκη στα νοσοκομεία της περιοχής μας, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για να ζητήσουν την βοήθεια των ιδιωτικών δομών υγείας.
Ωστόσο, κανένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή μας, δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Εάν υπάρξει κρούσμα το οποίο θα χρειαστεί εντατικότερη φροντίδα, δεν θα μείνει σε καμία υγειονομική δομή αλλά θα μεταφέρεται σε νοσοκομεία αναφοράς. Τα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας δέχονται τα περιστατικά με ελαφρά συμπτώματα. Τα σοβαρά, μεταφέρονται υπό ειδικές συνθήκες, με ασφάλεια στα νοσοκομεία αναφοράς».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ