Ειδήσεις

Στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνούντες βουλευτές

Τα όργανα του κόμματος και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία της Τρίτης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Σημειώνεται πως η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε για την «φυλομετάβαση» ανηλίκων, ενώ η Νίνα Κασιμάτη και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Καρά Γιουσούφ Αϊχάν την τροπολογία για την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Μάρκος Μπόλαρης που διαφωνούσαν με την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια.

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι η μεν απουσία του Τάσου Κουράκη οφείλεται σε λόγους ασθενείας, ενώ για τους άλλους βουλευτές που επέλεξαν είτε την απουσία είτε τη διαφοροποίηση σε επιμέρους ζητήματα, αναφέρεται ότι είναι θέμα που θα απασχολήσει και την Κουμουνδούρου και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Θα συζητήσουμε στα όργανα -και στην ΚΟ και στο κόμμα. Προφανώς δεν ετέθη από εμάς ζήτημα πειθαρχίας οπότε δεν το εκλαμβάνουμε ως τέτοιο, αλλά βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την επόμενη ημέρα, την τοποθέτηση και τη στάση της ΚΟ», ανέφεραν πηγές της ΚΟ ενώ στο ερώτημα αν θα κληθούν για “εξηγήσεις” βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι πηγές από την ΚΟ σημείωναν ότι «δεν υπάρχει θέμα εξηγήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως όργανα, ως σύντροφοι συζητάμε. Πάντα κάνουμε απολογισμό της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντως, οι πηγές της ΚΟ αποτιμούν θετικά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή. «Κατορθώσαμε να περάσουμε τη νομοθετική ρύθμιση που θέλαμε, με ευρύτερη πλειοψηφία 171 βουλευτών που ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ακόμα και το περίφημο άρθρο 3 (σ.σ. ταυτότητα φύλου στα 15 έτη) κατόρθωσε να φθάσει τον απαιτούμενο αριθμό ώστε να λάβει την πλειοψηφία και την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας και άρα από σήμερα και η Ελλάδα αντιστοιχείται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με αυτό το ζήτημα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», ανέφεραν.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν για τη στάση των ΑΝΕΛ: «Εμείς αποτιμούμε θετικά το αποτέλεσμα, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας και συνοχής, έτσι και αλλιώς είναι γνωστό ότι με τους ΑΝΕΛ έχουμε διαφορετική αφετηρία και διαφορετική τοποθέτηση σε μια σειρά από ζητήματα και είναι στο σκεπτικό μας να συνεχίσουμε να προτείνουμε στην εθνική αντιπροσωπεία τέτοια νομοσχέδια που από την πρώτη στιγμή μπορεί να μην έχουν τη στήριξη και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και να επιδιώκουν ευρύτερες συναινέσεις ειδικά στα θέματα των δικαιωμάτων». Όπως άλλωστε έσπευδαν να υπογραμμίσουν για την πολιτική συνύπαρξη με τους ΑΝΕΛ, «η κυβερνητική πλειοψηφία συγκροτείται στη βάση προγραμματικής συμφωνίας που ακολούθησε τις εκλογές του 2015. Δεν είναι κυβέρνηση ιδεολογικής ενότητας. Ο βασικός σκοπός είναι να βγάλουμε τη χώρα με την κοινωνία όρθια, από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς ενώ το κόμμα του κυρίου Καμένου είναι ένα κόμμα, όπως το έχει πει, από το χώρο του πατριωτικού Κέντρου. Θα έχουμε συνεπώς και διαφορετικές τοποθετήσεις».

Ως προς τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, πηγές της ΚΟ σημείωναν ότι «εξέπληξε δυσάρεστα το γεγονός ότι, ενώ η κ. Γεννηματά κάνει κριτική πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι όσο αριστερή πρέπει, σήμερα πήρε το αεροπλάνο για να κάνει περιοδεία. Στον αντίποδα, ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην κάνει περιοδεία αλλά να είναι στο Κοινοβούλιο και να υποστηρίξει τη θέση του».

Ως προς το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας να σηματοδοτεί ευρύτερες συνεργασίες, πηγές της ΚΟ σημείωναν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή για το 2019 και από εκεί και πέρα, όπου υπάρχουν περιθώρια για ευρύτερες συνεργασίες, θα είναι θετικό να υπάρχει κοινή στάση, ιδίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα των δικαιωμάτων και την ενίσχυσή τους.

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου