Ρεπορτάζ

Χάθηκε οριστικά για φέτος το πρόγραμμα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου

Γ. Ματσίγκος: «Μίλησα χθες με όλους τους εκπροσώπους των τουριστικών οργανισμών και η απάντηση όλων ήταν αρνητική» 

Απώλειες κρατήσεων για τον Οκτώβριο λόγω αύξησης του ΦΠΑ

Εκλεισε χθες η σελίδα με τις ελπίδες όλων των τουριστικών παραγόντων για πρόγραμμα επιμήκυνσης της φετινής τουριστικής περιόδου. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών οργανισμών κατέστησαν σαφές ότι «όχι μόνο δεν θα επεκτείνουμε τη σεζόν της Ρόδου κατά 15 ημέρες εντός του Νοεμβρίου, αλλά και οι κρατήσεις για τον Οκτώβριο θα είναι λιγότερες». Τα παιχνίδια σε βάρος της τουριστικής βιομηχανίας και η εξαγγελία για αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Οκτωβρίου 2015, ήταν αδύνατο να μην προκαλέσουν επιπτώσεις.
Η επιβεβαίωση της πληροφορίας ήρθε χθες από τα πιο επίσημα χείλη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος μίλησε με απογοήτευση προς τη “δημοκρατική”: «Μόλις ολοκλήρωσα ένα κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους όλων των τουριστικών οργανισμών. Ολοι μου  εδήλωσαν ότι το φετινό πρόγραμμα επέκτασης της τουριστικής περιόδου τελικώς δεν θα υλοποιηθεί. Αιτία είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και η επίσημη εξαγγελία για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επέκτασης της σεζόν κατά δύο εβδομάδες προς το χειμώνα είχε πρώτος εξαγγείλει ο τουριστικός οργανισμός TUI. Η εξαγγελία είχε γίνει στην αρχή του καλοκαιριού και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για αντίστοιχες πολιτικές και των υπολοίπων μεγάλων tour operators. Μάλιστα, οι αναταραχές στην Τυνησία, την Τουρκία και την Αίγυπτο είχαν προκαλέσει σειρά συζητήσεων για την κράτηση τεράστιου αριθμού δωματίων για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
«Όλα θα ήταν πιο εύκολα εάν η κυβέρνηση απέφευγε να συγκεκριμενοποιήσει το πότε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά», τόνισε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος και εξήγησε ότι «ο μήνας Οκτώβριος είναι μήνας της τουριστικής περιόδου. Εάν η κυβέρνηση εδήλωνε ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από την 1η Νοεμβρίου, ή ότι απλώς η αύξηση του ΦΠΑ θα γίνει κάποια στιγμή το χειμώνα, τότε όλα θα ήταν πιο απλά για τους φορείς του τουρισμού. Μετά την εξαγγελία αυτή όλα έγιναν πιο δύσκολα».
Η απογοήτευση για όλους είναι μεγάλη. Αρχικώς η αγορά έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επεκτείνει τις δραστηριότητές  της και στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Οι ξενοδοχειακές μονάδες θα μπορούσαν πιο εύκολα να παραμείνουν σε λειτουργία, καθώς οι καιρικές συνθήκες εκείνης της περιόδου δεν απαιτούν θέρμανση των δωματίων και χρεώσεις που επιβαρύνουν σημαντικά τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Απώλειες και τον Οκτώβριο
Η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα το τουριστικό προϊόν της χώρας (και κυρίως  των νησιών μας) προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Μάλιστα τα προβλήματα αυτά θα ήταν ακόμα πιο μεγάλα εάν επικρατούσε ηρεμία και τάξη στους άλλους μεγάλους, τουριστικούς προορισμούς. Ακόμα και υπό το καθεστώς κατάρρευσης της Τυνησίας και της δυσπιστίας ως προς την ασφάλεια των τουριστών στην Τουρκία, η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα βήμα βελτίωσης της θέσης της. Απεναντίας, οι ξενοδόχοι της Ρόδου ομιλούν για απώλειες κρατήσεων για τον προσεχή Οκτώβριο. Οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου που έγιναν χθες προς τη “δημοκρατική” είναι αποκαλυπτικές:
«Εξετάζουμε με προσοχή όλα τα στοιχεία των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν. Τώρα πια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με μείωση στις διανυκτερεύσεις. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, είναι αδιανόητο να μιλάμε για μειώσεις σε προορισμούς, όπως είναι η Ρόδος, όμως με την πολιτική που ακολουθήθηκε και με τις αυξήσεις στους φόρους, δυστυχώς κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο. Κρίμα».

Συζήτηση
 σε κεντρικό
επίπεδο για το μέλλον
του τουριστικού προϊόντος
Η πορεία που ακολούθησε το τουριστικό προϊόν της χώρας και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αντιμετωπίσθηκε από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχει απογοητεύσει τους επαγγελματίες αυτής της βιομηχανίας.
Χρόνο με το χρόνο όλα όσα αφορούν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Δυσκόλεψαν οι επενδύσεις, το φορολογικό καθεστώς έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκο και οι κρατήσεις επιτυγχάνονται με δυσκολίες και θυσίες. Όλα αυτά δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους. Για τους  λόγους αυτούς έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, να ακολουθήσει πολιτικές σοβαρές και με γνώμονα το σχεδιασμό δεκαετίας.
«Σε πρώτη φάση θα συζητήσουμε την αναγκαιότητα αυτή στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που θα γίνει τον επόμενο μήνα. Εκεί, θα αναλύσουμε την πορεία του τουριστικού μας προϊόντος και θα θέσουμε τις βάσεις ώστε από το έτος 2016 όλα να δρομολογηθούν σε τροχιά υγιούς πορείας».
Σημειώνεται πως ο ΣΕΤΕ αποτελεί σήμερα το πιο ισχυρό, συμβουλευτικό όργανο σε θέματα τουρισμού διότι απαρτίζεται από τους πιο μεγάλους επιχειρηματίες αυτού του κλάδου. Τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΤΕ διαβλέπουν ότι η τουριστική περίοδος του 2016 θα είναι μια ιδιαιτέρως καλή σεζόν, καθώς θα ξεκινήσει πολύ νωρίς (27 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών) και στη διάρκειά της θα τεθεί από τους tour operators, ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων η πρόταση για επιμήκυνση της σεζόν κατά 15 ημέρες στη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2016. Όλα αυτά δεν θα αφεθούν στην τύχη τους, ούτε και στα χέρια πολιτικών που το μόνο που νοιάζονται είναι οι δημόσιες σχέσεις και όχι η πραγματική, βαριά βιομηχανία της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου