Ειδήσεις

Σε αναζήτηση νέων πηγών τουρισμού

Παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες εβδομάδες οι πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, το 2014 δείχνει να εξελίσσεται σε μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται πλέον στο ζενίθ της τα βλέμματα έχουν αρχίσει να στρέφονται προς εκείνη του 2015, η οποία, πάντως, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να έχει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης με τη φετινή. Ένα από τα βασικά ζητήματα για το 2015 δείχνει να είναι το πως η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες εκτός Ευρώπης. Από τους πίνακες σε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και βασίστηκε σε στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προκύπτει ότι η πλειοψηφία (56%) των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια προέρχεται από μόλις τέσσερις χώρες (Βρετανία, Ρωσία, Γέρμανία και Ιταλία), ενώ το γεγονός ότι τόσο το 2013 όσο και το 2014 (με βάση ης προγραμματισμένες αφίξεις) το σημαντικότερο αεροδρόμιο – πηγή εισερχόμενου τουρισμού είναι αυτό της Μόσχας μάλλον θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, το 2014 παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στον προγραμματισμό των αναμενόμενων θέσεων από το εξωτερικό από 12.973.608 σε 15.962.346, δηλαδή μια αύξηση περίπου 3 εκατ. θέσεων ή 23%. Το νούμερο αυτό αφορά τα 16 αεροδρόμια της χώρας που είναι σημαντικά για τον ελληνικό τουρισμό και δεν περιλαμβάνει το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις προγραμματισμένες θέσεις είναι και εκείνες όπου τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν υψηλές πληρότητες των καταλυμάτων τους. Για παράδειγμα, η Μεσσηνία το φετινό καλοκαίρι έχει ποσοστό πληρότητας πάνω από 90% και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και στο ότι διπλασιάστηκε φέτος ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει επίσης με τη Μύκονο ή τη Σκιάθο, αποδεικνύοντας ότι οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα προκειμένου να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς μία περιοχή. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο μέσος βαθμός κάλυψης των προγραμματισμένων θέσεων για τη θερινή σεζόν 2013 ήταν στο 75%, το οποίο θεωρείται σχετικά καλό ποσοστό, αλλά ενδεχομένως φέτος να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Οι σημαντικότερες χώρες
Το πιο ενδιαφέρον σημείο της μελέτης είναι πιθανότατα οι πίνακες που αφορούν τις χώρες προέλευσης του εισερχόμενου τουρισμού. Εκεί παρατηρείται μία μεγάλη συγκέντρωση θέσεων (56%) εισερχομένων πτήσεων εξωτερικού από τις τέσσερις πρώτες χώρες (Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία) αλλά και από τις δέκα πρώτες χώρες (τις προαναφερθείσες και επιπλέον Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Νορβηγία, Αυστρία με 77% συγκέντρωση θέσεων). Τέλος, από τις είκοσι σημαντικότερες αγορές προέρχεται το 93% των προγραμματιζόμενων θέσεων από το εξωτερικό.
Με εξαίρεση το Ισραήλ, οι υπόλοιπες 19 χώρες είναι στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον τουριστών από τις μεγάλες και αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής ακόμη και της Λατινικής Αμερικής. Ενδεχομένως, οι τουρίστες από αυτές τις χώρες να χρησιμοποιούν ενδιάμεσους ευρωπαϊκούς σταθμούς για να φθάσουν στη χώρα μας, αλλά σίγουρα αποτελεί μία σημαντική ένδειξη ότι δεν υπήρχε σημαντικός αριθμός προγραμματισμένων απευθείας πτήσεων από χώρες, όπως η Κίνα, για παράδειγμα.
Το «πρόβλημα» είναι περισσότερο εμφανές όταν δει κάποιος τη λίστα με τα είκοσι σημαντικότερα αεροδρόμια – πηγές εισερχομένου τουρισμού, όπου με εξαίρεση το Τελ Αβίβ όλα τα υπόλοιπα είναι ευρωπαϊκά. Ενδεχομένως, στις υψηλές θέσεις αυτό να είναι λογικό, αλλά αν υπήρχε στις χαμηλότερες θέσεις και κάποιο αεροδρόμιο από τη Μέση Ανατολή ή την Ανατολική Ασία ή ακόμη και αυτό της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει εξελιχθεί σε αεροπορικό κόμβο μετάξύ Ασίας και Ευρώπης, τότε θα μπορούσε να είναι κανείς περισσότερο αισιόδοξος.
Η περίπτωση της Ρωσίας
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς που αναμένονταν, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέες αγορές. Ενδεχομένως, αυτό να πρέπει να γίνει και άμεσα σε περίπτωση που η κατάσταση όσον αφορά τους Ρώσους τουρίστες δεν ομαλοποιηθεί. Πρακτικά, απαιτείται να βρούμε μία νέα «Ρωσία».
Η λογική λέει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η Κίνα, όπου έχουν αρχίσει να γίνονται πολλά ανοίγματα και έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται και απευθείας πτήσεις, έστω και αν αυτές είναι τσάρτερ. Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται πολύ σημαντικό να αρχίσει να υπάρχει τουριστική κίνηση από αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου και οι αεροπορικές εταιρείες να επιδιώξουν να προχωρήσουν σε απευθείας πτήσεις. Όπως και έγινε φέτος, όταν, για παράδειγμα, η αυξημένη ζήτηση από Βρετανούς τουρίστες για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη οδήγησε την British Airways να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια προς αυτούς τους προορισμούς. Απλώς, χρειάζεται να υπάρξει και συνέχεια. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, καθώς δεν είναι λίγα τα ελληνικά αεροδρόμια στην περιφέρεια που έχουν φθάσει στα όριά τους, ιδίως όσον αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου