Ειδήσεις

Άνω-κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ η ποσόστωση υπουργών και βουλευτών

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ η ποσόστωση ύψους 25% που υπάρχει για τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών και αμειβόμενων κρατικών στελεχών στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα εκλέξει το Συνέδριο του κόμματος, που ξεκινά την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή, ενώ «δεύτερες σκέψεις» υπάρχουν και για τη μείωση των μελών της ΚΠΕ από 201 σε 151.

Αν ισχύσει η διάταξη για την ποσόστωση 25% σε 151μελή ΚΠΕ, τότε οι υπουργοί, βουλευτές και αμειβόμενα κρατικά στελέχη που θα εκλεγούν στο ανώτατο πολιτικό κομματικό όργανο, δεν θα ξεπερνούν τους 38. Αν, μάλιστα, ισχύει και η ποσόστωση 30% για γυναίκες, οι άνδρες υπουργοί, βουλευτές και αμειβόμενα κρατικά στελέχη στη νέα ΚΠΕ δεν θα ξεπερνούν τους 26!

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα επανεκλεγούν οι μισοί και πάνω υπουργοί, βουλευτές και κρατικά στελέχη (π.χ. Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς υπουργείων) στη νέα ΚΠΕ. Δεν θα εκλεγούν, δηλαδή, λόγω ποσόστωσης και μόνο, πολλοί από εκείνους που ο λαός έχει στείλει στη Βουλή με την ψήφο του!

Το γεγονός αποκτά και άλλες διαστάσεις, καθώς ενόψει του ανασχηματισμού, όλα σχεδόν τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν ένα καλό «πλασάρισμα» στη σειρά εκλογής, προκειμένου να αυξήσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο του Μαξίμου.

Πληροφορίες επιμένουν πως στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για την τροποποίηση των δυο αυτών διατάξεων: Αφενός ο αριθμός των μελών της νέας ΚΠΕ να παραμείνει 201 και αφετέρου η ποσόστωση για υπουργούς, βουλευτές και αμειβόμενα κρατικά στελέχη να ανέλθει στο 40%. Αν ο συνδυασμός αυτός ισχύσει, ο αριθμός υπουργών, βουλευτών και αμειβόμενων κρατικών στελεχών που θα μπορούν να εκλεγούν στη νέα ΚΠΕ θα ανέλθει στους 80, με αποτέλεσμα όπως εκτιμάται, τα προβλήματα να είναι πολύ μικρότερα.

Ο πόλεμος των… τάσεων!

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο, όπως αποκάλυψε χθες η Realnews, διεξάγεται ένας σφοδρός πόλεμος κατά των τάσεων, αλλά και… μεταξύ των τάσεων.

Κομματικές οργανώσεις, όπως π.χ. η οργάνωση Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και πολλά μεμονωμένα στελέχη αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη απόφασης για κατάργηση των τάσεων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, είχε αναπτυχθεί πρωτοβουλία και κορυφαίων στελεχών –μεταξύ αυτών φέρονται να ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου- στην κατεύθυνση αυτή, πλην όμως στην πορεία εγκαταλείφθηκε.

Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από τους επικεφαλής των τάσεων να επιλέξουν τα καλύτερα στελέχη που θα πριμοδοτήσουν ενόψει της νέας ΚΠΕ, ώστε το νέο όργανο να διαθέτει τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα.

Όσον αφορά στον συσχετισμό δυνάμεων η «προεδρική» Ενωτική Κίνηση αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό που πιθανότατα θα αγγίξει το 50%, έστω και αν είναι «τριχοτομημένη» (η μεγάλη ομάδα έχει αναφορά στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, η δεύτερη στον πρώην Γραμματέα –και νυν ΑΝΥΕΘΑ- Δημήτρη Βίτσα και η τρίτη στο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νάσο Ηλιόπουλο, με επιρροή πρωτίστως στη Νεολαία).

Η «Κίνηση των 53+» των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Π. Λάμπρου κ.α. ενδέχεται να προσεγγίσει το 20%, ενώ η Πλατφόρμα 2010 των Δημήτρη Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Γιάννη Μπαλάφα, Κώστα Ζαχαριάδη θα ξεπεράσει το 10% – ποσοστό που θα αγγίξει και η «Σοσιαλιστική Τάση» των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αντώνη Κοτσακά και η οποία εκτιμάται ότι στο τέλος θα συνεργαστεί με την «Ενωτική Κίνηση».

Να σημειώσουμε ότι η αντιστοιχία αυτή δεν θα εκφράζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στη νέα ΚΠΕ, καθώς το εκλογικό μέτρο θα είναι το 30% και συνεπώς κανείς δεν θα μπορέσει να έχει αναλογική εκπροσώπηση με τη δύναμη που θα διαθέτει στο Συνέδριο. Οι δε πληροφορίες επιμένουν πως εάν δεν υπάρξει καμία έντονη κόντρα στο Συνέδριο, θα υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή της νέας ΚΠΕ, έστω και αν οι τάσεις στο παρασκήνιο θα μοιράζουν …χαρτάκια για τους δικούς της η κάθε μια υποψηφίους.

Δυσφορία κατά υπουργών και βουλευτών

Σε μέρος της κομματικής βάσης –εκτιμάται μάλιστα πως είναι ουκ ολίγο- υπάρχει δυσφορία για υπουργούς και βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό πως έως τώρα δεν εκλέχθηκαν σύνεδροι τρεις βουλευτές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς και ο Κώστας Δουζίνας με την Ελένη Σταματάκη. Οριακά επίσης εκλέχθηκαν οι Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Βίτσας.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς προτείνεται για Πρόεδρος

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αναμένεται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- να προταθεί για Πρόεδρος του Συνεδρίου.

Στο τιμητικό Προεδρείο θα προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μίμης Δαρειώτης, Μουσταφά Μουσταφά, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Γιαμπουράνης και άλλοι, ενώ τιμητική πρόσκληση- σύμφωνα με την “Αυγή”- έχει απευθυνθεί και στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μέλος της ΕΠΟΝ και Γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη Τάκη Μπενά.

Παρών και ο Βασίλης Βασιλικός

Το «παρών» στο Συνέδριο, ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες, θα δώσει σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο μεγάλος μας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Πηγή: real.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου