Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν – Ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής

Τη διαβεβαίωση πως το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα που βρίσκεται αυτή την ώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ανακοίνωσε τις πρώτες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες της φονικής κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Θέλω να ευχαριστήσω, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ακόμη μια φορά όσους και όσες βρίσκονται στο πεδίο με αυταπάρνηση.

Θα ήθελα να ζητήσω από όλους να ακούν τις κατευθύνσεις του υπουργείου

Η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία.

Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη. Είναι μία καταστροφή που απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Η χώρα πήρε την επενδυτική βαθμίδα και αυτό δείχνει ότι έχουμε δυνατότητες.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το επόμενο σαββατοκύριακο. Θα μιλήσουμε ανοιχτά, δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα.

Η πρώτη αρωγή
Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής (arogi.gov.gr) τόσο για χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής που φτάνει έως 10.000 ευρώ όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για επιχειρήσεις (έως 4.000 ευρώ) στην οποία περιλαμβάνονται και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει επίσης κάλυψη πρώτων αναγκών στην οικοσκευή που φτάνει τα 6.600 ευρώ με έμφαση στις περιοχές που επλήγησαν ολικά.

Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (και τις γεωργικές) καλύπτεται το 70% της ζημιάς. Παράλληλα,

Για πολίτες ενεργοποιείται επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης με 300 έως 500 ευρώ.
Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον υπουργό θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υλοποίησης των μέτρων.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου